iu

6 czerwca 2016

wytrawna tarta czekoladowo-buraczana z rozmarynem i chilli


Po dosyć intensywnym tygodniu zakończonym przecudnym Garden Party u Sosny podczas, którego oglądaliśmy premierę Login Kuchnia z moim udziałem, wracam do Was z nowym przepisem. Kto widział już odcinek programu ten z pewnością domyśla się skąd takie ciasto. Tarta jest połączeniem dwóch deserów, które przygotowaliśmy w Login Kuchnia z Szefową Małgorzatą Marchewką. Nadzieniem stał się mój czekoladowy mus z chilli, do którego dodałem karmelizowane buraki z rozmarynem autorstwa Szefowej. Całość okazała się strzałem w dziesiątkę i chyba nie muszę Was do tego przekonywać :D Kto jeszcze nie widział odcinka z moim udziałem zapraszam TUTAJ. 

ciasto:
20 g kakao
180 g mąki
130 g masła
65 g cukru pudru
 1 żółtko

Do misy robota przesiać mąkę z kakao i wymieszać. Dodać masło i wyrabiać hakiem do powstania kruszonki. Następnie wbić żółtko i wyrabiać do uzyskania jednolitego ciasta. Jeśli składniki nie chcą się połączyć, zagnieść kulkę w dłoniach (nie za długo). Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na ok. 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg większy od formy do tarty o średnicy 20 cm. Blaszkę do tarty wyłożyć ciastem, docisnąć do ścianek oraz dna, nakłuć widelcem, przykryć arkuszem papieru do pieczenia i obciążyć fasolą. Całość piec w 200°C przez 15 minut. Po tym czasie usunąć papier z obciążnikami i piec kolejne 15 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia. W tym czasie przygotować nadzienie. 

mus czekoladowy z chilli:
200 g gorzkiej czekolady
300 g kremówki 36%
2 łyżki mascarpone
2 g świeżej chilli
2 łyżki miodu

Kremówkę umieścić w rondlu, dodać drobno posiekaną papryczkę chilli i podgrzewać do zagotowania. Zdjąć z palnika, dodać połamaną na cząstki czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji. Dosłodzić miodem i połączyć. Mieszankę pozostawić do przestudzenia, a następnie wstawić na ok. 20-30 minut do zamrażarki, aż dobrze się schłodzi. Następnie miksować mus do uzyskania puszystości, dodać mascarpone i dobrze połączyć. Gotowy mus przełożyć na wystudzony spód, wyrównać i wstawić do lodówki, aż całość dobrze się schłodzi. W tym czasie przygotować buraki.

buraki:
2-3 duże buraki o ładnym, kulistym kształcie
4-5 gałązek rozmarynu
kilka łyżek masła
kilka łyżek cukru
Buraki obrać i pokroić na cienkie, równe plasterki. Na patelni rozgrzać masło, dodać cukier, ułożyć plastry buraka oraz rozmaryn i karmelizować na niewielkim ogniu do miękkości. Gotowe odsączyć z tłuszczu i ułożyć na schłodzonym cieście. Podawać. 

Smacznego! :)



112 komentarzy:

  1. Widziałam ten odcinek. Dla mnie jesteś MISTRZEM!
    Teraz wiem o Tobie trochę więcej. Twój mus fantastycznie się zapowiada. Chętnie zrobię, żeby też cieszyć się jego smakiem.
    A tarta wygląda smakowicie i pięknie z tą buraczaną dekoracją. Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Krysiu, że podobał Ci się i odcinek i moja tarta :)

      Usuń
  2. Ogladałam:) Dałeś radę:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przecudnie, a połączenie buraków z czekoladą, rozmarynem i chilli jest genialne <3

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda ciekawie , zjadłabym kawałek

    OdpowiedzUsuń
  5. No jestem tego ciasta strasznie ciekawa ! Ten burak na wierzchu intryguje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja nie oglądałam:-( A ciasto wygląda mega:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto z buraków już zdarzyło mi się piec, ale nie w postaci takiej tarty :) Bajeczna jest! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. No i czemu ja takiego nie jadłam?!

    OdpowiedzUsuń
  9. Taki ciekawy miks smaków, że normalnie człowiek zastanawia sie czy to na pewno może smakować :D Intrygujące :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Finezyjne, ale jakie smakowite połączenie! Tarta prezentuje się wyśmienicie - jak wszystkie Twoje kulinarne cudeńka. Zjadam je oczami <3 Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I dobrze zrobiłeś, bo się pomyliłam. Do kogoś innego był adresowany komentarz.
      A zatem powiem, że zaskoczyłeś mnie takim połączeniem smaków...

      Usuń
  12. Gratulacje!
    Tarta niesamowicie ekstrawagancka, nawet jak na Ciebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. ciekawy pomysł, intrygujące połączenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetne połączenie smaku wytrawnego i słodkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Widziałam, widziałam, szacunek wielki. Ciasto jak zwykle fantazja a dodatek buraka i rozmarynu to moje smaki. Super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to cieszę się, że trafiłem w smaki :D

      Usuń
  16. Z odcinkiem mam jakiś problem techniczny, co mnie strasznie wkurza. Ale tarta bajeczna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może problem z przeglądarką albo jakąś wtyczką?

      Usuń
  17. Patrzę na to ciasto i aż czuję w ustach mocy smak kakao:):) Ty nawet z buraka potrafisz cuda wyczarować:)

    OdpowiedzUsuń
  18. klasa - ale jaka to nowina? U Ciebie nie może być inaczej:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Fantastyczna tarta, przełamane różne smaki a całość rewelacyjnie się komponuje :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Muszę nadrobić zaległości i zobaczyć odcinek:) A tarta, mistrzowska:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Widziałam odcinek, super sobie poradziłeś :). A tarta wygląda MEGA :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Już się wypowiedziałam na Twoim fanpage-u ale powtórzę TO MOJE SMAKI. Buraki uwielbiam, chili uwielbiam, czekoladę, mascarpone i inne pyszności również :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda intrygująco! Zjadłoby się kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  24. A ja nie oglądałam, przegapiłam :-( ale tarta jest obłędna i musi być pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak klikniesz na górze strony w guzik "Zobacz" trafisz do strony z odcinkiem :)

      Usuń
  25. Co za wyobraźnia! Wspaniała tarta, na pewno smakuje obłędnie takie połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czas przekonać się na własnym podniebieniu :D

      Usuń
  26. Wygląda obłędnie, musi smakować wybornie ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. połączenie zaskakujące, ale znając Twój talent, wiem, że bardzo udane i pyszne!
    p.s. oglądałam Cię;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Niesamowite połączenie! Skąd Ty bierzesz te pomysły?

    OdpowiedzUsuń
  29. Intrygujące połączenie :) Świetne wygląda i musi być ciekawe w smaku.

    OdpowiedzUsuń
  30. Tarta wygląda obłędnie, ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przekonaj się sama i przygotuj ją :D

      Usuń
  31. Wizualnie świetnie :) Mnie też urywa odcinek z Tobą w roli głównej, a próbowałam z różnych przeglądarek, tym bardziej że wcześniej oglądałam innych uczestników. Ale nie poddaje się, obejrzę na 100% ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie to już niebawem :D

      Usuń
    2. Wygląda obłędnie :) Ciasta z buraków bardzo lubię, tylko chillo bym już nie dodawała :P

      Usuń
    3. Przekonasz się, że to dobry pomysł :D

      Usuń
  32. ależ ciekawa, chętnie bym zjadła taką tartę!

    OdpowiedzUsuń
  33. Też oglądałam i według mnie bardzo dobrze wypadłeś :) A tarta - intrygująca :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Smak buraka na słodko jest mi obcy, trzeba spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! Mam nadzieję, że Ci posmakuje :D

      Usuń
  35. Czekoladowy mus z chilli silnie pobudził moje kubki smakowe :) Tarta wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  36. Chętnie obejrzę ten odcinek :) Tarta świetna, genialne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  37. Ja jeszcze nie widziałam :( Ale na 100% obejrzę!
    Tarta bardzo ciekawa! Takiego połączenia nie próbowałam, więc tym bardziej ciekawi smak ;)

    OdpowiedzUsuń
  38. Fajnie było Cię widzieć na ekranie. Jesteś bardzo sympatyczny, bez zadęcia i tak powszechnej wśród blogerów postawy maniery "wszystko wiem najlepiej i w ogóle jestem super". Tym programem potwierdziłeś to, co widać na blogu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No proszę. Mam tylko nadzieję, że to co widać na blogu daje się znieść, jeśli chodzi o mnie :D

      Usuń
  39. Kosmiczna tarta ;) ale zaufam burakom, ostatnio we wszystkim mi smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  40. o rany! tarta wygląda obłędnie! takiej to mogę zjeść pół, bo ma buraki = samo zdrowie :D

    OdpowiedzUsuń
  41. Szczere gratulacje, z chęcią obejrzałam odcinek z Twoim udziałem. A tarta zapowiada się wspaniale, mój mąż uwielbia chili ale w słodkich deserach jeszcze mu nie serwowałam, muszę mu koniecznie przygotować i sama skosztować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, trzymam kciuki za powodzenie :D

      Usuń
  42. ciekawe ciasto i ciekawe czy by mi posmakowało...;) :-)

    OdpowiedzUsuń
  43. Arcydzieło :) Wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  44. Gratuluję udanego występu i wspaniałego wypieku! :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Robię czasem brownie z burakami, ale bez chilli... : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że teraz dodasz tam chilli :D

      Usuń
  46. Kurcze pieczone, brzmi i wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  47. Gratuluję występu:) Fajnie było Cię bliżej poznać na ekranie;)

    OdpowiedzUsuń
  48. Wspaniale wygląda, ciekawe połączenie składników, więc koniecznie muszę przygotować aby przekonać się jak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  49. Fajne i nietuzinkowe połaczenie!2

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl