iu

10 sierpnia 2016

tarta podwójnie czekoladowa z czarną porzeczką


Macie ochotę na szybkie ciasto ze świeżymi owocami bez włączania piekarnika? Oto mój kolejny pomysł na błyskawiczne ciacho z wykorzystaniem sezonowych owoców, które przygotujecie bez użycia piekarnika. Tym razem postawiłem na ciemną oraz białą czekoladę, które dopełniły ten niezwykły, dziki smak czarnych porzeczek. Wierzcie lub nie, ale jest pysznie! :) 

P.s. zależało mi na wyczuwalnych kawałkach owoców w kremie, dlatego nie miksowałem ich na gładko. 


spód:
200 g czekoladowych herbatników
6 łyżek masła

Dno tortownicy o średnicy ok. 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło rozpuścić. Herbatniki zmiksować blenderem, dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Dno oraz boki (na ok. 2 cm wysokości) tortownicy wyłożyć herbatnikami, docisnąć. Całość schłodzić w zamrażarce do stężenia. W tym czasie przygotować masę. 

frużelina porzeczkowa:
200 g czarnych porzeczek
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki cukru

Porzeczki oraz cukier umieścić w rondelku i podgrzewać na niewielkim ogniu mieszając co jakiś czas. Owoce gotowa do rozpadnięcia się i lekko rozgnieść widelcem. Do gotujących się porzeczek dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i mieszać energicznie do zgęstnienia mieszanki. Odstawić do wystudzenia. W tym czasie przygotować krem.

krem:
400 g kremówki 36%
100 g białej czekolady
1 łyżka zimnej wody
1 łyżka żelatyny

Żelatynę umieścić w rondelku, zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Czekoladę rozpuścić, odstawić. Kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec, nadal mieszając, dodawać cienkim strumieniem przestudzoną białą czekoladę. Napęczniałą żelatynę podgrzewać na najmniejszym ogniu do rozpuszczenia. Dodać 1-2 łyżki gotowego kremu i dokładnie wymieszać. Jeśli powstaną grudki, podgrzewać do ich rozpuszczenia. Tak przygotowaną mieszankę przełożyć do reszty kremu i dobrze połączyć. Otrzymany krem wyłożyć na stężały spód z herbatników. Wystudzoną frużelinę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą, okrągłą tylką, wyłożyć na wierzch ciasta i wyrównać łyżką. Ciasto schłodzić mocno w lodówce. Przed podaniem udekorować świeżymi owocami. 

Smacznego! :)



84 komentarze:

  1. na pewno nie powstrzymałabym się od zjedzenia kilku dużych kawałków ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia! to ciasto aż "wychodzi" z monitora i tak się uśmiecha do mnie, aby je zjeść!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiemu cudeńku nie mogłabym się oprzeć:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zestawienie kolorystyczne extra. Pewnie i smakowe nie gorsze;-)?

      Usuń
    2. Powiedziałbym nawet, że lepsze :D

      Usuń
  5. Ale wnętrze apetyczne,takie mocno owocowe:)

    OdpowiedzUsuń
  6. jeśli smakuje tak jak wygląda to wielkie wow :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem ostatnio zakochana we wszelkich owocowych frużelinach, a już w połączeniu z czekoladą i pysznym kremem jest raj :-).

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię dodatek kwaśnych owoców w deserach. ta tarta musi być przepyszna !

    OdpowiedzUsuń
  9. Istna poezja smaku :-) tarta wygląda cudownie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wiemy bardzo dobrze, że smak czekolady pysznie łączy się z czarną porzeczką :D Następnym razem wypróbuj duet masło orzechowe i dżem z czarnej porzeczki <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wow, to połączenie brzmi wybornie! :>

      Usuń
  11. pożarłabym na raz! czekolada i porzeczki dwa moje nałogi, jeden codzienny, drugi letni :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No proszę, widzę, że mamy podobnie :D

      Usuń
  12. to ciacho musi być obłędne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja tam wierzę, że jest pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Podwójnie bajeczna! Wygląda obłędnie smacznie :D

    OdpowiedzUsuń
  15. mega apetyczna , i piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Łał! Wspaniałości! Z moją ukochaną porzeczką :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mmmm... :) Porzeczek u mnie bardzo dużo, więc kusisz ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie musisz zrobić to ciacho :D

      Usuń
  18. A tu jak zwykle pyszności :) Sosenka jak zawsze sprawia, że chce się zjeść monitor :P

    OdpowiedzUsuń
  19. No tak pyszności są, to kiedy mam przyjechać?

    OdpowiedzUsuń
  20. całkiem apetycznie się prezentuje :) nawet bardzo :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Hmm, ... ja tu właśnie sobie spokojnie kawę piję, a tu nagle takie ciasto na mnie z monitora spogląda.
    To straszne jest ;))) Takie zdjęcia powinny być zabronione ;)))

    OdpowiedzUsuń
  22. Pyszności! Uwielbiam dodatek frużeliny owocowej w wypiekach:D

    OdpowiedzUsuń
  23. Obłędnie wygląda :D Mniam... z porzeczkami i czekoladą :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Co za kolor, co za połączenie smaków. Po prostu mistrzostwo smakowo- wizualne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiesz Krysiu jak się cieszę, że Ci się podoba :)

      Usuń
  25. Uwielbiam czarną porzeczkę , a Twoje ciasto wygląda wspaniale:) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  26. uwielbiam czarną porzeczkę więc jak dla mnie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  27. Cudnie, a bez włączania piekarnika podwójnie cudne. Kuchnia w rozsypce a człowiek musi poprawić sobie nastrój :) Bajecznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Ale czarujesz tymi słodkościami. Małe cudeńka!!

    OdpowiedzUsuń
  29. Rewelacja! Uwielbiam czarną porzeczkę w ciastach, bo świetnie przełamuje ich typową słodycz swoją kwaskowatością. Podejrzewam, że jakbym się to powyższego dorwała, to nie poprzestałabym tylko na jednym kawałku :P

    OdpowiedzUsuń
  30. Mmm, marzenie po prostu... Nie oparłabym się! :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Tak to zdecydowanie idealne połączenie smaków :D

    OdpowiedzUsuń
  32. wygląda obłędnie, zwłaszcza w przekroju!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl