iu

3 sierpnia 2016

torcik jadogowo-malinowy na zimno



Za oknem ciepło i słonecznie, a sezon malinowo-jagodowy w pełni. W związku z tym dziś dzielę się z Wami moim przepisem na wyjątkowy deser, który łączy te dwa, niezapomniane w smaku owoce. Zapewniam, że będzie szybko, prosto i przede wszystkim smacznie. Do wykonania torciku wystarczy Wam jedynie 5 składników! A żeby było jeszcze prościej i przyjemniej, nie musicie odpalać piekarnika wszystko przygotujecie na zimno :)

spód:
200 g ulubionych herbatników
3-4 łyżki roztopionego masła

Dno tortownicy o średnicy ok. 15 cm. i wysokości ok. 7-8 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki zmiksować dokładnie blenderem, dodać roztopione masło i dobrze wymieszać. Otrzymaną mieszankę ułożyć równomiernie na dnie tortownicy i docisnąć. Całość schłodzić w lodówce lub zamrażarce do stężenia. W tym czasie przygotować masy. 

masa jagodowa:
150 g jagód
2 łyżki żelatyny
2 łyżki cukru pudru 
550 g kremówki 36%
2 łyżki zimnej wody

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić. Jagody oraz cukier puder umieścić w rondelku i zmiksować dokładnie blenderem. Mus owocowy mocno podgrzać, zestawić z palnika, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno, dodać do musu owocowego i połączyć. 

masa malinowa:
150 g malin
2 łyżki żelatyny
2 łyżki cukru pudru 
550 g kremówki 36%
2 łyżki zimnej wody

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić. Maliny oraz cukier puder umieścić w rondelku i zmiksować dokładnie blenderem. Mus owocowy mocno podgrzać, zestawić z palnika, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno, dodać do musu owocowego i połączyć. Na stężały spód z herbatników wylać ok. 100-150 g masy jagodowej, wstawić do zamrażarki do stężenia. Następnie wylać taką samą ilość musu malinowego i również schłodzić. Czynność powtórzyć raz jeszcze. Przed podaniem torcik udekorować świeżymi malinami i jagodami. 

Smacznego! :)


107 komentarzy:

  1. o matko ładnie to tak od rana kusić?? Wspaniały torcik!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Torcik prezentuje się bardzo smakowicie, taki mega owocowy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeju,, Sosno, jakie to piękne!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudownie się prezentuje! Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje :) Poproszę kawałek ! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności! Torcik wygląda perfekcyjnie:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda cudnie :) A takie leśne smaki uwielbiam! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. cokolwiek napisać, wyjdzie banalnie
    to jest mega apetyczne!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Tyle apetycznych warstw! :D Delektowałybyśmy się tym torcikiem jedząc każdą warstwę osobno <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można i tak, chociaż najlepiej smakują razem :D

      Usuń
  10. Piękny :} Podkradłabym Ci kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  11. No no wyczarowałeś prawdziwe cudo ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudny jest! Ja to bym mogła nawet bez tego spodu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Każda warstwa coraz piękniejsza :) Całość - Miss torcików :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Śliczny i taki perfekcyjny:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uroda tegoż jest nie do przeoczenia :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam takie torciki latem! Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  17. nic tylko się delektować smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Cudo, po prostu cudo! ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  19. Jaki piękny! A te warstwy takie równe :). Wygląda perfekcyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  20. pyszne i proste i bosko się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo rzeczy najprostsze są najlepsze :D

      Usuń
  21. Powiem krótko: OBŁĘDNY. Czy ten kawałek który odkroiłeś to był dla mnie? Powiedz, że tak, bo mi język ucieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Piękniasty.... Taki tort cudnie by się prezentował na moim talerzyku... :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie zapraszam z talerzykiem :D

      Usuń
  23. Cudowny :D Niebo dla oka i podniebienia :D Z przyjemnością spróbowałabym choć kawałeczek :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Piękny torcik ! Chcę kawałek <3

    OdpowiedzUsuń
  25. Prezentuje się nieziemsko! Dzieło sztuki i to połączenie smaków! :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Dobra, nie będę chwalić, bo za dużo by było tych pochwał już;D okropny jest!;D

    OdpowiedzUsuń
  27. Jak zwykle idealnie :) I do tego moje dwa ulubione smaki lata w jednym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie cieszę się podwójnie :D

      Usuń
  28. Czy może być coś pyszniejszego i ładniejszego od takiego tortu? Znakomicie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  29. ależ kusisz! to powinno być zabronione :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Bajeczny, a taki to dopiero musi smakować wspaniale :-)

    OdpowiedzUsuń
  31. Czytam Twoje przeboje na zapleczu cukierni i jestem pod wrażeniem. Strasznie ciężki fach... uwierz mi, wiem. Życzę dużo wytrwałości :) A torcik jak zwykle doskonały!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem coś o tym. Sam pracuję w cukierni od kilku miesięcy :D

      Usuń
  32. Świetnie wygląda ta fioletowa zebra :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Chciałam się za niego zabrać tylko chyba nie do końca rozumiem jeśli jedna masa składa się z 550 gram smietany + 150g owoców to mamy 700g np masy malinowej. Ile jest warstw skoro polecasz wylanie 150g masy? Na pewno wystarczy mała torotwnica?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy jaką masz foremkę. Tak jak napisałem moja miała ok. 8 cm wysokości i masa wypełniła ją po sam brzeg. Zatem rzeczywiście jeśli nie chcesz żeby zostało Ci masy, użyj nieco szerszej formy :)

      Usuń
  34. Leongolden
    Właśnie zrobiłam i się schładza masa jedwabista i pyszna,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl