iu

31 sierpnia 2016

truskawkowy torcik na zimno


Nie wiem jak u Was, ale u mnie końcówka lata wygląda naprawdę dobrze. Piękne słońce i wysokie temperatury nie dają oddechu. Chwilo trwaj. Wiem, że sezon truskawkowy już dawno za nami, ale może znajdziecie jakieś ostatnie sztuki tych owoców w sklepie. A może macie coś w zamrażarce. Też się nada, bo w tym roku sezon wakacyjny kończę przepysznym i delikatnym torcikiem truskawkowym na zimno z bitą śmietaną :)

składniki:
10-15 herbatników
500 g kremówki 30%
5 łyżek cukru pudru
250 g mascarpone
500 g truskawek
3 łyżki żelatyny
zimna woda
kilka kropli soku z cytryny

Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować cienką warstwą oliwy. Na dnie formy wyłożyć pokruszone (niestarannie) w dłoniach ciastka. Odstawi. Żelatynę zalać zimną wodą (użyć tyle wody, aby tylko przykryła żelatynę) i odstawić do napęcznienia. Truskawki umieścić w rondlu, podgrzewać do wrzenia i gotować, aż się rozpadną. Gotowe owoce zmiksować blenderem na gładko, a następnie przetrzeć przez gęste sito aby pozbyć się pestek. W tym czasie kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder, a następnie mascarpone. Napęczniałą żelatynę podgrzewać na najmniejszym palniku do rozpuszczenia, a następnie dodawać do niej po 1 łyżce przetartego musu z truskawek, cały czas mieszając. Na koniec do musu z żelatyną wmieszać przygotowany krem ze śmietanki i mascarpone. Jeśli trzeba, dodać odrobinę soku z cytryny. Dokładnie wymieszać. Otrzymaną masę wlać ostrożnie do tortownicy z herbatnikami. Całość wstawić do lodówki aż całość dobrze stężeje (ok. 4 godziny). Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i truskawkami. 


Smacznego! :)



74 komentarze:

  1. No właśnie miałam pytać skąd teraz truskawki;-) Ja go sobie odłożę na przyszły sezon w takim razie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mrożone też się nadadzą. Tylko do dekoracji nie będzie :D

      Usuń
  2. ach.... cudeńko! ostatnio taką masa przekładałam biszkopt, posmarowałam kremówką z mascarpone i był tort dla męża :)

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę mieć taką patere :D a torcik pierwsza klasa !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem czy są gdzieś jeszcze dostępne :D

      Usuń
  4. Czyżby to był ten, który jadłam u ciebie????

    OdpowiedzUsuń
  5. szkoda, że sezon na truskawki się skończył :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie następny. Chociaż ja widziałem jeszcze na mieście :D

      Usuń
  6. Kusisz i to bardzo :-))))))

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak bajerancka patera :) a torcik przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny skład masy truskawkowej. Bardzo lubię dodawać mascarpone do takich ciast :)
    Zdjęcie bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Torcik wygląda mega apetycznie! Jak ja tęsknię za truskawkami. Szkoda że nie zamroziłam, ale i miejsca nie miałam w zamrażalce :D. Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie ma to jak torty na zimno... Zawsze pyszne i tak ladnie sie prezentuja na zdjeciach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się. Dodatkowo tak szybko się je robi :D

      Usuń
  11. Zpachniało truskawkami, szkoda że to koniec lata!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba odliczać czas do następnego :D

      Usuń
  12. Truskawko żegnaj - aż łezka w oku się kręci, że już po sezonie :( Ale nic to! Zapas mrożony jest i na pewno do tego ciasta go wykorzystam. Boskie jest :) I fenomenalna patera!- ale zazdroszczę!!! :D

    OdpowiedzUsuń
  13. cóż za wspaniały kolorek :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Truskawki jeszcze są. Kusisz tym torcikiem. Więc, kto wie...
    Miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mrożone truskawki mam i chętnie wykorzystam w takim zbożnym celu :)

    OdpowiedzUsuń
  16. przepis do zachowania na przyszły sezon, pięknie się prezentuje i nie mam wątpliwości, że równie dobrze smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Swietnie sie prezentuje, jak dla mnie jestes Mistrzem wypieków, cudo!!

    OdpowiedzUsuń
  18. Przepyszny torcik i bardzo ładne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  19. Cudowny torcik, takiemu to bym się nie oparła :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Skąd ta patera ? Nie mów że ją sam wydziarałeś :P

    OdpowiedzUsuń
  21. jak zwykle perfekcja w każdym calu! :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Jest prześliczny.. wszystkie Twoje przepisy są bardzo dopracowane.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Staram się dawać z siebie jak najwięcej :)

      Usuń
  23. ooo a ja mam zamrożone odrobinkę truskawek.... ale czy mi się uda takie dzieło zrobić? powiedz mi jeszcze czy podaną ilość śmietanki ubijasz do masy czy odkładasz nieco do dekoracji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tę ilość śmietany dodaję do masy :)

      Usuń
  24. A czy słyszeliście o ekspresowej tarcie z płatków owsianych z fetą i warzywami ?

    OdpowiedzUsuń
  25. O rany świetny ten torcik! Sprawiłeś że znów mam ochotę na truskawki! <3

    OdpowiedzUsuń
  26. jest cudowny! Aż żałuję, że truskawki się skończyły... z mrożonymi to już nie to samo...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można bez problemu użyć tych mrożonych. Kiedyś tak robiłem i nie było czuć różnicy. Zwłaszcza jeśli sami mrozimy sezonowe owoce :)

      Usuń
  27. Właśnie w tym momencie o takim marzę!

    OdpowiedzUsuń
  28. U nas ciągle lato, więc taki torcik jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie mam nadzieję, że upichcisz takie ciacho :D

      Usuń
  29. Super torcik, wygląda na taki lekki :)
    A patera przepiękna, rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl