iu

14 września 2016

bezglutenowe ciasto marchewkowe z kremem z białej czekolady


Dziś mam dla Was kolejne, popularne ciasto, które przygotowałem w wersji bezglutenowej. Tym razem postawiłem na klasyka jesieni: ciasto marchewkowe. Jak zwykle mąkę pszenną zastąpiłem kukurydzianą oraz ziemniaczaną. Jak się okazało ciasto wyszło delikatne, lekko wilgotne, ale nie za ciężkie i zapychające. A krem na bazie białej czekolady świetnie osłodził wypiek. 

ciasto:
1 łyżeczka cynamonu
200 g marchwi (2 sztuki)
100 ml oleju rzepakowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g mielonych orzechów włoskich
150 g mąki kukurydzianej
50 g mąki ziemniaczanej
50 g mąki ryżowej
120 g masła
80 g cukru
3 jajka

Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do wystudzenia. Marchew obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub zmiksować w malakserze, połączyć z jednym jajkiem oraz olejem, odstawić. Mąki, cynamon oraz proszek do pieczenia przesiać do dużej miski, dodać zmielone orzechy i delikatnie połączyć. Pozostałe dwa jajka ubić na jasną, puszystą masę (ok. 7 minut). Pod koniec ubijania dodawać cukier (po 1 łyżce). Nadal miksując dodawać cienkim strumieniem rozpuszczone i przestudzone masło. Wyłączyć robota, dodać mieszankę marchewkową oraz przesiane mąki i wymieszać delikatnie łyżką tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przelać do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec 45 minut. Wyjąć i wystudzić.

krem:
150 g kremówki 36%
100 g białej czekolady
50 g jogurtu naturalnego
1 łyżka zimnej wody
2 łyżeczki żelatyny

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Kremówkę zagotować w rondelku, zdjąć z palnika, dodać połamaną na cząstki czekoladę i pozostawić na 3 minuty. Następnie wymieszać dokładnie łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość wstawić wystudzić pod przykryciem i schłodzić mocno w zamrażarce (bo szybciej). Schłodzony krem ubić na sztywno, dodać jogurt i połączyć. Żelatynę rozpuścić na najmniejszym ogniu, dodać 1-2 łyżki powstałego kremu i wymieszać dokładnie. Jeśli powstaną grudki, podgrzać lekko i mieszać do ich zniknięcia. Rozrobioną żelatynę przełożyć do reszty kremu, połączyć i schłodzić. Kremem szprycować ciasto. Całość posypać orzeszkami ziemnymi.

Smacznego! :)




102 komentarze:

  1. Obłędne. Z chęcią takie upiekę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda na wilgotne a takie lubię i ten krem mniammm

    OdpowiedzUsuń
  3. o kurczaki! ale wspaniale wygląda :0 uwielbiam wszelkie marchewkowce!

    OdpowiedzUsuń
  4. Robi wrażenie! Całość musi smakować obłędnie!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I chyba nie muszę potwierdzać, że tak jest :D

      Usuń
  5. Witaj jesieni! Ciasto czaderskie i pięknie podane:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki wielkie, nawet nie wiesz jak mi miło :)

      Usuń
  6. mniam... a u mnie w lodówce tężeje ciacho wg Twojego przepisu... nie zdradzam na razie które :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto prezentuje się bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. takie proste ciasto,a jaki efekt :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bombowo! Aż mam ochotę na kawałek, mimo że nigdy nie przepadałam specjalnie za słodyczami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie cieszę się podwójnie! <3

      Usuń
  10. niby takie proste ciacho ale prezentuje się wytwornie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Oczywiście, że biorę kawałek;D

    OdpowiedzUsuń
  12. Proste i jednocześnie eleganckie :)Podoba mi się dodatek mąki kukurydzianej:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak zawsze wygląda idealnie! Chętnie bym teraz zjadła kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pięknie podane! Ten krem wygląda cudownie ❤️😍

    OdpowiedzUsuń
  15. Odpowiedzi
    1. Całego to nie, bo już połowy nie ma :D

      Usuń
  16. Fajnie, że dajesz propozycję bezglutenową :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Staram się wychodzić naprzeciw różnym oczekiwaniom :)

      Usuń
  17. bezglutenowe szaleństwo :D aż mi zaburczało w brzusiu :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Nieziemskie ciasto! Bardzo przemawia do mnie ten krem:D

    OdpowiedzUsuń
  19. Nie mogę z Tobą już miałam wymówkę że z glutenem to ja nie jem, a tu kolejne bezglutenowe pyszności i... dietę szlak trafił. No ale chociaż ta rozpusta będzie bez glutenu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, no widzisz, ja to potrafię skusić i jeszcze wstrzelić się w odpowiedni czas :D

      Usuń
  20. Za to ciasto dałabym się postrzelić! <3

    OdpowiedzUsuń
  21. Jak pięknie wyrośnięte! Taki krem to ja już w trakcie przygotowań wyjadłabym łyżeczką <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to musiałabyś zrobić podwójną porcję :D

      Usuń
  22. Wielkie <3 za ten krem! Zjadłbym całe i nawet z nikim się nie podzielił, buahaha :D

    OdpowiedzUsuń
  23. dawno, nie robiłam ciasta marchewkowego, kusisz! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Takie ciasto to porcja na jedną czy dwie osoby? ;)
    Wygląda pięknie i smakuje pewnie tak samo!

    OdpowiedzUsuń
  25. Nie miałam pomysłu na ciasto na niedzielę. Chyba zrobię taki torcik. Bo, pięknie wygląda, bo mało z nim pracy, bo... pysznie smakuje (jak zwykle wszystko u Ciebie).
    Sosna, miłego weekendu:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Marchewkowe uwielbiam a Twoje jest mega!

    OdpowiedzUsuń
  27. Rewelacja ! biała czekolada i marchew to moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  28. nie mam potrzeby przygotowywania bezglutenowych wypieków, ale Twoje ciasto wygląda lepiej niż niejedno glutenowe :-) no chyba się skuszę! ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No proszę, nawet nie wiesz jak mi miło :D

      Usuń
  29. Wygląda bardzo puszyście i apetycznie. Chętnie zjadłabym kawałek do popołudniowej herbatki <3

    OdpowiedzUsuń
  30. Ciasta marchewkowego nigdy nie odmawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  31. Idealne kremowe rozetki i te orzeszki dla dopełnienia efektu. Kompozycja doskonała!

    OdpowiedzUsuń
  32. Sosno u Ciebie jak zwykle przepyszne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Nie pogardziłabym kawałeczkiem!

    OdpowiedzUsuń
  34. Wygląda nieziemsko i na 100% tak smakuje

    OdpowiedzUsuń
  35. Dziękuję za ten blog :)
    Przepisy są świetne , urozmaicają nam życie.
    Ostatnio robiłam ciasto marchewkowe, wyszło zabójczo i ma mało kalorii :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiesz jak się cieszę! :)
      To naprawdę budujące :)

      Usuń
  36. Nareszcie mam czas, by nadrobić zaległości :D Ciacho wybitne! :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Witam, przyznam się, iż mam już swój sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe i ostatnio skorzystałam z Twojego przepisu na krem. Rewelacja! Teraz będę gościć koleżankę, która jest na diecie bezglutenowej i mam ochotę zrobić tę wersję. Tylko ja miałam jeszcze w swoim ananasa, który sprawia, iż ciasto jest wilgotne. Czy ciasto z tego przepisu nie kruszy się za mocno? Pytam się, bo na zdjęciu widać dużo okruszków, ale może to tylko dekoracja ;) Pozdrawiam, Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście, ciasto z mąki bezglutenowej zawsze będzie kruszyć się bardziej niż z tej drugiej :)

      Usuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl