iu

7 września 2016

bezglutenowy placek ze śliwkami


Dziś czas na wykorzystanie pierwszych, wczesnych darów jesieni, czyli śliwek. Z racji tego, że chcę poszerzać swoją ofertę wypieków i deserów, które podążają za wymaganiami współczesnych odbiorców postawiłem na klasyczny kruchy placek ze śliwkami, ale w wersji bezglutenowej. Jakie są różnice? Ciasto z tego przepisu bardziej się kruszy, jest delikatniejsze i trochę bardziej ziarniste, ale równe dobre jak glutenowe. Przekonajcie się sami! :)

ciasto:
150 g mąki  kukurydzianej
50 g mąki ziemniaczanej
65 g cukru pudru
130 g masła
1 żółtko

Mąkę i cukier puder przesiać do misy robota. Dodać zimne, posiekane masło i wyrabiać hakiem do powstania kruszonki. Wbić żółtko i mieszać do połączenia składników. Wyłączyć robota i zagnieść przez chwilę w dłoniach jednolite ciasto. Całość zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w zamrażarce ok. 30 minut. Gotowe ciasto rozwałkować na równy placek i wyłożyć nim blaszkę o średnicy ok. 20 cm. Resztę ciasta pozostawić do przygotowania kratki. Ciasto w foremce przykryć arkuszem papieru do pieczenia, obciążyć fasolą i piec 15 minut w w 200ºC przez 15 minut. Po tym czasie usunąć papier z obciążnikami i piec kolejne 15 minut do złotego koloru. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.

owoce:
ok. 200-300 g miękkich śliwek
cukier brązowy
cynamon
kardamon

Śliwki umyć, usunąć z nich pestki, zasypać cukrem oraz przyprawami i odstawić na kilka minut. Następnie wyłożyć na wystudzony, kruchy spód. Z pozostałego ciasta wyciąć paski i ułożyć z nich kratkę na śliwkach. Paski surowego ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i oprószyć cukrem. Piec w 200ºC przez ok. 30 minut. 

Smacznego! :)



94 komentarze:

  1. Wygląda obłędnie, od razu mam ochotę sięgnąć po kawałek. W przepisie jednak użyłeś mąki pszennej :) jaka powinna być? :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda cudownie, aż nabrałam ochoty na nie całe ;))))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda bardzo smakowicie, ale jeśli jest z mąką pszenną to raczej nie jest bezglutenowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też to zauważyłam :-) Może miała być inna mąka?

      Usuń
    2. Tak tak, mała pomyłka, pisałem w pośpiechu przepis, ale już poprawione :)

      Usuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy słyszeliście o ekspresowej tarcie z płatków owsianych z fetą i warzywami ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliwki, cynamon, kardamon ... dla podniebienia i oczu ideał:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dobrze, że mnie nie ma w pobliżu. Dla Ciebie dobrze. Tylko okruszki by zostały :D.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tam lubię kiedy moimi wypiekami zajadają się inni :D

      Usuń
  8. Pysznie się prezentuje :) Super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. oj porwałabym kawałeczek, uwielbiam wszystko co ze śliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniała na powitanie jesieni...u mnie 40 stopni.

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie ciacho to jest dokładnie to co tygrysy lubią najbardziej, obawiam się tylko że blacha 20 cm to stanowczo za mało dla moich głodomorów

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie polecam podwoić porcję i blachę :D

      Usuń
  12. Jak się śliwki tak fajnie przypieką to jest dopiero pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy mogę się wprosić na kawałeczek? :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo apetycznie zakratowany :D I ten deszcz pudrowy! Rewelacja! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasto- deser, zdecydowanie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. potrzebowałam takiego przepisu na ciasto z mąk innych niż pszenna:) ale wypełnię jabłkami uprażonymi bo mam ich nadmiar pod jabłonką;)

    OdpowiedzUsuń
  17. najlepsze ciacho o tej porze roku :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciasta śliwkowego w wersji bezglutenowej jeszcze nie jadłam, ale dzięki Twojemu przepisowi spróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  19. To ja sie czestuje bo wyglada przesmacznie

    OdpowiedzUsuń
  20. Cały pyszny, cały zdrowy i cały ślicznie udekorowany krateczką... Biorę... cały :)

    OdpowiedzUsuń
  21. ty nie umiesz zrobić nieperfekcyjnego ciacha nie? :)
    Wygląda jak zwykłe, naaajlepsze ciasto glutenowe ever :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie no, nie wszystko wygląda tak idealnie. Zawsze może być lepiej :D

      Usuń
  22. Wygląda obłędnie - ta krateczka na wierzchu jest cudna :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Też sobie niedawno upiekłam takie ciacho na mące kukurydzianej ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Super ciacho! Ta krateczka i kolorek ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. jeszcze nie robiłam ciasta ze śliwkami w tym sezonie,teraz mam ochotę:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Wspaniały placuszek. Wygląda niezwykle smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  27. Własnie szukałam takiego przepisu :) na pewno wykorzystam, pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
  28. Uwielbiam taki wygląd ciast... od razu mi się chce jeść! :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Oj, powiało jesienią! Ale smacznie powiało :-)

    OdpowiedzUsuń
  30. Jesienne smaki u Ciebie. Muszę wypróbować to ciasto bezglutenowe z mąki kukurydzianej. Ciekawe jak smakuje bo widzę że są sceptycznie nastawione jednostki :)))

    OdpowiedzUsuń
  31. i juz wiem, co niebawem zjem! wspaniale conieco

    OdpowiedzUsuń
  32. Wow, jak zwykle genialne zdjęcia! *.*
    Cudo! :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Wspaniałe zdjęcia i ciasto również :-)

    OdpowiedzUsuń
  34. Uwielbiam takie ciacha! Kwintesencja letnio-jesiennego klimatu ;)

    OdpowiedzUsuń
  35. ależ ma piękny kolor! i te śliwki...

    OdpowiedzUsuń
  36. Pyszności! Nie ma to jak domowe ciasto ze śliwkami:D

    OdpowiedzUsuń
  37. Yummy! Śliwkowe zawsze zjem z chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Też ostatnio robiłam bezglutenową tartę ze śwlikami :) Twoja wyszła piękna! Ta kartka - idealna po prostu!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl