iu

12 października 2016

ciasto dyniowe


Odkrywając smaki jesieni nie można pominąć tego najważniejszego, czyli dyni. Jedni ją lubią, drudzy nie do końca. Ja oczywiście należę do tej pierwszej grupy osób i mam nadzieję, że właśnie tych jest zdecydowanie więcej. Oprócz niezwykle popularnego sernika dyniowego, dziś mam dla niezwykle proste ciasto dyniowe, które mam nadzieję, a nawet wie, że przypadnie Wam do gustu.

składniki:
250 g puree z dyni
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g miękkiego masła
200 g cukru
3 jajka

Masło roztopić w rondlu, dodać cukier oraz mus z dyni, dokładnie wymieszać i wystudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do oddzielnej miseczki. Do wystudzonej masy wbić żółtka i wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę w trzech partiach mieszając za każdym razem łyżką. Białka ubić na bardzo sztywną pianę i dodać do masy w dwóch partiach mieszając po każdym dodaniu łyżką. Otrzymane ciasto przelać do formy i piec w 180°C przez 60-70 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. 

Smacznego! :)



96 komentarzy:

  1. o widzisz a ja właśnie szukałam przepisu na dyniowe ciasto! Na pewno zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. dynia jest boska! szczególnie Hokkaido, która cenie za strukturę, kolor i delikatny smak :)
    Pyszne i optymistycznie pomarańczowe ciasto upiekłeś Sosno :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie tej dyni użyłem do tego ciasta :D

      Usuń
  3. Uwielbiam takie ciasta, porywam kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie. Akurat u mnie zalega połówka dyni. Z latte będzie wyborne ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie zastanawiam się jakie ciasto dyniowe upiec, a tu takie cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A co powiesz gdybym dodała do środka orzechy włoskie ? Ciasto chyba jest dość wilgotne, prawda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ciasto jest wilgotne. Sam chciałem dodać orzechy włoskie, ale nie miałem dobrych :D

      Usuń
  7. u Ciebie najprostsze ciasto wygląda genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mógłbym powiedzieć "mam tę moc, mam tę moc" :D

      Usuń
  8. no ja już upiekłam ;) ciasto wilgotne pycha! po prostu; powtórki z pewnością będą. Wierzch polałam lukrem. Na bloga wrzucę po niedzieli ;) Dzieki za super przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się, że ciasto się udało i posmakowało! :)

      Usuń
  9. Super ciacho! Proste, a prezentuje się bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  10. nie ma to jak elegancka prostota :)

    OdpowiedzUsuń
  11. A co to jest mus/puree z dyni? Miksujemy surową? upieczoną? Samą? z czymś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aby przygotować puree z dyni należy pokroić surową dynię w kawałki, ułożyć na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 45- 60 minut w 180-200ºC aż zmięknie. Po wystudzeniu dynię należy zmiksować blenderem na gładki mus :)

      Usuń
    2. Dziękuję serdecznie! zabieram się do roboty.

      Usuń
  12. Ja ciasta dyniowe darzę miłością bezgraniczną. Najczęściej robię scones dyniowe i tartę na Śięto Dziękczynienia. Twoje najchętniej pałaszowałabym do porannej kawy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To i ja muszę wypróbować scones w wersji dyniowej :D

      Usuń
  13. Ciasto prezentuje się niezwykle smakowicie! Takiego jeszcze nie jadłam. Podbieram przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dynie są obowiązkowe na jesień w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dyniowe ciacha są super. Ale ono Ci pięknie wyrosło :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Fantastyczne ciacho! Uwielbiam dyniowe wypieki!

    OdpowiedzUsuń
  17. Robiłyśmy podobne babeczki ale z innej mąki i jest cudownie pyszne :-P

    OdpowiedzUsuń
  18. Odpowiedzi
    1. W tym właśnie tkwi sekret udanych wypieków :D

      Usuń
  19. Świetne! Dynia królową jesieni, to oczywiste:) Nadawałoby się do przełożenia kremem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdaniem każde nadaje się do przełożenia kremem. Jednak to ciasto jest dosyć wilgotne i nie tak lekkie jak biszkopt. Dlatego lepiej żeby krem był dosyć sztywny :)

      Usuń
  20. No już czuję ten smak, uwielbiam ciasta dyniowe, Twoje wygląda zachęcająco, pozwolisz, że spróbuję ;))

    OdpowiedzUsuń
  21. nie wiem czemu w zeszłym roku nie robiłam,nadrobię w tym:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Oj wygląda pysznie! Ostatnio mam fazę na dynie, dostałam w prezencie takiego giganta 20 kg dlatego zapisuję przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Cóż za dyniutek przepiękny! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. W tym sezonie moje ulubione ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Lista składników krótka, ale ciasto wygląda super, pięknie wyrosło i w przekroju ten kolor... <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie proste przepisy są moim zdaniem najlepsze :D

      Usuń
  26. I pomyśleć że, kiedyś nie lubiłam dyni..a przecie ona taka dobra ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. Jedna dynia właśnie czeka w kuchni na wykorzystanie - już wiem co z niej zrobić! :D

    OdpowiedzUsuń
  28. Bajecznie proste i taaaakie dobre! Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Cudowne!!! I do tego jeszcze herbata z sokiem malinowym i czego chcieć więcej w ten jesienny wieczór :-)

    OdpowiedzUsuń
  30. Proste ciasta lubię najbardziej :) Ja też już coś piekłam z dyni w tym sezonie i na tym nie kończę :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Takie łatwe a u Ciebie wygląda wyjątkowo. Co za zdjęcia :)
    Masz rację, że na jesień nie może zabraknąć ciasta z dynią :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Ale ma śliczny kolor :)) i pięknie wyrosło! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  33. ja również eksperymentuję z dynią :) okazuje się, że ma wszechstronne zastosowanie od keczupu, przez ciasta do soku, kawy itd :) świetny produkt a ciacho wygląda na takie jakie lubię czyli wilgotne... zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O proszę, muszę wypróbować to jej szerokie zastosowanie :)

      Usuń
  34. Bardzo fajne ciasto! Jest wilgotne i mocno dyniowe. Trochę się dziwiłam, że w przepisie nie ma przypraw np. cynamonu, ale one by przytłumiły ten dyniowy smak. Super, bardzo dziękuję za ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  35. Osobiście dynię uwielbiam! Zwłaszcza w słodkich wypiekach. Przepis zabieram do wypróbowania asap :)

    OdpowiedzUsuń
  36. w jakiej formie było to piękne ciasto pieczone? :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl