iu

23 listopada 2016

tarta z masłem orzechowym


Na słodkie, późno jesienne zapomnienie przygotowałem cudowną tartę o mocnym zabarwieniu orzechowym. Delikatny, kruchy korpus wypełniłem nadzieniem z dodatkiem masła orzechowego, które dało lekko słonawego posmaku. Całość zwieńczyły przepyszne orzeszki w cukrze, które bez problemu przygotujecie sami w domu. Mam nadzieję, że to ciasto posmakuje Wam równie mocno. Uważajcie tylko bo jest bardzo wciągające :D

ciasto:
200 g mąki pszennej
120 g zimnego masła
65 g cukru pudru
1 żółtko

Mąkę i cukier puder przesiać do misy robota. Dodać zimne masło i wyrabiać hakiem do powstania kruszonki. Wbić żółtko i mieszać do połączenia składników i otrzymania gładkiego ciasta. Gotowe ciasto w folię spożywczą i schłodzić w zamrażarce przez ok. 30 minut. Następnie rozwałkować na równy placek i wyłożyć nim blaszkę o średnicy ok. 24 cm i nakłuć widelcem. Ciasto w foremce przykryć arkuszem papieru do pieczenia, obciążyć fasolą i piec 15 minut w 200ºC przez 10-15 minut (pilnować by nie spalić). Po tym czasie usunąć papier z obciążnikami i piec kolejne 15 minut do złotego koloru. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.

nadzienie:
300 g masła orzechowego
200 g mascarpone
kilka łyżek cukru pudru

Mascarpone umieścić w misie robota i ucierać z cukrem pudrem. W trakcie mieszania dodawać masło orzechowe. Wymieszać do połączenia składników. Otrzymaną masę przełożyć na wystudzony spód ciasta. Całość ozdobić orzeszkami w cukrze. 

orzeszki w cukrze:
orzeszki ziemne
100 g cukru
woda
W rondlu umieścić cukier i wodę. Wody nalać tyle, aby przykryła cukier. Orzeszki umieścić na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do pieca nagrzanego do 200ºC na ok. 15-20 minut. Pod koniec prażenia mieszankę cukru i wody doprowadzić do wrzenia. Uprażone orzeszki wyjąć z pieca i gorące wrzucić do gotującego się syropu. Całość mieszać energicznie łyżką do momentu aż woda odparuje, a orzechy pokryją się cukrem. Pozostawić do wystudzenia. 

Smacznego! :)


60 komentarzy:

  1. prostota i elegancja i jeszcze te orzechowe smaki :) chrupnęłabym z wielką chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Masło orzechowe? Ale pychotka!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. O matko, bosko wygląda, ale musi smakować. Wciągnęłabym się na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak zwykle przepis pysznie brzmi:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciasto z masłem orzechowym nawet bez tych pięknych zdjęć powoduje u mnie ślinotok;) jak zwykle bardzo apetyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Masło orzechowe, orzeszki... jakże pyszne zestawienie. Zjadłabym taką tartę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tarta idealnie trafiona w mój gust! Uwielbiam masło orzechowe:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Tarta wygląda bardzo fajnie. Z takimi orzeszkami słodkie wypieki są obłędne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak z masełkiem orzechowym to bierzemy w ciemno :-D^_^ <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmm, po prostu uwielbiam takie smaki!!! U mnie przepis na Snickersa, chętnie się wymienię:))

    OdpowiedzUsuń
  11. coś czuję, że to będzie moja ulubiona!

    OdpowiedzUsuń
  12. Musiała smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda smakowicie, uwielbiam fistaszki, więc byłabym zachwycona kawałkiem takiej tarty do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Obawiam się, że podczas produkcji mogłabym wyjeść całe nadzienie z miski! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego warto kupić podwójną porcję nadzienia :D

      Usuń
  15. Nie jesteśmy w stanie oprzeć się przepisom z masłem orzechowym.. Będziemy grube (ale szczęśliwe :D)

    OdpowiedzUsuń
  16. O nie! Masło orzechowe to moja słabość ;D Teraz będzie za mną chodzić ta tarta :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Chyba zjadłabym od razu całą! Uwielbiam masło orzechowe, więc tarta jest jak dla mnie idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Kolejna świetna tarta! Nic dodać, nic ująć...

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl