iu

7 grudnia 2016

świąteczna kawa z nutą czekolady


Coraz bliżej święta! Jeszcze kilka dni temu trudno było mi poczuć klimat nadchodzących świąt. Wszystko zmieniło się z chwilą, kiedy w pracy zaczął unosić się intensywny aromat korzennych przypraw przeplatający się z orzeźwiającym zapachem świeżo otartej skórki z pomarańczy. Do pełni szczęścia brakowało tylko światełek oplatających stołeczne drzewa, które niedawno rozbłysły pełnym blaskiem. W końcu i ja zacząłem powoli odczuwać magię świąt, którą zamknąłem w szklance wyśmienitej kawy. 

składniki (2 porcje):
ok. 600 ml wrzątku
6 łyżeczek Inki klasycznej
100 ml likieru czekoladowego
2 duże szczypty cynamonu
skórka otarta z 1 pomarańczy
200 g kremówki 30% lub 36%
kilka łyżek cukru pudru
melasa

Kawę oraz cynamon zalać wrzątkiem, dodać likier czekoladowy i zamieszać. Dodać skórkę otartą z pomarańczy. Przygotowaną miksturę dosłodzić melasą lub syropem klonowym. Napój przelać do szklanek pozostawiając miejsce na bitą śmietaną. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką i wycisnąć do przygotowanych szklanek z kawą. Całość polać strużką melasy lub syropu klonowego. Podawać. 

Smacznego! :) 



72 komentarze:

  1. boska kawa!!! U mnie od zawsze w domu jest "Inka"

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapachnialo swietami... :) Fantastyczna kawa!

    OdpowiedzUsuń
  3. Sosno, przybywam zaraz, proszę szykować! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bajeczny smak! <3 śliczne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam inkę, piję codziennie bezglutenową.... Taki pomysł z likierem i melasą... Super

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdjęcia są mistrzowskie! *.*
    Od razu mam ochotę na taką szklankę! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda obłędnie:) Jak gorąca czekolada :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać też czekoladę i będzie jeszcze lepiej :D

      Usuń
  8. pięknie wygląda,ale nie lubię kawy :p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, polubiłabyś. Ta kawa jest jak deser :D

      Usuń
  9. sięgam po szklaneczkę jeżeli mnie jeszcze nikt nie uprzedził :)

    OdpowiedzUsuń
  10. apetyczna, poproszę porcyjkę najlepiej podwójną :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Ty jak coś zrobisz to nawet zbożowa smakuje :D
    Mega!

    OdpowiedzUsuń
  12. no i klops- nie mam likieru, ale inkę uwielbia samą w sobie więc i w klasycznej wersji będzie mi smakować:) u Ciebie wygląda jak wykwintny deser:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast likieru dodaj kilka kostek ulubionej czekolady :D

      Usuń
  13. achhh!!!! zamurowało mnie!
    uwielbiam Twoje cuda i zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Aż trudno się oprzeć takiej kawie i tak podanej. Pięknie i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Z taką kawą to już nawet deser nie jest potrzebny ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Obłędne zdjęcia, rozpływam się :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Taką kawę to bym wypiła bez wahania..<3

    OdpowiedzUsuń
  18. Obłędna kawka, na pewno sobie taką przygotuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. kusząco wygląda ta Twoja kawa :)

    OdpowiedzUsuń
  20. na pewno bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiesz jak fajnie to słyszeć :D

      Usuń
  21. Wygląda przecudownie! A taką kawkę mogłabym pić codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Jak nie piję kawy, tak uważaj, bo na nią wpadnę do Krainy Sosny! :) Nawet mnie skusiła! :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Za sposób podania i dekorację 10/10:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Taką kawą można się nie tylko wprowadzić w świąteczny nastrój, ale też już po Świętach zachować go nieco dłużej :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Kawa dwa razy, poproszę :D

    OdpowiedzUsuń
  26. Gratulacje wyróżnienia na Durszlaku chociaż stawiałam na Twoją wygraną :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl