iu

21 grudnia 2016

rolada makowa


Czy Wam też nic tak bardzo nie kojarzy się ze świętami jak makowiec? To ciasto jest u nas co roku na Wigilijnym stole i za każdym razem przybiera inną formę. Jedno jest jednak zawsze - mak. Najlepiej w dużych ilościach. W tym roku postanowiłem zmierzyć się z tradycyjnym makowcem w formie rolady, ale nie drożdżowej a biszkoptowej. Zapraszam! :) 

nadzienie:
250 g maku
40 g wiórków kokosowych
skórka z 1 pomarańczy
200 g cukru
4 jajka

Nadzienie przygotować dzień wcześniej. Mak umieścić w rondelku i zalać go wrzątkiem, tak, aby woda tylko przykryła mak. Całość przykryć i pozostawić na ok. 30 minut. Następnie przerzucić na gęste sitko i pozostawić do odcedzenia na całą noc. Następnego dnia mak przekręcić przez maszynkę przynajmniej dwukrotnie. Jeśli nie macie maszynki możecie użyć blendera. Wtedy zmiksujcie mak razem z jajkami. Do masy dodać jajka, cukier, wiórki kokosowe, skórkę pomarańczową (ewentualnie dodatkowe bakalie) i dobrze zmiksować blenderem.

biszkopt:
3 jajka
120 g cukru
100 g mąki pszennej

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Kiedy masa będzie dobrze ubita dodawać stopniowo cukier. A następnie po jednym żółtku. Wyłączyć mikser i przesiewać mąkę w dwóch lub trzech partiach. Mieszać delikatnie przy pomocy łopatki. Gotową masę przełożyć na blaszkę o wymiarach ok. 26 cm x 38 cm i równo rozsmarować. Roladę piec w 180ºC przez ok. 30 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z pieca i odstawić na kratkę do przestudzenia. Następnie przykryć arkuszem papieru do pieczenia i przewrócić na drugą stronę, aby biszkopt wyszedł z blaszki. Usunąć papier do pieczenia a ciasto pozostawić do wystudzenia. Przygotowaną wcześniej masę wyłożyć na wystudzony biszkopt pozostawiając ok. 1,5 cm marginesu od dolnej krawędzi. Następnie ciasto zwinąć w roladę zawijając w papier do pieczenia. Całość zabezpieczyć sznurkiem i zapiec w 180ºC przez ok. 30 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia, a następnie schłodzić w lodówce. Roladę przed polaniem posmarować bardzo cienką warstwą powideł śliwkowych.

polewa:
3 łyżki zimnej wody
75 g cukru pudru
1 łyżka żelatyny
140 g masła
3 łyżki kakao

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Cukier puder i kakao przesiać do rondelka. Dodać masło oraz napęczniałą żelatynę. Całość podgrzewać na niewielkim ogniu do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników cały czas mieszając (nie gotować!). Lekko przestudzić. Jeśli tłuszcz oddzieli się od pozostałych składników całość mieszać energicznie rózgą do połączenia mikstury. Otrzymaną glazurą polać schłodzone ciasto. 

Smacznego! :)


63 komentarze:

  1. oo tak makowiec musi być. U nas zawsze robiła go babcia. A z ciastem biszkoptowym to fajny pomysł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajny bo prosty i szybszy. I dłużej zachowuje świeżość :)

      Usuń
  2. Wygląda smakowicie :) Boże Narodzenie bez maku się nie liczy :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak to pięknie wygląda. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Co roku piekę struclę z makiem tradycyjną, drożdżową. Twoja rolada pięknie wygląda i to biszkoptowe ciasto od rzu daje się zauważyć. Musi smakować wybornie.
    Sosna... Wesołych, Zdrowych i Smacznych Świąt Tobie życzę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie Krysiu nie tylko za miłe słowa, ale i za życzenia. Również życzę radosnych Świąt, a przede wszystkim słodkich! :)

      Usuń
  5. u mnie ciasto z makiem musi być, ale przyznaje się, że nie wpadłam na taki genialny prosty pomysł, żeby mak zawinąć w biszkopt :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami o najłatwiejsze rozwiązania bywa najtrudniej :D

      Usuń
  6. Świątecznie i przepysznie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mialam w planach zrobic taka rolade ale zdecydowalam sie na piernik i slaskie makowki :) A z makowca to lubie najbardziej mak z bakaliami (i jak najmniej ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię mak, ale bez bakalii :D

      Usuń
  8. Cudownie wygląda :)
    Też robiłam ostatnio roladę, ale z białym makiem - w negatywie. ;)
    I bez pieczenia masy makowej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też muszę spróbować wersji z białym makiem :D

      Usuń
  9. Rolada wygląda fantastycznie tylko my zamiast skórki pomarańczy wolałybyśmy kruszonkę :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Absolutnie perfekcyjna rolada makowa! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. U mnie jest zupełnie inaczej, Makowiec jadłam może kilka razy w swoim życiu. Ze świętami zawsze kojarzy mi się piernik:D Ale takim makowcem bym nie pogardziła:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiadomo, że piernik to podstawa, ale bez makowca też nie ma świąt :D

      Usuń
  12. Super przepis. Mak to jest to. Uwielbiam makowce :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda pięknie! :) U mnie zawsze drożdżowy, ale może kiedyś poza świętami zrobię też taką biszkoptową wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Makowiec w święta musi być obowiązkowo, Twój prezentuje się przepysznie :-)
    Życzę Ci zdrowych, spokojnych i rodzinnych Świąt :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdeczne i również życzę wszystkiego dobrego :)

      Usuń
  15. Jeszcze nigdy mi taka ładna nie wyszła :)) Jutro kolejna próba! Wesołych Świąt życzę!

    OdpowiedzUsuń
  16. U mnie zawsze na Święta są makówki, jeśli chodzi o mak ;) Natomiast makowiec zawsze jest u babci, pycha! Świetnie wygląda w formie rolady, a w smaku pewnie przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jest pyszna! Mam podobne plany na święta, biszkopt już upieczony:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Zdrowych i spokojnych świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bez makowca się nie da ;-)
    Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  20. Spokojnych, rodzinnych i pysznych Swiat!

    OdpowiedzUsuń
  21. Idealny, jak wszystkie Twoje wypieki :-). Wesołych Świąt :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No może nie wszystkie :D
      Wszystkiego dobrego :)

      Usuń
  22. prezentuje się obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. taka piękna rolada rzadko się zdarza! :-)

    OdpowiedzUsuń
  24. rolada wręcz idealna ;D SOSNA! Życzę Ci w 2017 roku tylko udanych eksperymentów kulinarnych, które zaowocują uczuciem ogromnej dumy oraz zarostu gęstego jak kita wiewiórki :))) ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie! I Tobie wszystkiego co najlepsze! :)

      Usuń
  25. Uwielbiamy makowce, Twój wygląda smacznie, chętnie bym skosztowała:)

    OdpowiedzUsuń
  26. U nas w tym roku królowała gwiazda drożdżowa, bo rolada nam się znudziła ;) Niemniej jednak, Twoja wyszła wspaniale i zapewne warta była zachodu :)
    Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka gwiazda też musiała być dobra.
      Dzięki i wzajemnie! :)

      Usuń
  27. ja zrobiłam tradycyjną krucho-drożdżową ale taka wersja również mi odpowiada :) wszystkiego dobrego w Nowym Roku:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też muszę kiedyś taką zrobić.
      I Tobie wszystkiego dobrego :)

      Usuń
  28. Doskonałych ciast, pięknych chwil i zawodowych oraz osobistych fajerwerków w 2017 roku :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Smacznie Proszę Pana, bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Oryginalny pomysł :) Wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl