iu

11 stycznia 2017

mini pączki z ciasta serowego


Co prawda mamy dopiero początek stycznia, ale ja już przygotowuję się do tłustego czwartku i testuję przepisy na najlepsze pączki. W zasadzie to nie jest aż tak wcześnie na te poszukiwania, w końcu mamy karnawał. A przecież każdy pretekst jest dobry, żeby zjeść lub upichcić coś słodkiego. Prawda? :)

składniki (ok. 20 sztuk):
150 g twarogu
230 g mąki
50 g cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego

Twaróg zmielić trzykrotnie lub zmiksować przy pomocy blendera (częścią do miksowania zup). Mąkę przesiać z proszkiem do miski, dodać twaróg, cukier, cukier waniliowy oraz jajko i wyrobić gładkie, jednolite ciasto (lekko kleiste). Z gotowego ciasta formować w dłoniach niewielkie kulki wielkości orzecha włoskiego (ok. 20-25 g każda) większe mogą nie usmażyć się w środku) i smażyć na rozgrzanym oleju na złoto-brązowy kolor. W trakcie smażenia pączki same obracają się na drugą stronę. Usmażone układać na ręczniku papierowym i studzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.  

Smacznego! :)



98 komentarzy:

  1. uwielbiam takie serowe pączusie ;) Jakie u Ciebie wszystkie piekne równiutkie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Staram się jak mogę, żeby wszystko było jak najlepsze :)

      Usuń
  2. Pączusie prezentują się bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale piękne, smaki dzieciństwa, mamusia zawsze takie robiła ;)) mmmmm zapisuję przepis i muszę spróbować ;))pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! Bo są przepyszne i proste :)

      Usuń
  4. To już ten czas? Poczęstuję się jedną kuleczką...

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis na pączki serowe mam również od mamy, więc chętnie przetestuje oba. Mam podanie odnośnie twarogu, który będzie najlepszy: chudy, półtłusty, tłusty, a może mieszany? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź!
    Pozdrawiam Agnieszka
    PS. Zdjęcie główne majstersztyk, piękne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chodzi o twaróg to ja użyłem tłustego :)

      Usuń
  6. Uwielbiam te pączki, są pyszne, proste i szybkie w zrobieniu :) PYCHA

    OdpowiedzUsuń
  7. ech.. znowu takie pyszności! Same zdjęcia wyglądają jak do schrupania :D <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Super wyglądają i świetne zdjęcie.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. w Norwegii zamiast pączków jedzą takie dziwne mało słodkie bułki xD myślę że zaprezentujesz nam jeszcze wieeele pysznych przepisów do tłustego czwartku:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Postaram się znaleźć na to wszystko czas :)

      Usuń
  10. To jedyne pączki jakie jestem wstanie zrobić i jestem pewna że zawsze wyjdą. Pycha, świetnie że mi przypomniałeś chętnie je zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  11. to są najlepsze pączuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Boskie! Zawsze, gdy patrzę na Twoje kulinarne dzieła robię się głodna ;) Chętnie zjadłbym takiego pączusia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiesz jak cieszy mnie taka reakcja <3

      Usuń
  13. cudne te kuleczki :) obawiam się że na jednej by się nie skończyło :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego warto zrobić ze trzy razy więcej :D

      Usuń
  14. to jedne z moich ulubionych pączków-zawsze wychodzą i doskonale smakują:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, to dobry i sprawdzony przepis :D

      Usuń
  15. Tez mam w planach zrobić coś słodkiego na czas Karnawału, juz po głowie chodzi mi jakiś pomysł...

    OdpowiedzUsuń
  16. dziś mam szczególną ochotę na słodkie, a weszłam na Twój blog... Te zdjęcia to prawdziwe zabójstwo. Wyglądają pysznie :(

    OdpowiedzUsuń
  17. Są przepyszne, dawno już ich nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  18. Wspaniałe, równiutkie - cudne!

    OdpowiedzUsuń
  19. Widze, ze nie tylko mnie w tym tygodniu tknelo na paczusie :) Twoje wygladaja przeuroczo !

    OdpowiedzUsuń
  20. Kurczę, u Ciebie to nawet pączki są tak perfekcyjnie okrągłe, że tylko podziwiać :D

    OdpowiedzUsuń
  21. "przecież każdy pretekst jest dobry, żeby zjeść lub upichcić coś słodkiego" - wiadomo! :D Pysznie wyglądają, muszę się w za nie zabrać, bo już nie pamiętam, kiedy je robiłem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to pora najwyższa zabrać się za nie :D

      Usuń
  22. Wspaniałe! Chyba się skuszę i przygotuję je w tłusty czwartek :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Piękne piękności! Nie sposób byłoby wyjść od Ciebie i nie usmarować się cukrem pudrem :D

    OdpowiedzUsuń
  24. mmm uwielbiam takie pączusie, ciasto serowe jest genialne!

    OdpowiedzUsuń
  25. Piekne, bardzo lubie i nie wiem dlaczego dawno nie robiłam. Muszę to nadrobić niedługo :)

    OdpowiedzUsuń
  26. ta fotka początkowa to mistrzostwo świata! serio :D

    OdpowiedzUsuń
  27. Cudowne pączusie, zapisałam do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Cudowne zdjęcia! Pączusie nie mniej dobre ❤😄

    OdpowiedzUsuń
  29. Tak jak nie przepadam za pączkami i jak nie znoszę tłustego czwartku, tak to zdjęcie tak mnie zauroczyło, że rozważę zrobienie w wersji bezglutenowej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem jak tak można nie zjeść sobie pączka :D

      Usuń
  30. Szczególnie, jeśli jest to pączek ;)

    OdpowiedzUsuń
  31. Zrobiłam,faktycznie przepis prosty i bardzo przyjemnie się je robi.Z racji łakomstwa:) przygotowałam od razu z dwóch porcji i po usmażeniu wyszły mi bardzo twarde a raczej skórka była twarda.Nie wiem co było tego powodem,może za dużo mąki bo surowe ciasto było dość zwięzłe i mało kleiste,trzeba to ciasto chyba robić luźniejsze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tego co pamiętam nie miałem takiego problemu, ale na pączkach chyba rzeczywiście robi się lekko chrupiąca skorupka :)

      Usuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl