iu

15 lutego 2017

deser czekoladowo-orzechowy z Lusette


Przytłoczeni ponurą pogodą za oknem i wyziębieni mrozem? Jak zawsze na ratunek przychodzi kochająca i wszystko rozumiejąca czekolada! Dziś w wydaniu o lekkim zabarwieniu orzechowym w towarzystwie chrupiących wafelków. Ciekawi efektu? Wypróbujcie przepis i sami się przekonacie :)

spody (na 4 ciastka):
75 g wafelków Lusette o smaku czekoladowym http://lusette.pl/
30 g orzechów laskowych 
40 g czekolady mlecznej
20 g czekolady gorzkiej
10 ml oleju roślinnego
1 szczypta soli morskiej

Orzechy laskowe rozsypać na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i prażyć w 200ºC przez ok. 10-15 minut. Pilnować aby nie spalić. Uprażone orzechy odstawić do wystudzenia. Usunąć łupiny, a orzechy posiekać drobno. Wafelki pokruszyć w misce i wymieszać z orzechami. Czekolady rozpuścić z olejem w mikrofalówce, a następnie wymieszać dokładnie z suchymi składnikami. Niską blaszkę lub tacę wyłożyć papierem do pieczenia i ustawić na niej rant o średnicy 8 cm. Gotową masę układać na dnie rantu i dociskać aby powstał równy spód. Czynność powtórzyć z resztą masy i przygotować 4 spody. Całość wstawić do zamrażarki. W tym czasie wykonać mus. 

mus:
80 g gorzkiej czekolady
120 g mlecznej czekolady
40 g kremu czekoladowo-orzechowego
125 g śmietany 36%
5 g żelatyny
50 g cukru
3 jajka


Żelatynę zalać zimną wodą tylko do przykrycia i odstawić do napęcznienia. Czekoladę rozpuścić z kremem czekoladowo-orzechowym w mikrofalówce. Odstawić do przestudzenia. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić. W misie miksera umieścić białka i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać cukier po jednej łyżce. Do rozpuszczonej czekolady wmieszać kolejno żółta i łączyć rózgą. Następnie dodać część ubitych białek i wymieszać. W tym samym czasie w osobnej misce ubić kremówkę (nie zbyt sztywno). Na koniec, do śmietany dodać rozpuszczoną żelatynę i dobrze wymieszać (aby nie powstały grudki część ubitej śmietany dodać do żelatyny i szybko wymieszać, następnie mieszankę połączyć z pozostałą śmietaną). Ubitą kremówkę dodać do masy czekoladowej. Na koniec wmieszać pozostałe białka. Otrzymany mus przelać do foremek i ułożyć na nich zamrożone spody. Krążki docisnąć tak, aby zanurzyły się częściowo w masie. Całość zamrozić. Gotowe ciasta wyjąć z formy silikonowej i ustawić na podstawkach do oblania polewą. 

polewa:
150 kremówki 36%
50 g glukozy
130 g cukru
60 g kakao
2,5 łyżeczki żelatyny

dodatkowo:
pokruszone wafelki Lusette
posiekane orzechy laskowe

Żelatynę zalać zimną wodą do przykrycia i odstawić do napęcznienia. W rondelku umieścić glukozę, śmietanę oraz cukier i zagotować. Dodać kakao oraz napęczniałą żelatynę i mieszać do połączenia przy pomocy rózgi. Odstawić do przestudzenia. Otrzymaną glazurą polać schłodzone ciastka. Dół deserów udekorować pokruszonymi wafelkami Lusette a wierzch drobno posiekanymi orzechami laskowymi.   

smacznego! :)


78 komentarzy:

  1. ależ cudo!!! Kusisz niesamowicie tymi zdjęciami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi to słyszeć! :)

      Usuń
    2. Je to krása! Připomíná mi to ženské prso do kterého se chce něžně zakousnout a osladit si život.

      Usuń
  2. Woow!!! Jestem zachwycona, oczarowana. Takie cudeńka jak z najlepszej cukierni. Jesteś MISTRZEM, Sosna!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. No to już jest sztuka ..... artyzm i niesamowite wartości estetyczne.Brawo. ukłony.

    OdpowiedzUsuń
  4. matko kochana!!! co za czekoladowy obłęd!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jedyne co mi się ciśnie na usta to: WOW :) Świetnie wygląda ten deser :)Skusiłabym się :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Po prostu WOW. MISTRZOSTWO !!

    OdpowiedzUsuń
  7. wow :) nie dość, że cudnie wyglądają to na pewno nieziemsko smakują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się. Najważniejsze aby za wyglądem stał też smak :D

      Usuń
  8. Deser wygląda obłędnie...
    a wiesz może, gdzie dostanę taką formę stacjonarnie...? Przymierzam się od jakiegoś czasu ale tylko w internetach ją widziałam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Stacjonarnie nie znajdziesz takich foremek. Są one sprzedawane tylko przez internet.

      Usuń
    2. No to w takim razie muszę się zmobilizować, żeby zamówić :) dzięki!

      Usuń
  9. Niesamowity deser - piękny i na pewno smakuje rewelacyjnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Och rozmarzyłam się, cudowny deser :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. pychota, aż szkoda jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ja na szczęście nie potrzebuję pretekstu w postaci np złej pogody, aby rzucić się na czekoladę:) czy to słońce czy deszcz, tabliczka dobrej, najlepiej 90% czekolady jest bardzo mile widziana- a za taki deser mogłabym nawet słone szweckie lakrisy zjeść (bleee), piękny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I taka odpowiedź cieszy mnie najbardziej, bo ja mam podobnie z czekoladą :D

      Usuń
  13. czekolada dobra na wszystko, w szczególności w takim wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Idealnie :D Po prostu nie da się powiedzieć nic innego.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ten deser jest po prostu piękny <3

    OdpowiedzUsuń
  16. Istne czekoladowe cudo!!! Choć jestem na diecie, to piszę się na kawałeczek!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie wpadaj jak najszybciej :D

      Usuń
  17. O raju, taki wspaniały deser, jak z obrazka :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Prezentują się szalenie elegancko :)
    Marzy mi się taka forma... Jakie wymiary mają Twoje półkule?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Średnica podstawy gniazd w foremce ma ok. 8 cm :)

      Usuń
  19. Wygląda po prostu niesamowicie!! Pozazdrościć zdolności :)

    OdpowiedzUsuń
  20. no i wiedziałam, wiedziałam, że jak tu wejdę to się zaślinię.... no i miałam rację:) niech no Ciebie tylko spotkam na swojej drodze to zobaczysz!!! hahaha ...będę gruba jak będę takie cuda robić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, taka reakcja cieszy mnie najbardziej :D

      Usuń
  21. Wygląda pięknie, trzymam kciuki za wygraną.

    OdpowiedzUsuń
  22. Deser idealny, perfekcja w każdym calu :)

    OdpowiedzUsuń
  23. podziwiam Twój kunszt, naprawdę :-) ciastko wygląda perfekcyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  24. Deser jak bajka :D Czy on na pewno jest prawdziwy...? ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Pokazałam Twoje dzieło Małżowi. Aż oczy mu się zaświeciły :D

    OdpowiedzUsuń
  26. Ale czekoladowo! Trzymam kciuki za Twoją wygraną :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Perfekcja :D Uwielbiam te ciacha w Twoim wykonaniu, nie słyszałam o nich wcześniej, zanim nie trafiłam na bloga :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to miło, że spełniam funkcję edukacyjną :D

      Usuń
  28. Ten deser prezentuje się niesamowicie! A jak musi smakować... Mniam!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl