iu

29 marca 2017

mus orzechowy z popcornem w karmelu


Wybaczcie mi tak długa przerwę w publikowaniu, ale sprawy prywatne pochłonęły mnie na dobre. Powoli wracam do pichcenia.  Lubicie połączenia słodko-słone? Jeśli tak, ten przepis jest właśnie dla Was! Prosty, szybki i przepyszny. Tak w trzech słowach można ująć deser, który łączy w sobie różne struktury i smaki przeciwstawne sobie. A jak wiadomo, takie własnie połączenia, uchodzą za najlepsze :D

popcron:
20 g popcornu
1 łyżka masła
80 g cukru

Piekarnik nastawić na 30C i umieścić w nim popcorn (powinien się lekko podgrzać). Cukier umieścić w szerokim garnku i przygotować z niego karmel o bursztynowym kolorze. Następnie dodać karmelu podgrzany popcorn i mieszać energicznie silikonową szpatułą. Na koniec dodać masło i mieszać do momentu aż karmel dobrze pokryje ziarna kukurydzy. Gotowy popcorn rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozdzielić ziarna zanim wystygną. Odstawić. 

mus:
120 g kremówki 30% lub 36%
120 g masła orzechowego
150 g mascarpone
30 g cukru
sól morska

Masło orzechowe, mascarpone oraz cukier puder umieścić w rondelku i podgrzać lekko cały czas mieszając. Kiedy mieszanka osiągnie gładką konsystencję zdjąć z palnika i pozostawić do wystudzenia. W tym czasie kremówkę ubić na sztywno i połączyć z wystudzoną masą. Gotowy mus przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką o dużym, okrągłym otworze i rozłożyć do szklanek. Całość schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Przed podaniem mus posypać kilkoma ziarnami soli morskiej i udekorować popcornem w karmelu.

Smacznego! :)



58 komentarzy:

  1. I znów pysznie u Ciebie. Poproszę o taką szklaneczkę z tym musem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mus wygląda mega smacznie, aż mi w buzi ślinotok :D

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest zdecydowanie w moim guście :) Zamawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  4. super przepis, bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda rewelacyjnie i na pewno bardzo by mi smakował. Popcorn w karmelu brzmi wspaniale, a do tego ten mus...Zjadłabym z wielką przyjemnością :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przecudowny. Pochłonęłabym gigantyczną porcję :-).

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam desery z masłem orzechowym :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię! Bardzo :-) Był czas, kiedy miałam fazę na lody karmelowe z popcornem. Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  9. Odjechany deser, ale ciekawa jestem smaku!

    OdpowiedzUsuń
  10. bajeczny deser :) zdecydowanie są to moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. bajeczny wygląd, bajeczny smak pewnie, nic nowego :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ciekawy i smakowity deser!

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubię takie doświadczalne smaki :) Przeciwstawne są bardzo mega :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Oooo... takiego połączenia to jeszcze nie widziałem :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Piekny w swojej prostocie, musi byc przepyszny

    OdpowiedzUsuń
  16. oooo takiego połączenia to nie jadłam a może być świetne!

    OdpowiedzUsuń
  17. Ależ musi być pyszny, wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jak z popcornem to biorę w ciemno ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Nigdy bym nie pomyślała, że popcorn może prezentować się tak elegancko :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl