iu

15 marca 2017

tarta café au lait


Pogoda niestety jeszcze nas nie rozpieszcza. Chciałoby się poczuć chociaż odrobinę wiosny, która, miejmy nadzieję, czai się już za rogiem. Na szczęście mam pomysł jak umilić sobie czas i sprawić, że dzień będzie udany. Oto delikatna i cudownie krucha tarta café au lait. Nadzienie kruchego korpusu jest naprawdę niezwykle delikatne i przyjemne w konsystencji, przez co trudno się od niej oderwać. Sprawdźcie sami :)

ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i wyrobić na gładkie ciasto, a następnie rozwałkować między dwoma arkuszami papieru na prostokąt o grubości ok. 3-4 mm. Wstawić do zamrażarki aż dobrze się schłodzi. Następnie z ciasta wyciąć spód o średnicy 18 cm i ułożyć na dnie formy o prostym brzegu. Z pozostałego ciasta wyciąć dwa paski o długości ok. 26 cm i szerokości 1,5-2 cm. Z pasków wykonać boki tarty dociskając lekko do ścianek. Ciasto nakłuć widelcem, następnie przykryć arkuszem papieru do pieczenia i obciążyć fasolą, grochem lub specjalnym obciążnikami. Całość piec w 200ºC przez 15 minut. Po tym czasie wyjąć papier z obciążnikami i piec kolejne 15 minut. Wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. W tym czasie przygotować nadzienie.

masa:
120 g białej czekolady
200  g śmietany 36% 
2 łyżeczki żelatyny
250 g mascarpone
10-12 ziaren kawy

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić. W rondelku uprażyć ziarna kawy aby oddały aromat. W drugim rondelku podgrzać mocno śmietanę. Kiedy będzie gorąca zalać nią ziarna kawy, dodać białą czekoladę i odstawić na kilka minut. Następnie całość wymieszać do połączenia składników, usunąć ziarna kawy. Całość pozostawić do wystudzenia. Gotową masę czekoladowo-kawową wymieszać z mascarpone. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do niej 2 łyżki kremu kawowego i dobrze połączyć. Mieszankę wymieszać z resztą kremu a następnie wylać na wystudzony korpus z kruchego ciasta. Wstawić do lodówki do stężenia masy. 
Aby wzmocnić smak kawy oraz kolor kremu do ciepłej masy można dodać 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej. 
dekoracja:
250 g mascarpone
200 g śmietany 36%
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
2-3 łyżeczki kakao
50 g cukru pudru

Kremówkę połączyć z mascarpone dodając partiami. Dosłodzić cukrem pudrem i podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kawę rozpuszczalną rozpuszczoną w odrobinie ciepłej wody oraz kakao. Dobrze wymieszać. Przygotować dwa rękawy cukiernicze. Do jednego włożyć dużą końcówkę z otworem w kształcie gwiazdy w drugim umieścić końcówkę z okrągłym otworem. Otrzymanymi kremami udekorować na przemian wierzch tarty. 

Smacznego! :)




67 komentarzy:

  1. Wygląda rewelacyjnie i chętnie bym zjadła kawałeczek. :-) Moje smaki. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. coś cudownego, chyba jedna tarta to dla mnie byłoby za mało:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przy dzisiejszym ciśnieniu, to taka tarta jest jak miód na moje serce :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przecudna i choć kolejna propozycja z białą czekoladą to skusiłabym się na nią chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. obawiam się, że jakbym zaczęła sprawdzać to nawet okruszek by nie został ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pogoda niezbyt wiosenna, ale taka tarta uleczy każde złamane pogodą ( i nie tylko) serce :)

    OdpowiedzUsuń
  7. och wyglądają rewelacyjnie, zjadłabym z chęcią

    OdpowiedzUsuń
  8. Przełykając ślinkę zazdraszczam:)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Trzy razy P: piękna, pyszna i perfekcyjna :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Łał! Marzę o takim ciachu!

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaka śliczna. Zostało coś dla mnie?

    OdpowiedzUsuń
  12. Deser doskonały w każdym calu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Idealnie, na pewno smakuje wyśmienicie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nic tylko zabierać się do kosztowania :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Myślę, że takie ciacho przekona każdą teściową do mnie! Muszę wypróbować ten przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jejku jak cudowna :) mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Fantastyczna tarta (jak zawsze!) :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Dopracowana w każdym szczególe!

    OdpowiedzUsuń
  19. Dopiero dzisiaj trafiłam na bloga i nie mogę się oderwać :) żałuję, że nie mam składników na tę tartę, ale na pewno zaraz po Świętach ją zrobię, mam nadzieję uzyskać chociaż w połowie tak piękny efekt.

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo elegancka :)
    Uwielbiam kawowe desery, spróbowałabym z największą przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl