iu

7 kwietnia 2017

mazurek z malinami i białą czekoladą


Ostatnio tyle się dzieje, że prawie zapomniałem o Wielkanocy. A do świąt coraz mniej czasu. Na szczęście przypomniałem sobie w porę, że muszę wystartować w końcu ze świątecznymi przepisami na blogu. Dziś mam dla Was przepis na niesłychanie dobrego mazurka z malinami i białą czekoladą. Zapraszam :)

spód:
200 g mąki pszennej
50 g mielonych migdałów
165 g zimnego masła
80 g cukru pudru
1 żółtko

Mąkę, migdały oraz cukier puder przesiać do misy robota. Dodać posiekane, zimne masło i wyrabiać hakiem do otrzymania kruszonki. Następnie wbić żółtko i wrabiać do uzyskania gładkiego ciasta. Jeśli składniki nie chcą się połączyć, zagnieść przez chwilę w dłoniach. Ciasto rozpłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na ok. 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia podsypanym mąką na równy placek o grubości ok. 3-4 mm. Na rozwałkowanym cieście ułożyć do góry dnem spód tortownicy o średnicy ok. 20-22 cm i przy pomocy noża odciąć jego kształt. Nie usuwając blaszki ciasto razem z papierem zsunąć na deskę i odwrócić energicznie na drugą stronę, tak, aby papier znalazł się na górze. Arkusz odłożyć na bok. Ciasto na blaszce nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki. W tym czasie z resztek ciasta wykonać warkocz zwijając spiralnie dwa, cienkie wałeczki ciasta. Spód mazurka wyjąć z zamrażarki i ostrożnie przenieść na niego zapleciony warkocz tak, aby nie wychodził poza spód tortownicy. Gotowe ciasto zamknąć ostrożnie obręczą tortownicy i wstawić na ok. 10 minut do zamrażarki. Następnie przykryć arkuszem papieru do pieczenia, obciążyć fasolą i piec w 200ºC przez 20 minut. Po tym czasie usunąć papier z obciążnikami i piec kolejne 10-15 minut, do lekko złotego koloru brzegów. Wyjąć z piekarnika i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. Zdjąć obręcz. 

nadzienie:
300 g malin
100 g białej czekolady
3-4 duże łyżki kremówki 36%
3-4 łyżki cukru
2 łyżki miodu

Maliny z cukrem umieścić w rondlu i podgrzewać na małym ogniu do miękkości. Kiedy owoce rozpadną się, gotować pod przykryciem przez ok. 20-25 minut. Przygotowane owoce przetrzeć przez gęste sito, aby pozbyć się pestek. Kremówkę oraz miód wlać do rondelka i podgrzewać. Kiedy mieszanka będzie gorąca, zdjąć z palnika i dodać połamaną na cząstki czekoladę. Odstawić na 2-3 minuty, a następnie dokładnie wymieszać i połączyć z malinami. Gotowy mus wylać na wystudzony spód. Całość wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem ozdobić płatkami migdałów. 

Smacznego! :)



51 komentarzy:

  1. uroczy, mazurek to z pozoru proste ciasto ale zachwyca na wielkanocnym stole swą urodą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. "Otrzymaną mieszankę" - ma Pan na myśli te zagotowane owoce wkac do kremowki z miodem i czekoladà ? Czy konsystencja po nicy w lodowce pozwoli przechowywać mazurka poza lodówką przez kilka godzin ? Pozdrawiam i gratuluje bloga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chodzi o pierwsze pytanie, to tak. Należy połączyć obie masy. Co do przechowywania ciasta na zewnątrz to powinno ono wytrzymać kilka godzin :)

      Usuń
  3. Uwielbiam połączenie malin z białą czekoladą. Mazurek musiał smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem zdecydowanie za! Pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hmm a ja mam jagody, może zrobię w fiolecie? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudny i przepyszny!!! Też wyprodukuję taki ładny wałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny. Fajnie, że z malinami- powiało wiosenną świeżością :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie wygląda! I ten kolor idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Malinowe nadzienie świetnie się prezentuje i musi być pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda bardzo smakowicie, zachęca do przygotowania :)

    OdpowiedzUsuń
  11. połączenie doskonałe! Może i ja się skuszę na taki mazurek

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię takie połączenie, a mazurek prezentuje się wspaniale :) Na świątecznym stole obowiązkowo musi być :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Taki wesoły ten mazurek - bardzo fajny ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. maliny,,biała czekolada...pycha !

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękny i apetycznie wyglądający mazurek :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam mazurka,jest to najpyszniejsze wielkanocne ciasto, sama w tym roku takie miałam :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Połączenie malin i białej czekolady to zdecydowanie coż dla mnie! Jestem żarliwą fanką obydwu :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl