iu

7 kwietnia 2017

mazurek z malinami i białą czekoladą


Ostatnio tyle się dzieje, że prawie zapomniałem o Wielkanocy. A do świąt coraz mniej czasu. Na szczęście przypomniałem sobie w porę, że muszę wystartować w końcu ze świątecznymi przepisami na blogu. Dziś mam dla Was przepis na niesłychanie dobrego mazurka z malinami i białą czekoladą. Zapraszam :)

spód:
200 g mąki pszennej
50 g mielonych migdałów
165 g zimnego masła
80 g cukru pudru
1 żółtko

Mąkę, migdały oraz cukier puder przesiać do misy robota. Dodać posiekane, zimne masło i wyrabiać hakiem do otrzymania kruszonki. Następnie wbić żółtko i wrabiać do uzyskania gładkiego ciasta. Jeśli składniki nie chcą się połączyć, zagnieść przez chwilę w dłoniach. Ciasto rozpłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na ok. 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia podsypanym mąką na równy placek o grubości ok. 3-4 mm. Na rozwałkowanym cieście ułożyć do góry dnem spód tortownicy o średnicy ok. 20-22 cm i przy pomocy noża odciąć jego kształt. Nie usuwając blaszki ciasto razem z papierem zsunąć na deskę i odwrócić energicznie na drugą stronę, tak, aby papier znalazł się na górze. Arkusz odłożyć na bok. Ciasto na blaszce nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki. W tym czasie z resztek ciasta wykonać warkocz zwijając spiralnie dwa, cienkie wałeczki ciasta. Spód mazurka wyjąć z zamrażarki i ostrożnie przenieść na niego zapleciony warkocz tak, aby nie wychodził poza spód tortownicy. Gotowe ciasto zamknąć ostrożnie obręczą tortownicy i wstawić na ok. 10 minut do zamrażarki. Następnie przykryć arkuszem papieru do pieczenia, obciążyć fasolą i piec w 200ºC przez 20 minut. Po tym czasie usunąć papier z obciążnikami i piec kolejne 10-15 minut, do lekko złotego koloru brzegów. Wyjąć z piekarnika i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. Zdjąć obręcz. 

nadzienie:
300 g malin
100 g białej czekolady
3-4 duże łyżki kremówki 36%
3-4 łyżki cukru
2 łyżki miodu

Maliny z cukrem umieścić w rondlu i podgrzewać na małym ogniu do miękkości. Kiedy owoce rozpadną się, gotować pod przykryciem przez ok. 20-25 minut. Przygotowane owoce przetrzeć przez gęste sito, aby pozbyć się pestek. Kremówkę oraz miód wlać do rondelka i podgrzewać. Kiedy mieszanka będzie gorąca, zdjąć z palnika i dodać połamaną na cząstki czekoladę. Odstawić na 2-3 minuty, a następnie dokładnie wymieszać i połączyć z malinami. Gotowy mus wylać na wystudzony spód. Całość wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem ozdobić płatkami migdałów. 

Smacznego! :)



55 komentarzy:

  1. uroczy, mazurek to z pozoru proste ciasto ale zachwyca na wielkanocnym stole swą urodą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. "Otrzymaną mieszankę" - ma Pan na myśli te zagotowane owoce wkac do kremowki z miodem i czekoladà ? Czy konsystencja po nicy w lodowce pozwoli przechowywać mazurka poza lodówką przez kilka godzin ? Pozdrawiam i gratuluje bloga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chodzi o pierwsze pytanie, to tak. Należy połączyć obie masy. Co do przechowywania ciasta na zewnątrz to powinno ono wytrzymać kilka godzin :)

      Usuń
  3. Uwielbiam połączenie malin z białą czekoladą. Mazurek musiał smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem zdecydowanie za! Pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hmm a ja mam jagody, może zrobię w fiolecie? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudny i przepyszny!!! Też wyprodukuję taki ładny wałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny. Fajnie, że z malinami- powiało wiosenną świeżością :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie wygląda! I ten kolor idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Malinowe nadzienie świetnie się prezentuje i musi być pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda bardzo smakowicie, zachęca do przygotowania :)

    OdpowiedzUsuń
  11. połączenie doskonałe! Może i ja się skuszę na taki mazurek

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię takie połączenie, a mazurek prezentuje się wspaniale :) Na świątecznym stole obowiązkowo musi być :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Taki wesoły ten mazurek - bardzo fajny ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. maliny,,biała czekolada...pycha !

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękny i apetycznie wyglądający mazurek :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam mazurka,jest to najpyszniejsze wielkanocne ciasto, sama w tym roku takie miałam :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Połączenie malin i białej czekolady to zdecydowanie coż dla mnie! Jestem żarliwą fanką obydwu :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Cudowności. Skorzystałam z przepisu :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszny mazurek, wielkie dzieki za ten przepis! Zmieniłam tylko prezentację (na górę dałam bezę włoską). Chętnie dodałabym zdjęcie, ale nie widzę tu niestety takiej opcji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam na fanpage: https://www.facebook.com/Kraina-Sosny-569666553050009/?ref=bookmarks gdzie można dodawać zdjęcia :)

      Usuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl