iu

3 kwietnia 2017

wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami


Za nami już pierwszy dzień wiosny. Pogoda rozpieszcza nas coraz bardziej. Z dnia na dzień słońce częściej muska nasze twarze i przyjemnie razi w oczy. Znowu zaczynamy czuć, że wszystko powoli budzi się do życia. W tak przyjemny, wiosenny czas trudno nie pokusić się o wypieki ze świeżymi owocami, które jeszcze bardziej nastrajają nas pozytywnie, a w dodatku zapewniają organizmowi sporą dawkę niezbędnych witamin. 

W tym okresie jako pierwsze pojawiają się truskawki. Co prawda nie są to jeszcze nasze rodzime, ale te zagraniczne również się sprawdzą. To właśnie na te owoce postawiłem tym razem. Przygotowałem proste ciasto, które w domowym zaciszu, bez problemu upiecze każdy z Was. Jest nie tylko proste, ale przede wszystkim niezwykle dobre :) Delikatny biszkopt nasączony orzeźwiającym ponczem, przełożony aksamitnym kremem budyniowym ze świeżymi truskawkami to doskonały sposób na wiosenną dawkę słodkiej przyjemności. Mam nadzieję, że i Wy się o tym przekonacie :)

biszkopt:
4 jajka
160 g cukru
95 g mąki pszennej
95 g mąki ziemniaczanej

Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki foremki pozostawić suche. Piekarnik nastawić na 180ºC z funkcją pieczenia góra dół. Białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę zaczynając od najmniejszych obrotów do największych. Cały czas miksując dodawać do ubitej piany po jednej łyżce cukru. Za każdym razem odczekać aż cukier się rozpuści. Kiedy masa będzie jasna i lśniąca dodawać kolejno żółtka. Wyłączyć mikser i przesiać mąkę w 2-3 partiach mieszając delikatnie silikonową łopatką. Gotową masę przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy. Biszkopt wstawić do piekarnika i piec przez ok. 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Studzić przez 15 minut w lekko uchylonym piekarniku, a następnie na kratce. Aby uzyskać idealnie równy wierzch ciasta należy studzić je na papierze do pieczenia odwrócone do góry nogami. Wystudzony biszkopt podzielić na dwa blaty. Następnie przygotować poncz. 

poncz:
150 ml wrzątku
sok i skórka z 1 limonki
100 g cukru

W rondelku umieścić cukier, wrzątek oraz sok i skórkę z limonki. Całość gotować przez ok. 5-7 minut. Pozostawić do wystudzenia. Gotowym ponczem nasączyć blaty ciasta. 

krem:
1 opakowanie waniliowego budyniu do ciast i kremów Winiary
100 g śmietany kremówki 36%
150 g serka mascarpone

dodatkowo:
świeże truskawki

Truskawki umyć pod bieżącą wodą i osuszyć na sicie. Kiedy owoce wyschną z części z nich usunąć szypułki. Odstawić na bok. 

Budyń przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie przykryć go folią spożywczą tak, aby szczelnie zakrywała powierzchnię budyniu. Całość schłodzić w lodówce. Następnie w misie miksera umieścić mascarpone oraz schłodzony budyń i dokładnie połączyć przy pomocy łopaty. W drugim naczyniu umieścić kremówkę i ubić ją na sztywno. Obie masy dokładnie połączyć. Dolny (nasączony) biszkopt pokryć cienką warstwą kremu. Na środku blatu ułożyć połówki truskawek a wokół nich wyłożyć krem. Całość przykryć drugim nasączonym blatem i ozdobić go resztą kremu przy pomocy rękawa cukierniczego z końcówką o otworze dużej gwiazdy. Całość udekorować połówkami świeżych truskawek. 

Smacznego! :)




Advertisement

30 komentarzy:

  1. Apetyczny... z truskawkami... wiosenny... Piękny i pewnie smaczny. Wpraszam Się do Ciebie na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda tak lekko i powabnie! Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ahhh ja tylko czekam na truskawki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zagraniczne można znaleźć już w sklepach :)

      Usuń
  4. Zjadłoby się już truskawek, szczególnie tych polskich :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Swietny! I do tego truskawki...mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudownie wygląda <3 i jak zawsze przepiękne ujęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie wygląda :) Jest na pewno mega smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękna stylizacja, aż chce sie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl