iu

17 maja 2017

czekoladowa tarta z jagodami i białą czekoladą


Cześć Wam! Pewnie myśleliście, że blog umarł śmiercią naturalną. Przez chwilę też tak myślałem, ale na szczęście powoli udaje mi się wrócić do domowego pichcenia. Niestety cały okres przedwielkanocny, same święta, a potem majówka i oczywiście maj, to w cukiernictwie istny pogrom. Zaczął się sezon komunijno-weselny i trudno znaleźć chwilę dla siebie, o blogu już nie wspominając. Niemniej wracam bo długiej przerwie i mam nadzieję, że uda mi się znowu dodawać przepisy systematycznie raz w tygodniu. Dziś na tapetę wędrują jagody. Co prawda do sezonu na świeże jagody jeszcze daleko, dlatego musiałem poratować się mrożonymi. Ale bez obaw, te sprawdzą się równie dobrze jak świeże. 

ciasto:
100 g masła
150 g mąki pszennej
50 g gorzkiego kakao
50 g cukru pudru
1 szczypta soli
1 żółtko


Wszystkie składniki umieścić w misie robota i wyrobić hakiem gładkie, jednolite ciasto (nie za długo). Podzielić na dwie części. Mniejszą rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na dwa długie, wąskie prostokąty o szerokości ok. 1,5 - 2 cm i grubości ok. 3 mm. Pozostałe ciasto rozwałkować między arkuszami papieru do pieczenia na okrąg o średnicy 18 cm i tej samej grubości co prostokąty. Wszystkie elementy schłodzić w zamrażarce. Następnie paskami ciasta wyłożyć ściankę rantu o średnicy 18 cm tworząc bok tarty. Na dnie ułożyć okrąg i nakłuć go wykałaczką. Boki dokładnie docisnąć do spodu ciasta i piec ok. 15 minut w 200ºC. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia. 

nadzienie:
200 g jagód
50 g cukru
200 g śmietany 36%
150 g białej czekolady
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżka zimnej wody

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Jagody umieścić w rondelku z cukrem, odrobiną wody i podgrzewać do zagotowania. Kiedy owoce się rozpadną a mieszanka zgęstnieje, dodać namoczoną żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Całość zmiksować dokładnie blenderem. W tym samym czasie w drugim garnuszku umieścić śmietanę i zagotować. Zdjąć z palnika, dodać połamaną na cząstki białą czekoladę i odstawić na 2-3 minuty. Następnie wymieszać do połączenia. Do białej czekolady dodać zmiksowane jagody i dokładnie połączyć. Gotowy mus przelać na wystudzony korpus i wstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem ozdobić jagodami. 

Smacznego! :)


45 komentarzy:

  1. Cieszę się że jesteś. Znów mogę napawać oczy Twoimi wspaniałymi deserami. Po mistrzowsku zrobiłeś. Wyobrażam sobie tę tartę w przekroju. Pewnie wygląda obłędnie pięknie. O smaku nie wspomnę. Zjadłabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi to słyszeć :)
      Niestety nie mogłem przekroić ciasta bo było na wynos, ale wyglądało całkiem nieźle :D

      Usuń
  2. Cudowna! zjadłoby się kawałeczek, albo nawet dwa! ;)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię połączenie białej czekolady i jagód :)

    OdpowiedzUsuń
  4. cudowne ciacho, chyba pół bym zjadła od razu ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ależ ona bajecznie wygląda :) i jeszcze te jagody i biała czekolada, czego chcieć więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo smakowicie :) Uwielbiam jagody.

    OdpowiedzUsuń
  7. Z jagodami? Każde ciacho pochłonę!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten piękny jagodowy kolor przełamany ciemnym kakaowym spodem <3 Bosko się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękna, taka szykowna, 😊

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam oglądać twoje eleganckie desery. Taka tarta to świetna ozdoba stołu, ale pewnie długo by na nim nie postała:D

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudny kolor! Jagódki i biała czekolada to musi smakować! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Tarta wygląda naprawdę wspaniale :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda pysznie :) ! Chętnie spróbuje zrobić u siebie.
    Pozdrawiam gorąco i cieszę się, że znowu jesteś

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniała i niesamowicie apetyczna tarta <3 Niebo! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Przybywaj do Nas częściej i ciesz Nasze oczy pysznościami;) najlepiej byłoby spróbowac, ale jak sie nie da, to dobrze i popatrzeć

    OdpowiedzUsuń
  16. Przeapetyczne kolory! Gotowa jestem ekran wylizywać z zachwytu :P Po przymuszonej, szpitalnej diecie ostatnimi czasy, rzucam się na takie kulinarne perełki z żarliwym zapałem :)

    OdpowiedzUsuń
  17. ale intensywny kolorek ma ta tarta! :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl