iu

24 maja 2017

mus cytrynowy z orzechami w karmelu


Jeśli macie ochotę na szybki, prosty i orzeźwiający deser, który sprawdzi się w ciepłe oraz słoneczne dni, to koniecznie powinniście spróbować poniższego przepisu. Mój mus cytrynowy to niezwykle lekki i delikatny deser przygotowany na bazie popularnego lemon curd. Do przełamania aksamitnej konsystencji kremu dodałem chrupiące orzechy laskowe, które obtoczyłem w karmelu. Lepiej być nie może :)


składniki (4 porcje):
400 g śmietany 36%
75 ml soku z cytryny (2 szt.) 
100 g miękkiego masła
60 g żółtek
87 g cukru
1 g soli

Do rondla nalać wodę i zawiesić na nim miskę tak, aby jej dno nie dotykało powierzchni wody. W oddzielnej miseczce odważyć cukier i przy pomocy rózgi wymieszać z żółtkami. Masę jajeczną przełożyć do miski nad rondlem, dodać sok z cytryny. Całość podgrzewać na średniej mocy palnika i przez cały czas mieszać silikonową szpatułką zgarniając z brzegów miski oraz jej dna. Krem podgrzewać do momentu aż zgęstnieje i będzie miał konsystencję budyniu (ok. 82ºC nie powinien być zbyt gęsty). Miskę z kremem zdjąć z rondla i odstawić do przestudzenia. Kiedy lemon curd osiągnie temperaturę ok. 45ºC (nie gorący, ale na tyle ciepły aby rozpuściło się masło) dodać miękkie masło i mieszać do połączenia składników. Kiedy krem będzie gotowy, kremówkę umieścić w misie robota i ubić na sztywno. Wyłączyć mikser, dodać schłodzony krem cytrynowy i wymieszać dokładnie przy pomocy szpatułki. Otrzymany mus przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką i szprycować do pojemniczków. Przed podaniem posypać orzechami w karmelu.

orzechy w karmelu:
80 g orzechów laskowych lub migdałów
100 g cukru
1 szczypta soli

Orzechy rozłożyć równomiernie na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 120ºC na ok. 10 minut (pilnować by nie przypalić!). W tym samym czasie na suchej patelni rozsypać równomiernie cukier i przygotować karmel o złoto-bursztynowym kolorze. Kiedy karmel będzie gotowy, uprażone (gorące) orzechy wsypać na patelnię i mieszać szybko szpatułą aż zostaną dokładnie obtoczone w karmelu. Gotowe orzechy przełożyć na deskę z papierem do pieczenia, posypać solą i przy pomocy widelca oraz noża ostrożnie je rozdzielić a następnie pozostawić do całkowitego wystudzenia. Na koniec orzechy rozdrobnić przy pomocy wałka lub tłuczka. 

Smacznego! :)


38 komentarzy:

  1. Ale pysznie!!! Lemon curd zawsze!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lemon curd do wszystkiego! Moja obsesja. No i jeszcze musiałeś podnieść poziom kulinarnego obłędu tymi orzechami w karmelu, no. I jak tu przeżyć dzień w pracy? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wziąć sobie wolne i zrobić coś słodkiego :D

      Usuń
  3. jak zawsze zachwycający deser ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam lemon curd! Świetnie smakuje też przerobiony na lody:D

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam lemon curd także to zdecydowanie deserek dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pełen zachwyt nad tym deserkiem mam, że aż ślinę z ekranu ścieram ;) :P

    OdpowiedzUsuń
  7. jak zwykle u Ciebie kuszące słodkości!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. po prostu obłęd!! uwielbiam cytrynowe deserki (:

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie ma zaskoczenia, jak zwykle pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  10. chyba byśmy się z deserkiem polubili :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Jadłabym, aż zobaczyłabym dno:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie orzeźwiające smaki. Pysznie wygląda, pewnie obłędnie smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  13. I ten cudownie słoneczny kolor... W sam raz na te pochmurne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pysznie wygląda! I w dodatku cytrynowy mus <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda piekielnie smacznie, ja to chce natychmiast... ;-)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl