iu

31 maja 2017

tarta z kremem waniliowym i owocami


Ostatnio mam fazę na tarty. Ale co zrobić. To chyba ten czas w roku, kiedy sięgamy po świeże owoce, które najlepiej smakują w całości w towarzystwie delikatnych kremów wypełniających kruche korpusy.Tym razem klasyczne połączenie czyli krem waniliowy i truskawki z borówką. 

spód:
1 żółtko
200 g mąki
135 g masła
65 g cukru pudru
1 szczypta soli

Wszystkie składniki umieścić w misie robota i wyrobić hakiem gładkie, jednolite ciasto (nie za długo). Podzielić na dwie części. Mniejszą rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na dwa długie, wąskie paski o szerokości ok. 2 cm i grubości ok. 3 mm. Pozostałe ciasto rozwałkować (między arkuszami papieru do pieczenia) na okrąg o średnicy 20 cm i tej samej grubości co prostokąty. Wszystkie elementy schłodzić w zamrażarce. Następnie paskami ciasta wyłożyć ściankę rantu o średnicy 20 cm tworząc bok tarty. Na dnie ułożyć okrąg, docisnąć łącząc z bokami i nakłuć wykałaczką. Ciasto piec ok. 15 minut w 200ºC. Do jasno złotego koloru. Gotowy korpus wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

krem waniliowy:
4 żółtka
50 g cukru
170 ml mleka
60 g kremówki 36%
20 g mąki ziemniaczanej
2 laski wanilii lub 2 łyżeczki esencji waniliowej

W rondelku umieścić mleko, ziarna wanilii oraz kremówkę, dobrze wymieszać i podgrzewać do osiągnięcia 80°C. W tym samym czasie w drugim rondelku połączyć rózgą żółtka z cukrem, i mąką ziemniaczaną. Kiedy mieszanka mleczna osiągnie pożądaną temperaturę, przelać ją do rondla z masą jajeczną i, mieszając rózgą, podgrzewać do osiągnięcia 85°C, aż całość zgęstnieje. Otrzymany krem wstawić do zamrażarki aby szybko ostygł. Schłodzony krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą okrągłą końcówką i wypełnić wystudzony korpus ciasta. Całość udekorować połówkami świeżych truskawek i borówką amerykańską.

Smacznego! :)


52 komentarze:

  1. Cudowna, jak wszystkie Twoje wypieki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. apetyczna, ale mi smaku zrobiłeś

    OdpowiedzUsuń
  3. Mi akurat lato kojarzy się z ciastem drozdzowym ze świeżymiowocami, ale Twoja tarta wygląda wyjątkowo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi drożdżowe to raczej kojarzy się z jesienią i zimą :D

      Usuń
  4. Tarta - tak, z kremem waniliowym - rewelacja, z owocami - poproszę, bajecznie smakowita :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękna, cieszy oczy, łaskocze podniebienie 😊

    OdpowiedzUsuń
  6. a u Ciebie jak zwykle kuszące słodkości :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pycha, wygląda bardzo apetycznie i kusząco.

    OdpowiedzUsuń
  8. Najpierw zachwycam się całą dekoracją, a za chwilę dosłownie "pożeram" to wnętrze. Idealny krem, wspaniałej tarty, to dopiero musi pysznie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Po prostu kwintesencja lata...

    OdpowiedzUsuń
  10. Deser idealny! Kusi nie tylko wyglądem, ale i składnikami <3 Wspaniała! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie tarty! Ideał!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda obłędnie :-) Chętnie zjadłabym kawałek.

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniała, ja również uwielbiam tarty ze świeżymi owocami :D

    OdpowiedzUsuń
  14. W ciepłe dni ja też najchętniej piekę tarty:) Twoja wygląda obłędnie. Niby taka prosta, ale na pewno ma niebiański smak:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cóż mogę powiedzieć, przekonaj się sama co do smaku :D

      Usuń
  15. Bardzo apetyczna tarta :) Lubię zarówno na słodko jaki wytrawnie :) Truskaweczki...mniam, a ten sosik waniliowy musi smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez lubię zarówno słodkie jak i słone tarty :D

      Usuń
  16. boska tarta :) idealna na tę porę roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się. Oby świeże owoce towarzyszyły nam jak najdłużej w tym roku :D

      Usuń
  17. Bardzo smacznie wygląda Twoja tarta :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Takie tarty mogę jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wspaniale się prezentuje, zdecydowanie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda idealnie, tak Ci powiem! :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl