iu

14 czerwca 2017

entremet orzechowo-czekoladowy


Delikatny mus przygotowany na bazie masła orzechowego w połączeniu z kruchym, czekoladowym spodem oblany błyszczącą glazą, to ten deser, którym rozpoczynam zbliżający się długi weekend. I mimo że pogoda nie jest zbyt czerwcowa, to jedząc takie ciasto, zapomnicie nawet o braku słońca :D

spód:
50 g orzeszków ziemnych (niesolonych)
150 g mlecznej czekolady
30 g słonych paluszków
50 g andrutów
1 szczypta soli
60 ml oleju

Na płaskiej blaszce lub desce wyłożonej papierem do pieczenia ustawić rand o średnicy 20 cm. Czekoladę rozpuścić z olejem i przestudzić. W misce pokruszyć paluszki, posiekane orzeszki oraz andruty. Dodać sól, oraz przestudzoną czekoladę z olejem i dobrze wymieszać. Gotową masę wyłożyć na dno rantu i dociskając do blaszki/deski wyrównać. Zamrozić. 

mus orzechowy:
150 g białej czekolady
150 g masła orzechowego
240 ml śmietany 36%
150 ml śmietany 36%
12 g żelatyny

Żelatynę zalać zimną wodą do przykrycia i pozostawić do napęcznienia. W rondelku zagotować śmietanę (150 ml). Zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę, czekoladę oraz masło orzechowe i wymieszać do dokładnego połączenia składników. Przestudzić. Kiedy masa będzie letnia pozostałą śmietanę (240 ml) ubić na sztywno i wmieszać do kremu orzechowego w dwóch partiach. Otrzymany mus wyłożyć na zamrożony spód w rancie, wyrównać wierzch i zamrozić. 

polewa:
225 g cukru
125 ml wody
150 g czekolady 70%
65 ml śmietany 36%
4 g żelatyny
30 g kakao

Żelatynę zalać zimną wodą do przykrycia i odstawić do napęcznienia. W rondelku umieścić cukier oraz wodę i zagotować syrop. Kiedy mikstura osiągnie temperaturę 104ºC zdjąć z palnika, dodać czekoladę i mieszać rózgą do połączenia. Następnie dodawać kolejno kakao, śmietanę oraz przygotowaną żelatynę. Dokładnie wymieszać. Gotową glazą polać zamrożone ciasto. Całość udekorować złotym barwnikiem spożywczym. 

Smacznego! :)




59 komentarzy:

  1. Cudo!!! Jak widzę takie smakołyki to wiem, że moim przeznaczeniem jest utyć! ;-)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, w takim razie nasze przeznaczenia są podobne :D

      Usuń
  2. Zawsze zaskakujesz mnie deserami, ten wygląda genialnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jezus Maria - jakie to piękne ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. O tak, poproszę kawałek tego cuda!
    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  5. Przechowujemy w lodówce czy w zamrażarce?

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojoj obłędne ciacho, porywam kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe ciasto, spróbuję zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam jaki pyszny :)pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow, wygląda naprwadę świetnie. Dziękuje bardzo za podzielenie się tym przepisem, muszę go wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam! Wygląda świetnie! Uwielbiam masło orzechowe, więc pewnie by mi posmakowało :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie. Aż sam byłem pod wrażeniem tego deseru :D

      Usuń
  11. Niesamowicie kuszące zdjęcie. Prezentuje się cudownie! Z przyjemnością spróbowałabym choć kawałeczek :) Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie nie pozostaje nic innego jak wpaść na kawałek. Ewentualnie zrobić samej :p

      Usuń
  12. wow wow wow ! wygląda rewelacyjnie !

    OdpowiedzUsuń
  13. niewiarygodnie kusisz! ;D, piekne!

    OdpowiedzUsuń
  14. oj sosna, ty jak cos zmajstrujesz to zasliniam cala klawiature :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, musisz uzbroić się w chusteczki ;p

      Usuń
  15. Intrygujący ten spód do ciasta! Orzeszków ziemnych jeszcze w takim zastosowaniu nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Co tam przepis, co tam ciasto - zdjęcia cudne, zresztą jak zawsze.

    OdpowiedzUsuń
  17. Jedliśmy ostatnio coś podobnego i tak kminiliśmy jak to zrobić w domu - a tu przyszedł Sosna z odpowiedzią! :-D dzięki za przepis <3

    OdpowiedzUsuń
  18. Zdecydowanie robi wrażenie.
    Chyba za często to powtarzam, ale przy Twoich ciastach nic innego mi do głowy nie przychodzi...

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl