iu

14 czerwca 2017

entremet orzechowo-czekoladowy


Delikatny mus przygotowany na bazie masła orzechowego w połączeniu z kruchym, czekoladowym spodem oblany błyszczącą glazą, to ten deser, którym rozpoczynam zbliżający się długi weekend. I mimo że pogoda nie jest zbyt czerwcowa, to jedząc takie ciasto, zapomnicie nawet o braku słońca :D

spód:
50 g orzeszków ziemnych (niesolonych)
150 g mlecznej czekolady
30 g słonych paluszków
50 g andrutów
1 szczypta soli
60 ml oleju

Na płaskiej blaszce lub desce wyłożonej papierem do pieczenia ustawić rand o średnicy 20 cm. Czekoladę rozpuścić z olejem i przestudzić. W misce pokruszyć paluszki, posiekane orzeszki oraz andruty. Dodać sól, oraz przestudzoną czekoladę z olejem i dobrze wymieszać. Gotową masę wyłożyć na dno rantu i dociskając do blaszki/deski wyrównać. Zamrozić. 

mus orzechowy:
150 g białej czekolady
150 g masła orzechowego
240 ml śmietany 36%
150 ml śmietany 36%
12 g żelatyny

Żelatynę zalać zimną wodą do przykrycia i pozostawić do napęcznienia. W rondelku zagotować śmietanę (150 ml). Zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę, czekoladę oraz masło orzechowe i wymieszać do dokładnego połączenia składników. Przestudzić. Kiedy masa będzie letnia pozostałą śmietanę (240 ml) ubić na sztywno i wmieszać do kremu orzechowego w dwóch partiach. Otrzymany mus wyłożyć na zamrożony spód w rancie, wyrównać wierzch i zamrozić. 

polewa:
225 g cukru
125 ml wody
150 g czekolady 70%
65 ml śmietany 36%
4 g żelatyny
30 g kakao

Żelatynę zalać zimną wodą do przykrycia i odstawić do napęcznienia. W rondelku umieścić cukier oraz wodę i zagotować syrop. Kiedy mikstura osiągnie temperaturę 104ºC zdjąć z palnika, dodać czekoladę i mieszać rózgą do połączenia. Następnie dodawać kolejno kakao, śmietanę oraz przygotowaną żelatynę. Dokładnie wymieszać. Gotową glazą polać zamrożone ciasto. Całość udekorować złotym barwnikiem spożywczym. 

Smacznego! :)




52 komentarze:

  1. Cudo!!! Jak widzę takie smakołyki to wiem, że moim przeznaczeniem jest utyć! ;-)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, w takim razie nasze przeznaczenia są podobne :D

      Usuń
  2. Zawsze zaskakujesz mnie deserami, ten wygląda genialnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jezus Maria - jakie to piękne ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. O tak, poproszę kawałek tego cuda!
    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  5. Przechowujemy w lodówce czy w zamrażarce?

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojoj obłędne ciacho, porywam kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe ciasto, spróbuję zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam jaki pyszny :)pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow, wygląda naprwadę świetnie. Dziękuje bardzo za podzielenie się tym przepisem, muszę go wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam! Wygląda świetnie! Uwielbiam masło orzechowe, więc pewnie by mi posmakowało :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie. Aż sam byłem pod wrażeniem tego deseru :D

      Usuń
  11. Niesamowicie kuszące zdjęcie. Prezentuje się cudownie! Z przyjemnością spróbowałabym choć kawałeczek :) Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie nie pozostaje nic innego jak wpaść na kawałek. Ewentualnie zrobić samej :p

      Usuń
  12. wow wow wow ! wygląda rewelacyjnie !

    OdpowiedzUsuń
  13. niewiarygodnie kusisz! ;D, piekne!

    OdpowiedzUsuń
  14. oj sosna, ty jak cos zmajstrujesz to zasliniam cala klawiature :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, musisz uzbroić się w chusteczki ;p

      Usuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl