iu

28 czerwca 2017

placek z karmelizowaną nektarynką i morelą


Moim drugim pomysłem na udany piknikowy wypad na łono natury jest ten oto kruchy placek z owocami. Szczerze mówiąc to nie spodziewałem się, że połączenie tych owoców i skarmelizowanie ich będzie aż tak dobrym pomysłem. Ciasto wyszło wyborne i zaskakująco pyszne. A zresztą. Przekonajcie się sami :)

ciasto:
250 g mąki pszennej
166 g margaryny Optima Omega 3
83 g cukru pudru
1 szczypta soli
cynamon
1 żółtko

Wszystkie składniki umieścić w misie robota i mieszać przy pomocy łopaty do uzyskania miękkiej kruszonki. Wyłączyć mikser i zagnieść w dłoniach ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w zamrażarce przez ok. 30 minut. Połowę ciasta rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wyciąć z niego okrąg o średnicy 20 cm (tyle co podstawa formy do tarty) i ułożyć na dnie blaszki i nakłuć widelcem. Resztę ciasta rozwałkować między arkuszami papieru na długi prostokąt. Wyciąć z niego dwa paski o szerokości równej wysokości ścianki formy do tarty. Otrzymanymi paskami ciasta wyłożyć rant tarty, wyrównać i docisnąć. Całość schłodzić w zamrażarce przez ok. 10-15 minut. Schłodzony korpus piec w 200ºC przez ok. 15 minut na złoty kolor. Wyjąć i wystudzić. Pozostałe ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 20 cm i wyciąć paski o szerokości ok. 1,5 - 2 cm. Wstawić do zamrażarki. W tym czasie przygotować nadzienie.

nadzienie:
margaryna
2 nektarynki
3 morele
cukier
1 jajko

Owoce umyć, obrać ze skórki, przekroić na ćwiartki i usunąć pestki. Na patelni rozpuścić kilka łyżek masła, posypać cukrem i ułożyć przygotowane owoce. Smażyć po kilka minut z każdej strony posypując cukrem aż owoce lekko zmiękną. Zdjąć z patelni i pozostawić do wystudzenia. Na wystudzony korpus ułożyć karmelizowane owoce, posypać cynamonem. Z wyciętych pasków schłodzonego ciasta ułożyć na wierzchu kratkę. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w 180ºC przez ok. 30 minut. Wyjąć i wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego! :)



42 komentarze:

  1. jak zawsze jestem oczarowana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na jednym kawałku by się nie skończyło :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pyszności. Doskonale poradziłeś sobie z tą plecioną krateczką. Czasami sama się bawię w przeplatanie, ale to trochę zabawy. Tobie wyszło perfekcyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No niestety jest to trochę czasochłonne, ale czasami warto. Chociaż paski powinny być nieco węższe :D

      Usuń
  4. oj musi smakować obłędnie, niby takie proste a kusi ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie, było tak dobre, że chyba powtórzę to :D

      Usuń
  5. Bardzo oryginalny pomysł, muszę to przyznać. Z chęcia bym takie coś spróbowała!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetycznie się prezentuje. Zestaw owoców bardzo smakowity, ale margarynę zamieniam jednak na masło:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne i chrupiące ciacho z moimi ulubionymi owocami 😃

    OdpowiedzUsuń
  8. Aromatyczne musi być bardzo z taką pokaźną dozą owoców :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda wspaniale i te karmelizowane owoce- uwielbiam je. Też zawsze paski były dla mnie czasochłonne i poszłam na łatwiznę - zakupiłam wałek, który nacina wzór. Wałkuję płat ciasta, jadę wałkiem, rozciągam i nakładam na ciasto, bomba :):)

    OdpowiedzUsuń
  10. chętnie się poczęstuje kawałeczkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie było mnie dłuższy czas a u Ciebie zawsze smakowicie i pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie! Załapałabym się z chęcią na kawałeczek, albo dwa :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda pysznie, porywam duuuży kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. O mniam! Coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  15. U Ciebie jak zawsze pięknie, pysznie, profesjonalnie wręcz! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zapowiada się wyjątkowo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl