iu

5 lipca 2017

bezglutenowe brownie z kremem jogurtowo-malinowym


Kolejny konkurs kulinarny i kolejne wyzwanie. Do wzięcia udziału w tych "zawodach" skusiły mnie nie tylko nagrody, ale przede wszystkim zadanie konkursowe. Tematem głównym miał być cukier, pod którym mieści się dosłownie wszystko. Pomysłów jest co niemiara, ale ja postawiłem na ciasto proste, niezwykle dobre, bezglutenowe a do tego w miarę możliwości zdrowe i ładne. Mam nadzieję, że się udało :)

krem:
400 g jogurtu naturalnego
100 g cukru białego 
Pfeifer & Langen Polska marki Diamant
250 g mascarpone
2 laski wanilii
200 g malin

Dzień wcześniej jogurt naturalny przełożyć na sitko wyłożone ręcznikiem papierowym, przykryć drugą warstwą i obciążyć. Całość zawiesić nad miską i wstawić do lodówki na dobę lub przynajmniej na całą noc aż spłynie cała serwatka i pozostanie sucha masa jogurtowa. Maliny, nasiona i laski wanilii oraz cukier umieścić w rondlu. Gotować aż zgęstnieje. Wyjąć laski wanilii. Następnie ugotowane owoce zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko. Pozostawić do wystudzenia. Przygotowany jogurt oraz mascarpone umieścić w misie robota i utrzeć na gładką masę. Dodać wystudzony sos malinowy i dokładnie wymieszać. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką i oszprycować wierzch wystudzonego ciasta. Ozdobić listkami świeżej mięty.

ciasto:
80 g mąki ryżowej
100 g oleju kokosowego
100 g mąki kukurydzianej
20 g mąki ziemniaczanej
100 g gorzkiej czekolady
200 g cukinii
150 g cukru białego 
Pfeifer & Langen Polska marki Diamant
40 g kakao
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dno tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Cukinię obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Warzywo przełożyć do sitka wyłożonego ręcznikiem papierowym, docisnąć, przykryć drugim kawałkiem ręcznika i odstawić na godzinę. Czekoladę posiekać. Do większej miski przesiać obie mąki, kakao oraz proszek do pieczenia. W drugim naczyniu połączyć jajka, olej, miód oraz cukier. Mokre składniki dodać do suchych i zamieszać łyżką do ogólnego połączenia (nie za długo). Następnie wmieszać osuszoną cukinię oraz posiekaną czekoladę. Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki i piec w 180°C przez ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić. 


Smacznego! :)








68 komentarzy:

  1. jej jakie to ciasto sliczne!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ ono musi smakować! wszystko co czekoladowe i nazywa się brownie kocham od pierwszego wejrzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Sam się zdziwiłem, że był aż tak dobry i tak delikatny w smaku. A do tego tak dobrze się trzymał :D

      Usuń
  4. No, proszę nawet zwykły, podstawowy składnik deseru potrafi tak podziałać na wyobraźnię, że można stworzyć jakże proste i jakże piękne zarazem ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Jedyne co nas ogranicza to wyobraźnia :D

      Usuń
  5. Wspaniałe ciasto. Poproszę o kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie mogę jeść ciast ale u Ciebie mogę nasycić się widokiem. Piekne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kocham!! I bez mąki pszennej, coś cudownego. :)
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Moje ukochane ciasto z przepysznym kremem. Wygląda obłędnie smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z cukinia czekoladowe ciasto uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszności, a rozetki prześliczne - czysta perfekcja!

    OdpowiedzUsuń
  11. ah! ale apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  12. O jaaaaa, chyba przez weekend przetestuję sobie ten krem, bo zapowiada się super ;D

    OdpowiedzUsuń
  13. Takie bezglutenowe desery to po prostu bomba :)

    OdpowiedzUsuń
  14. jak ono pięknie się prezentuje!! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniale to się prezentuję. Oczywiście spróbuję takie coś potem zrobić, ale wątpie żeby mi wyszło :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Przepiękne ciasto, zwłaszcza ten różowy krem :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda wspaniale. Trzymam kciuki!

    OdpowiedzUsuń
  18. Coś pysznego i tak smakowicie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  19. Wiem, że to co powiem na pewno już było powiedziane 😊Piękne ciacho i cudnie udekorowane ❤💛

    OdpowiedzUsuń
  20. Kolejna pyszna i piękna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Niby bardzo proste ciacho, a jednak petarda :) Super

    OdpowiedzUsuń
  22. może i proste ale za to jakie pyszne !

    OdpowiedzUsuń
  23. Prezentuje się obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Proste, ale wygląda przepięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Wygląda smakowicie :) Bardzo mi się podoba ten różowy kremik :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Wygrywa bezkonkurencyjnie! ^_^ A ten różowy kolor jest obłędny :D

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl