iu

19 lipca 2017

ciasto drożdżowe z owocami leśnymi i kruszonką


Wakacje to taki czas, kiedy myślami często wracamy do wspomnień z dzieciństwa. Moje dzieciństwo jakie pamiętam to beztroskie lato pełne słońca, szaleństw i przede wszystkim babcinych smaków. Tego ostatniego nie zapomina się nigdy. Nawet jeśli minie wiele lat to nadal mam w pamięci smak pachnącego, puszystego ciasta drożdżowego, pełnego świeżych owoców zerwanych prosto z sadu, którym raczyła nas babcia. Dziś wracam do tych dni i próbuję chociaż odrobinę odnaleźć smak tego beztroskiego czasu.  

nadzienie:
30 g czerwonej porzeczki
30 g czarnej porzeczki
1 laska wanilii
2 łyżki miodu
100 g cukru
50 g malin
50 g jagód
50 ml rumu

Wszystkie owoce umyć i oczyścić. Następnie przełożyć do garnka, dodać cukier, miód, nasiona oraz laskę wanilii i gotować na średnim ogniu. Kiedy owoce zaczną gęstnieć, dodać rum. Gotować jeszcze ok. 5 minut. Gotową konfiturę pozostawić do całkowitego wystudzenia. 

ciasto:
370 g mąki pszennej
7 g świeżych drożdży
150 ml ciepłego mleka
1 szczypta soli
100 g masła
80 g cukru
1 żółtko
2 jajka

W rondelku umieścić ciepłe mleko, pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru oraz 1 łyżkę mąki. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Masło rozpuścić i pozostawić do wystudzenia. W tym czasie do misy robota przesiać mąkę, a następnie dodać wyrośnięte drożdże, 1 jajko, żółtko, masło, sól, oraz pozostały cukier. Przy pomocy haka wyrobić gładkie i jednolite ciasto. Misę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie, ciasto wyjąć z misy i rozwałkować  na papierze do pieczenia (podsypując lekko mąką) na długi prostokąt i posmarować warstwą przygotowanej konfitury. Ciasto zwinąć ciasno w rulon zaczynając od dłuższego boku. Zlepić dokładnie brzegi. Zawinięte ciasto przekroić wzdłuż ostrym nożem pozostawiając u góry nienacięty margines tak by powstały dwa sploty. Następnie obie części ciasta zapleść w warkocz a na koniec skręcić w ślimaka. Końce ciasta dokładnie skleić. Całość wraz z papierem przełożyć na blachę piekarnika, przykryć (dużą miską pozostawiając od spodu dopływ powietrza) i odstawić na 25-30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piekarnik nastawić na 180°C. Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec 20-25 minut. Wyjąć i wystudzić. 

kruszonka:
1 łyżka mąki
1 łyżka cukru
1/2 łyżki masła


Składniki umieścić w miseczce i wymieszać widelcem rozcierając o ścianki aż powstaną kawałeczki ciasta. 



44 komentarze:

  1. Nie tylko wakacje u babci, ale wszystkie miłe letnie wspomnienia. Wspaniała drożdżówka, zjadłabym jeszcze ciepłą do kawy :-).

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszotka, chyba każdy lubi takie ciasto, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się. Nie znam chyba nikogo kto by się nie skusił :D

      Usuń
  3. Mega apetyczne! Zjadłabym całe:))

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam drożdżowe!! chętnie bym skubneła kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapach tego ciasta mnie tu ściągnął;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności :) U mnie również smak dzieciństwa, to drożdżówka z owocami.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ooo oo tak uwielbiam, cudnie wygląda 😉

    OdpowiedzUsuń
  8. wpadam na duży kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak to jest, że ciasto drożdżowe budzi w nas tyle pozytywnych emocji. Mi też od razu przypomina się babcia i mam ochotę wzdychać do Twojego wypieku, tak apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sam nie wiem, jest w nim jakaś magia :)

      Usuń
  10. Aż ślinka cieknie! Rewelacyjnie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo fajny przepis, koniecznie będe go musiała spróbować! Wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. nie ma to jak domowa drożdżówka :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mmm, cudowne!
    Nie ma jak babcine drożdżówki, wspomnienia z dzieciństwa... :)

    OdpowiedzUsuń
  14. najlepsze robiła moja pra babcia,do tej pory pamiętam starą kuchnię i wielkie drożdżowe placki, mm <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Perfekcyjna drożdżówka - u mnie koniecznie musiałaby pojawić się dodatkowo jeszcze szklanka zimnego mleka i byłbym w siódmym niebie! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, mleko i drożdżowe to duet idealny :D

      Usuń
  16. Drożdżówka to jest jeszcze to, co z moimi dwiema lewymi rękami umiem zrobić. Dlatego tak lubię i trzymam się tego ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie nauczysz się dopóki nie spróbujesz :)

      Usuń
  17. Jak smakuje tak samo jak wygląda to jest to mistrzostwo świata. Super przepis !

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszniutkie to ciasto. Drożdżowe z owocami jest najlepsze!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl