iu

30 sierpnia 2017

dżem z owoców sezonowych


Ostatnie dni wakacji to idealny czas na zamknięcie letnich wspomnień pod wieczkami słoików. Mam nadzieję, że zrobiliście już wcześniej zapasy owoców na przetwory i mrożonki. U mnie w tym roku nie mogło obejść się bez owoców sezonowych.  

składniki:
30 g czerwonej porzeczki
30 g czarnej porzeczki
1 laska wanilii
2 łyżki miodu
100 g cukru
50 g malin
50 g jagód
50 ml rumu

Wszystkie owoce dokładnie umyć i oczyścić. Następnie przełożyć do garnka, dodać cukier, miód, nasiona oraz laskę wanilii i gotować na średnim ogniu. Kiedy owoce zaczną gęstnieć, dodać rum. Gotować jeszcze ok. 5 minut. Gotową konfiturę można zmiksować blenderem. Gorącą przelać do wyparzonych słoiczków, odwrócić do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Przechowywać w domowej spiżarni.

Smacznego! :)


19 komentarzy:

  1. Wspaniałości! Uwielbiam takie dżemolady!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mega przepis, kocham takie dżemory!

    OdpowiedzUsuń
  3. No szaleństwo, jako "słoik" jestem zdecydowanie na tak!

    OdpowiedzUsuń
  4. ale mieszanka! Wolę z kawałkami owoców, ale taki gładki dżem pasowałby do herbatki ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. moje dżemiki już w spiżarce :) pyszna ta Twoja propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super dżemik :) Najlepszy sposób, aby przechować smak lata. U mnie ostatnio był robiony z samych malin.

    OdpowiedzUsuń
  7. wspaniały dżem i piękne zdjęcie! <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten dżem w Szwecji nazywa się drottningsylt co oznacza dżem królewski. Ta nazwa idealnie do niego pasuje!

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwierzysz, że w tym roku nie zrobiłam ani jednego dżemu...?
    I jak mam teraz przetrwać zimę...?
    Twój ma cudownie głęboki, smakowity kolor :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl