iu

23 sierpnia 2017

millefeuille z kremem waniliowym


Millefeuille. Brzmi skomplikowanie, ale jak to zwykle bywa przy takich nazwach, odnosi się ona do rzeczy bardzo prostej. Bowiem millefeuille to nic innego jak ciastko składające się z warstw ciasta francuskiego przełożonego klasycznym kremem waniliowym. W skrócie można powiedzieć, że to forma popularnej u nas napoleonki, tylko w nieco innej formie. Spróbujecie?  

składniki:
ok. 300 g ciasta francuskiego
50 ml śmietany 30%
330 ml mleka
70 g cukru
15 g mąki
3 żółtka
1 laska wanilii

W rondelku umieścić mleko, ziarna wanilii oraz kremówkę, dobrze wymieszać i podgrzewać do osiągnięcia 80°C. W tym samym czasie do drugiego rondelka wsypać cukier, dodać żółtka, połączyć dokładnie rózgą, a następnie mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Kiedy mieszanka mleczna osiągnie pożądaną temperaturę, przelać ją do rondla z masą jajeczną i mieszając rózgą, podgrzewać do osiągnięcia 85°C, aż całość zgęstnieje. Otrzymany krem wstawić do zamrażarki aby szybko ostygł. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką o okrągłym otworze. 

Ciasto francuskie podzielić na 12 lub 15 prostokątów o długości ok. 12 cm i szerokości ok. 5-6 cm i ułożyć na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Paski ciasta przykryć drugim arkuszem papieru i ułożyć kolejną blaszkę aby ciasto nie urosło. Całość wstawić do piekarnika i piec ok. 10-12 minut w 200°C. Po tym czasie zdjąć blaszkę oraz górny arkusz papieru, kawałki ciasta oprószyć cukrem pudrem i zapiec do zrumienienia. Gotowe spody wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Schłodzony krem wyszprycować na upieczone spody z ciasta francuskiego tworząc ciastka trójwarstwowe. Wierzch każdego oprószyć cukrem pudrem i udekorować świeżymi owocami. 

Smacznego! :)


28 komentarzy:

  1. deser jak z najlepszej cukierni:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przecudownie wygląda i pewnie tak samo smakuje <3
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. RE-WE-LA-CJA!:) Na takie przepisy czekamy:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Super proste, a efekt spektakularny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O raju, nie znam tej pyszności.Wygląda znakomicie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyobrażam sobie ten smak...:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealnie, podziwiam talent i pomysłowość :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie piję kawę, aż mi ślinka pociekła na widok tej pyszności :)pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. O jej, ale to przepysznie wygląda :D Muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda bajecznie! Dzieło sztuki :-) Aż szkoda jeść ;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepyszny deser rozszedł się w mgnieniu oka :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wow! Wygląda naprawdę fantastycznie! :o Czas wypróbować przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. jakie równiutkie idealne , aż napatrzeć się nie mogę

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl