iu

6 września 2017

deser czekoladowo orzechowy


Jeśli przez wakacje zatęskniliście za czekoladą w jej najlepszej odsłonie, to ten przepis jest zdecydowanie dla Was. Delikatne, puszyste czekoladowe wnętrze na orzechowym spodzie oblane błyszczącą, również czekoladową, polewą to znakomite połączenie na takie nieprzyjemne dni jak dziś.

spody:
50 g wafli podpłomyków
50 g orzechów laskowych
70 g czekolady mlecznej
50 g słonych paluszków
50 g nutelli
80 g masła

Czekoladę, nutellę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. W misce wymieszać połamane wafle, paluszki oraz drobno posiekane orzechy. Do suchych składników dodać mokre i wyrobić masę. Następnie uformować 6 spodów (w foremce) i zamrozić. Wyjąć z foremki i pozostawić w zamrażarce. Przygotować mus. 

mus czekoladowy:
55 g czekolady mlecznej
55 g czekolady gorzkiej
110 ml śmietany 36%
200 ml śmietany 36%
5 g żelatyny

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Śmietanę (100 ml) zagotować w rondelku i gorącą zalać czekoladę oraz napęczniałą żelatynę, a następnie dokładnie wymieszać. Mieszankę pozostawić do wystudzenia. Resztę śmietany (200 ml) ubić na sztywno i dokładnie połączyć z kremem czekoladowym. Otrzymany mus przełożyć do rękawa cukierniczego i wyszprycować do foremki (tej samej co spody). Na wierzchu musu ułożyć zamrożone spody i lekko docisnąć. Całość zamrozić. Przygotować polewę. 

polewa:
3 łyżki zimnej wody
75 g cukru pudru
1 łyżka żelatyny
140 g masła
3 łyżki kakao


Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Cukier puder i kakao przesiać do rondelka. Dodać masło oraz napęczniałą żelatynę. Całość podgrzewać na niewielkim ogniu do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników cały czas mieszając (nie gotować!). Lekko przestudzić. Jeśli tłuszcz oddzieli się od pozostałych składników całość mieszać rózgą do ponownego połączenia mikstury. Kiedy glazura przestygnie polać nią ciastka. Całość udekorować złotym barwnikiem. Przechowywać w lodówce.

Smacznego! :)




33 komentarze:

  1. a czy można zobaczyć jak wygląda foremka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. https://7.allegroimg.com/s400/01e6d0/0770f9414833885e94fc5c91aca7

      Usuń
  2. wow, genialny! nie mogę się napatrzeć.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja za czekoladą tęsknię nieustająco!

    OdpowiedzUsuń
  4. Może to będzie szczyt ignorancji, ale jakie to są wafle podpłomyki ?
    A deser wygląda zjawiskowo i pragnę, jeszcze raz powtórzę - pragnę, zrobić go na sobotnie spotkanie, tylko te podpłomyki nie dają mi spokoju ......

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak wyglądają wafle podpłomyki: http://static.ilewazy.pl/wp-content/uploads/podplomyk-10g.jpg
      Można użyć też tych tortowych :)

      Usuń
  5. Wow! Ale pięknie prezentuje się ten deser! Aż mówi "zjedz mnie" :). Swoją drogą - Twój blog jest cudoooowny! Ile ja się naszukałam przepisów na takie desery z musów, na masy i cała resztę i tadaaam - jest :). Jestem pod wrażeniem zarówno przepisów jak i zdjęć. Coś mi się wydaje, że będę tu bardzo częstym gościem i często będę testowała te cuda :). Pozdrawiam, i życzę mnóstwa nowych świetnych pomysłów! Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za tyle ciepłych słów i zapraszam do lektury :)

      Usuń
  6. No nie, na tym blogu po prostu wszystko jest zbyt dobre, nie wiadomo za co się zabrać :D

    OdpowiedzUsuń
  7. za wygląd mnie kupiłeś i wtedy wszystkie diety idą w diabły :P

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl