iu

18 października 2017

kokosowy pudding z tapioki z marakują



Kochani! W końcu wróciłem do zdrowia, a dziś wracam do pracy. Po tej długiej nieobecności jestem wypoczęty i pełen energii, którą dodatkowo dodaje mi ta piękna, słoneczna pogoda. Dzielę się z Wami tym pozytywnym nastawieniem i przesyłam słoneczne śniadanie, które nastroi i Was do działania! :) 


składniki (3 porcje):
350 ml mleka kokosowego
3 łyżki wiórek kokosowych
2 łyżeczki esencji waniliowej
90 g kuleczek tapioki
5 łyżek cukru
3 marakuje

Mleko kokosowe umieścić w rondlu z grubym dnem, dodać tapiokę i odstawić na ok. 1 godzinę (wcześniej sprawdzić przepis na opakowaniu). Do namoczonej tapioki w mleku dodać cukier, esencję waniliową oraz wiórki kokosowe i podgrzewać. Kiedy całość zacznie wrzeć gotować ok. 15 minut do momentu aż kuleczki tapioki staną się całkowicie przezroczyste. Co jakiś czas mieszać aby mikstura nie przywarła. Gotowy pudding zdjąć z palnika i wystudzić. Przełożyć do pucharków, wykończyć miąższem świeżej marakui i podawać. 

Smacznego! :)



32 komentarze:

  1. Tak jest Sosna, wracaj do zdrowia i koniecznie musisz pieścić nasze oczy Twoimi wspaniałymi deserami.
    Życzę dużo zdrowia:) A póki co, wpraszam się na pyszny deser do Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojoj pyszności :-) dużo zdróweczka życzę :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. po takim śniadaniu dzień będzie wspaniały;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepysznie to wygląda..Od razu burczy w brzuszku :P

    OdpowiedzUsuń
  5. pudding z tapioki bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, mega przepis :) Nigdy czegoś takiego jeszcze nie jadłam, wygląda absolutnie powalająco :) Dzięki wielkie, na pewno będe tutaj często zaglądał :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie trzeba musisz wypróbować! :)

      Usuń
  7. Oj przydałaby mi się teraz porcja takiego puddingu, tak przekornie, na kolację :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo egzotycznie, a ja tak lubię :) Na pewno wypróbuję i dam znać, jak wyszło!

    OdpowiedzUsuń
  9. Mi również już jakiś czas temu posmakował pudding z tapioki, także i ten przepis chętnie wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Poproszę jedną porcję! I to koniecznie :D

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl