iu

12 października 2017

monkey bread


Witajcie! Dziś mam propozycję dla maniaków cynamonu, do których należę i ja! Monkey bread, bo o nim mowa, to amerykański wynalazek o iście wciągającym smaku. To nic innego jak rodzaj odrywanego ciasta drożdżowego z dodatkiem dużej ilości cynamonu. Jednak jego sekret tkwi w tym, że każdy kawałek surowego ciasta przed pieczeniem maczany jest w maśle, a następnie obtaczany w cynamonowej posypce co z jednej strony daje bardzo wilgotny środek małpiego chleba, a z drugiej, chrupiącą skorupkę na zewnątrz. Ciasto jest niezwykle słodkie, dlatego jeśli nie przepadacie za zbyt słodkimi wypiekami, pomińcie lukier :)


ciasto:
480 g mąki pszennej
12 g drożdży instant
250 ml mleka
80 ml wody
30 g cukru
1 łyżeczka soli
30 g roztopionego masła

dodatkowo:
1,5 szklanki cukru
2,5 łyżeczki cynamonu
180 g roztopionego masła

Mąkę przesiać do misy robota, dodać drożdże, mleko, wodę, sól oraz cukier i wyrabiać hakiem na średnich obrotach. Kiedy składniki dobrze się połączą i powstanie ciasto, dodać wystudzone masło i wyrabiać do wchłonięcia się tłuszczu. Powinno powstać gładkie, elastyczne ciasto. Całość przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1,5 godz. w ciepłe miejsce do zwiększenia objętości. W tym czasie 1,5 szklanki cukru wymieszać z cynamonem (2,5 łyżeczki). Następnie przygotować formę do babki z kominkiem o pojemności 2,5 l i posmarować dokładnie miękkim masłem. Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski i wyrobić przez chwilę. Następnie podzielić na ok. 65-70 kulek równej wielkości. Każdą z nich zanurzyć w maśle a następnie obtoczyć w cukrowej posypce z cynamonem i układać w formie warstwami jedna obok drugiej. Blaszkę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut. Po tym czasie ciasto piec w 180°C przez 25-30 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i jeszcze ciepłe wyrzucić na talerz (inaczej może być problem z wyjęciem z formy) i pozostawić do wystudzenia. Przed podaniem ewentualnie polać lukrem i wykończyć ulubionymi orzechami. 


Smacznego! :)


60 komentarzy:

  1. Swietne zdjecia. A chlebek wyglada oblednie :) Mam w planach zrobic :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zdecydowanie proszę o wielki kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Drożdżowe wypieki bardzo lubię, a cynamon uwielbiam :) Rewelacyjne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Masz mnie tym ciastem :D Jestem cynamono-maniakiem :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Słyszałam wiele o tym cieście ale jeszcze nie piekłam. Wygląda na to, że się w końcu zmobilizuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, bo gra jest warta świeczki :D

      Usuń
  6. To ciasto ciekawi nas już od dawna :D Też jesteśmy maniaczkami cynamonu <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zatem nie ma co dłużej czekać :D

      Usuń
    2. Tylko jesteśmy ciekawe czy na jakiejś mące bezglutenowej wyjdzie :)

      Usuń
    3. Nigdy nie robiłem bezglutenowego ciasta drożdżowego, więc sam nie wiem, ale muszę kiedyś ogarnąć temat :D

      Usuń
  7. Słyszałam o tym cieście, ale jeszcze nie robiłam ☺

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam! Na moje nieszczęście, miałam kiedyś za rogiem sklep, kóry sprzedawał to ciacho. Uzależniające jest.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O proszę. To prawda, uzależnienie gwarantowane :D

      Usuń
  9. uwielbiam cynamon pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zaciekawiona jestem nim bardzo, więc trzeba będzie je zrobić wkrótce :) Wygląda na przepyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne zdjęcia! A ciacho woła aby je upiec i zjeść :)))

    OdpowiedzUsuń
  12. Pychota!!! Bardzo ładne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Naprawdę świetnie to wygląda :) Będe musiała coś takiego spróbować zrobić też :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawa propozycja, niby zwykła babka drożdżowa, ale w jakiej odsłonie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, ciasto jest zdecydowanie lepsze niż babka drożdżowa :D

      Usuń
  15. Ale petarda! To jest zdecydowanie stworzone dla mnie - wielkiego maniaka cynamonu! :D

    OdpowiedzUsuń
  16. na jednym kawałku by się nie skończyło :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Czytając sam opis chlebka zrobiłam się głodna. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To teraz musisz zaspokoić głód i upiec ciacho :D

      Usuń
  18. Muszę wreszcie spróbować upiec takie cudo :) Jak zwykle ciasto wygląda fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo ciekawy przepis. Ciasto fajnie wygląda w środku. Czy to się kroi czy odrywa po kawałku? Bo jak pisze, jest to odrywane ciasto. Smak to mój smak, bo uwielbiam cynamon i korzenne klimaty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można kroić, ale nie jest to wcale takie łatwe, więc najlepiej odrywać po kawałku :)

      Usuń
  20. Ciasto wyszło super i już zrobiło furorę:) Dziękuję za przepis! Uwielbiam Twój blog, jest bardzo pomocny :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl