iu

6 października 2017

sernikobrownie z kremem orzechowym


Kochani! Witajcie po długiej przerwie. Wybaczcie moją nieobecność, ale niestety nie była ona zależna ode mnie. Przez kilka ostatnich tygodni miałem spore problemy ze zdrowiem; trafiłem do szpitala. Nie będę zdradzać szczegółów bo wszystko wróciło do normy i poza tym nie o tym jest ten blog. W końcu udało mi się znaleźć chwilę aby podzielić się z Wami moim nowym przepisem na połączenie dwóch znakomitych ciast, czyli sernika i brownie. Ciekawi efektu? Spróbujcie sami! :)

brownie:
130 g masła
1 szczypta soli
130 g gorzkiej czekolady
70 g mąki pszennej
130 g cukru
2 jajka

Masło rozpuścić w rondelku. Zdjąć z palnika i dodać połamaną na cząstki czekoladę. Odstawić na ok. 3 minuty, a następnie mieszać do połączenia. W osobnej misce umieścić jajka i przy pomocy rózgi połączyć z cukrem (nie ubijać). Do masy jajecznej wlać rozpuszczoną czekoladę z masłem i wymieszać. Na koniec przesiać mąkę z solą i połączyć szpatułką do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy ok. 20-21 cm (dno wyłożone papierem do pieczenia) i piec w 160°C przez ok. 20-25 minut (nie za długo). W tym czasie przygotować masę serową. 

masa serowa:
300 g tłustego twarogu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek syropu klonowego
200 g śmietany 36%
50 g cukru
2 jajka

Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować na gładką, jednolitą masę przy pomocy blendera z długą końcówką. Upieczone brownie wyjąć z piekarnika, odstawić na ok. 5-7 minut. Temperaturę ustawić na 180C. Blaszkę z brownie wstawić do większej tortownicy (aby ciasto się ni spiekło), boki owinąć folią aluminiową. Otrzymaną masę serową wylać równomiernie na warstwę czekoladową. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30-35 minut. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić na ok. 15 minut. Następnie ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić na kratce przez ok. 30-40 minut. Sernikobrownie wyjąc z formy, wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce. Przed podanie przygotować krem do dekoracji.

krem:
70 g masła orzechowego
200 g śmietany 36%
30 g cukru pudru 

Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Następnie partiami dodawać masło orzechowe i łączyć szpatułką. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką o średnicy 11 mm i wykonać rozetki na wierzchu schłodzonego sernika. 

Smacznego! :)



38 komentarzy:

  1. Koniecznie muszę wypróbować Twój krem!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dużo zdrówka na przyszłość.
    Wspaniały przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda,nie miałam dotychczas okazji spróbowania połączenia brownie z serem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. sorry,ale wpraszam się na kawałek,wygląda obłędnie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O mamo, jaki cudny!
    A ja tu akurat na popołudniowym głodzie słodyczowym - aż ekran zaśliniłam...
    ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Znowu ślinka cieknie! Nie mogę Twojego bloga przy małżu oglądać, bo tylko by chciał żebym co chwilę coś mu piekła :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, niech sam się weźmie za wypiekanie :D

      Usuń
  7. Jest perfekcyjnie. Jest smakowicie. Jest pięknie.... czego chcieć więcej? Ach... oczywiście ZJEŚĆ.
    Wspaniały deser. Uwielbiam i brownie i serniki i orzechy... Same achy.
    Katujesz moje oczy Sosna, ale Ci wybaczam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Sernik idealny :) Któż by się oparł temu brownie na spodzie ?:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow, świetny serniczek :) W tym tygodniu bez wątpienia go przygotuję :P

    OdpowiedzUsuń
  10. Magiczne i bardzo kuszące połączenie dwóch moich ulubionych ciast :) Ciacho zachwyca! Cieszy oczy, a jak musi cieszyć podniebienie! Mmm... Bajka! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Taki sernik to jest coś! :) I na pewno musi smakować pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Matko, ja nie mogę tu do Ciebie zaglądać, bo jak tylko patrzę na te cudeńka, to od razu mam ślinotok :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Po prostu muszę zjeść kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl