iu

16 listopada 2017

marshmallow


Długie, ciemne i chłodne wieczory to czas, w którym często sięgamy po domowe rozgrzewacze. Zanurzamy się w miękkich fotelach otuleni ciepłym kocem trzymając w dłoniach kubek z korzenną herbatą, ulubioną kawą czy gorącą czekoladą z przeróżnymi dodatkami. Napoje te doskonale poprawiają nastrój i sprawiają, że ten czas staje się nieco przyjemniejszy. Jednym z takich dodatków, jakie lubię wrzucać do kubka z kawą czy czekoladą są marshmallow, cudownie delikatne pianki. Jednak zamiast tych kupnych najczęściej robię je sam w domu. Dziś przekonacie się, że nie jest to takie trudne :)

składniki:
2 białka
450 g cukru + 190 ml wody
4 łyżki żelatyny + 190 ml wody
1 łyżka golden syrup
380 ml wody
barwnik opcjonalnie
(dodać do gotowej masy)

W rondelku umieścić cukier, wodę oraz golden syrup i podgrzewać na średnim ogniu do dokładnego rozpuszczenia cukru. Mieszankę zagotować i doprowadzić do temp. 127°C. W tym czasie w drugim rondelku umieścić żelatynę z wodą i odczekać aż napęcznieje ok. 4 minut. W misie miksera umieścić białka. Napęczniałą żelatynę podgrzewać na najniższej mocy palnika i mieszając rozpuścić ją. Powinna być gorąca. Nie zagotować (!). Kiedy temperatura syropu cukrowego osiągnie ok. 118°C-120°C włączyć robota i ubić białka na sztywno. Kiedy syrop osiągnie temperaturę 127°C ostrożnie dodać do niego rozpuszczoną żelatynę (gorącą) i mieszać. Otrzymaną mieszankę wlewać cienkim strumieniem do ubijanych białek i miksować jeszcze przez ok. 10 minut aż masa zgęstnieje i ostygnie. W tym czasie dużą blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i oprószyć grubą warstwą cukru pudru. Przygotować rękaw cukierniczy z dużą, karbowaną końcówką. Gotową masę marshmallow przełożyć do rękawa cukierniczego i szprycować rozetki na papier oprószony cukrem pudrem. Wstawić do lodówki na całą noc. 

Smacznego! :)


25 komentarzy:

  1. doskonałe!
    Pytanie - gotuję syrop do 127stC, schładzam do 118-120, a żelatynę do syropu wlewam kiedy? przy 127?? (jak wynika z przepisu) czy jednak do schłodzonego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Syrop gotujesz do 127°C i nic nie schładzasz. Zanim syrop osiągnie tak wysoką temperaturę minie dużo czasu, dlatego zanim to się stanie, w trakcie gotowania syropu należy jednocześnie przygotować białka (wbić do misy) i miksturę z żelatyny. Kiedy syrop będzie miał 118°C-120°C należy włączyć robot i zacząć ubijać białka, ale temperaturą docelową syropu nadal jest 127°C. Kiedy tak będzie, gorącą, ale nie zagotowaną żelatynę należy wlewać do białek i nadal ubijać aż zgęstnieje i ostygnie.

      Usuń
    2. rozumiem;) dziękuję za wyjaśnienie!

      Usuń
  2. Wyglądają, jak bezy :) Małe pytanie przy okazji: czy można do nich dodawać aromaty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście. Aromaty należy dodać do syropu cukrowego zaraz po dodaniu żelatyny :)

      Usuń
  3. Wyglądają tak pysznie, że aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  4. co mozna dodac zamiast golden syropu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomysł wart zrobienia. W dodatku tak pięknie wyglądają. Może kiedyś zrobię dla moich wnuczek :)

      Usuń
  5. robiłam nie raz, ale moje pianki nie były takie ładne :P

    OdpowiedzUsuń
  6. O mamo, domowe marshmallow? Zdecydowanie piszę się na to! :D

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl