iu

6 grudnia 2017

korzenne ciasteczka owsiane z żurawiną


Te ciasteczka z pewnością wejdą do mojego stałego repertuaru w okresie około świątecznym. A nawet w tym niezwiązanym ze świętami. Są tak dobre, że można jeść je cały rok. Chrupiące, w środku lekko miękkie. Są idealne! :)

składniki:
100 g cukru
200 g mąki 
2 łyżki miodu
40 g suszonej żurawiny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
65 g płatków owsianych
110 g miękkiego masła
1 jajko

Żurawinę posiekać na mniejsze kawałki. Masło rozpuścić z miodem i odstawić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika do miski. Dodać cukier, rozpuszczone masło z miodem, płatki owsiane, jajko oraz żurawinę i zagnieść. Ciasto podzielić na 15 porcji (po ok. 30 g), formować kulki i rozpłaszczać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec przez 12-13 minut w 175°C do zrumienienia. Wyjąć i wystudzić. 

Smacznego! :)



22 komentarze:

  1. zrobię sobie i rodzince :)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy żurawina nie stwardnieje zbytnio po upieczeniu? kiedyś dodałam ją do domowej granoli przed upieczeniem i... i teraz moje zęby boją się pieczonej suszonej żurawiny :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może lekko, ale nie ma tragedii. Zawsze można ją wcześniej namoczyć w wodzie :)

      Usuń
  3. Mistrzowskie ciasteczka! Wspaniałe! A jak one muszą pachnieć... Smak z pewnością jest bajeczny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smakowite, uwielbiam takie :) Kubeczek kakao i nic mi więcej nie potrzeba :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Klasyka! Uwielbiam te ciastka! idealne na święta, choć zdarza mi się, że w ciągu roku też mam na nie ochotę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, nadają się na każdą porę roku :)

      Usuń
  6. ciasteczka pierwsza klasa :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl