iu

23 października 2017

korzenny tort bożonarodzeniowy



Święta to wyjątkowy czas, w którym wszystko nabiera innego znaczenia. To także czas, kiedy z utęsknieniem wyczekujemy na wigilijne dania i myślimy o noworocznych postanowieniach. Wraz z Optimą wychodzimy naprzeciw oczekiwaniom tych, którzy chcą wzbogacić świąteczne menu o dania, które nie przysporzą nam zbyt wielu dodatkowych kilogramów. Wspólnie z innymi blogerami stworzyliśmy wybór dwunastu wigilijnych potraw dedykowanych tym, którzy stawiają na świadome odżywianie i produkty bogate w składniki odżywcze. Proponujemy zarówno tradycyjne dania, jak i ich nowe wersje w zdrowszym wydaniu, pozbawionym pustych kalorii. To właśnie zgodnie z tą ideą powstał przepis na świąteczny tort korzenny, który wspiera zdrowe odżywianie.


biszkopt:
5 łyżeczek domowej przyprawy do piernika
1 szczypta mielonego pieprzu
1 łyżeczka mielonego imbiru
180 g brązowego cukru
260 g mąki migdałowej
60 g mąki pszennej
45 g Optimy
6 jajek

Przygotować tortownicę o średnicy ok. 20-21 cm lub dwie mniejsze o średnicy 18 cm. Dno foremek wyłożyć papierem do pieczenia. Optimę rozpuścić w rondelku i odstawić. Do oddzielnej miski przesiać obie mąki oraz przyprawy. W misie robota umieścić jajka oaz cukier. Włączyć najwyższe obroty i ubić na jasną, puszystą masę. Nadal, miksując wlać cienkim strumieniem rozpuszczoną Optimę. Mieszać krótko. Wyłączyć mikser i przy pomocy szpatułki wmieszać delikatnie przesiane mąki z przyprawami na dwa razy. Gotowe ciasto przelać do jednej lub dwóch tortownic. Piec w 180C przez ok. 30-40 minut, do tzw. Suchego patyczka. Biszkopt wyjąć i wystudzić. Zdjąć obręcz z foremki a ciasto podzielić na 4 lub 5 blatów. Przygotować krem i powidła. 

konfitura z żurawiny:
150 g świeżej żurawiny
skórka z 1/2 pomarańczy
1 szczypta cynamonu
100 ml wody
100 g cukru
30 ml rumu


W rondelku umieścić cukier oraz wodę. Dodać skórkę z pomarańczy oraz cynamon. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować aż powstanie gęsty syrop. Dodać żurawinę i dusić na małym ogniu do rozpadnięcia się owoców i zgęstnienia. Odstawić do wystudzenia. 

krem:

400 g śmietanki kokosowej
3 łyżeczki esencji waniliowej
30 g brązowego cukru pudru


Śmietankę kokosową umieścić w misie robota, dodać cukier puder oraz esencję waniliową i zmiksować aż masa lekko zgęstnieje.

złożenie:
Na paterze lub talerzu ułożyć dolmy blat tortu. Pokryć go częścią kremu, a następnie wyłożyć niedbale kilka łyżek przygotowanej konfitury. Całość przykryć kolejnym blatem i lekko docisnąć. To samo zrobić z pozostałymi blatami. Wierzch tortu pokryć warstwą kremu i udekorować według uznania. Przed podaniem tort schłodzić w lodówce przez ok. 3 godziny.

Smacznego! :)

Jeśli jesteście ciekawi pozostałych przepisów, znajdziecie je pod tym linkiem:





11 komentarzy:

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl