iu

13 grudnia 2017

piernik staropolski


Święta bez piernika to nie święta. W tym roku stawiam na tradycyjny, piernik staropolski. Jego przygotowanie wymaga dużo czasu i cierpliwości, ale wierzcie mi - w świątecznym szale zakupów i planów - warto spędzić trochę czasu w kuchni. Zgodnie z oryginalną recepturą ciasto powinno dojrzewać dosyć długo. Jednak jeśli nie macie na to czasu, można przygotować je w ciągu 2 dni, a potem pozostawić do Wigilii. 

ciasto 
(przygotować dzień wcześniej):
125 g masła
200 g cukru
75 ml mleka
250 g miodu
50 g domowej przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
500 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki pieprzu
1,5 łyżeczki sody
1 szczypta soli
1 jajko


W rondelku rozpuścić masło, cukier oraz miód. Odstawić. W osobnej miseczce połączyć mleko z sodą. Do misy miksera przesiać mąkę oraz przyprawę do piernika. Dodać jajko, rozpuszczone masło z miodem, i cukrem oraz mleko z sodą i wyrabiać hakiem do jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto przełożyć do miski, zafoliować i odstawić do lodówki na 24 godziny. Następnego dnia piernik rozwałkować między dwoma arkuszami papieru na wielkość blaszki (u mnie 24 cm x 34 cm). Piec w 160°C przez ok. 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Jeśli ciasto nadal będzie mokre a jego powierzchnia sprężysta, przedłużyć pieczenie. Ciasto powinno być lekko twarde. Wyjąć i wystudzić. Upieczony piernik przekroić na trzy równe części. Każdy blat przykryć kawałkiem papieru do pieczenia, ułożyć jeden na drugim, zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki (najlepiej na noc). Przygotować masę orzechową. 

masa orzechowa:
100 g cukru pudru
100 g śmietany 36%
1 szczypta cynamonu
150 g orzechów włoskich lub laskowych

dodatkowo:
powidła śliwkowe


Orzechy uprażyć na patelni i wystudzić. Następnie przełożyć do blendera i lekko zmiksować. Dodać cukier puder i zmiksować na mąkę. W rondelku umieścić śmietanę i zagotować. Dodać cynamon oraz mąkę orzechową i dokładnie wymieszać. Przestudzić. Ciasto wyjąć z lodówki. Dolny blat przesmarować gorącymi powidłami, ułożyć na nim drugi, lekko docisnąć i przełożyć masą orzechową. Całość przykryć ostatnim blatem, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na ok. 4 godziny. 

polewa:
6 łyżek zimnej wody 
150 g cukru pudru 
1 łyżka żelatyny 
280 g masła 
6 łyżek kakao 


Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Cukier puder i kakao przesiać do rondelka. Dodać masło oraz napęczniałą żelatynę. Całość podgrzewać na niewielkim ogniu do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników cały czas mieszając (nie gotować!). Lekko przestudzić. Jeśli tłuszcz oddzieli się od pozostałych składników całość mieszać rózgą do ponownego połączenia mikstury. Otrzymaną glazurą polać ciasto.


Smacznego! :)




32 komentarze:

  1. Ja też nie wyobrażam sobie świąt bez piernika. Wspaniały piernik zrobiłeś.
    Mój też już gotowy. Robię z ciasta dojrzewającego (3 tygodnie). W tym roku zrobiłam wcześniej. Ale... piernik im starszy tym smaczniejszy.
    Miłego dnia Sosna. Już pachnie korzennie i świątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Uwielbiam kiedy dom wypełnia zapach piernika, cytrusów i innych przygotowywanych smakołyków :)

      Usuń
  2. jaka błyszcząca polewa :) taki piernik musi być na święta

    OdpowiedzUsuń
  3. Z tej porcji wychodzą dwa pierniki o takich rozmiarach ? :)
    Ciekawe czy po upieczeniu, jak poleży pare dni to czy nie zmięknie troszeczke chociaz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tego przepisu wychodzi jeden piernik :)

      Usuń
    2. Coś musiałam się zakręcić jak czytałam hehe ale w takim razie mam pytanie z racji takiej że nigdy jeszcze nie robilam prawdziwego piernika to jesli ciasto upieke jutro to jak i gdzie je przechowywać do Świąt? 🙂

      Usuń
    3. Wystarczy zawinąć szczelnie w folię aluminiową i przechowywać w lodówce :)

      Usuń
  4. Najlepszy piernik pod słońcem :) Ja niestety w tym roku nie nastawiłam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest jeszcze czas. Można zrobić go nieco szybciej :)

      Usuń
  5. A mogę upiec trzy placki zamiast jednego?
    Jakoś trudno przychodzi mi krojenie grubego ciasta :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tylko wtedy pamiętaj, że blaszka musi być mniejsza. Powinna mieć taką wielkość jak gotowy piernik po złożeniu :)

      Usuń
  6. Wspaniały :) Święta muszą pachnieć i smakować piernikiem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszna klasyka, która prezentuje się w Twoim wydaniu obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy 75ml mleka to odpowiednia ilosc? Trosze to dla mnie malo. Pytam poniewaz nie mam duzego doswiadczenia w pieczeniu.
    Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. tak dawno mnie tu nie było..! Ale klimat pozostał ten sam.. <3
    Piękne zdjęcia, cudowne wypieki :)
    No i piernik <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglada idealnie, musi być przepyszny

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja zagniotłam ciasto i... Nadal jest w lodówce! Nie dążyłam upiec na Święta...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to może będziesz pierwszą osobą, która przetestuje piernik z ciasta dojrzewającego rok! :D

      Usuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl