iu

31 stycznia 2018

pączki z czekoladą


No to kochani... Nie wiem jak u Was, ale u mnie przygotowania do tegorocznego tłustego czwartku trwają już od jakiegoś czasu. Moje testowanie pączków i inne zakulisowe wydarzenia możecie śledzić na relacjach na instagram.com/krainasosny/. W tym roku postawiłem na wypełnienie tych puszystych smakołyków nadzieniem czekoladowym. I wiecie co? Wyszły fantastycznie! :)


ciasto (8-10 sztuk):
250 g mąki pszennej
125 ml letniego mleka
20 g roztopionego masła
25 g świeżych drożdży
10 ml spirytusu
1 szczypta soli
35 g cukru
1 jajko
2 żółtka

Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Do ciepłego mleka dodać 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki oraz drożdże. Całość mieszać do rozpuszczenia a następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. W misie robota utrzeć jajko i żółtko z cukrem (35 g) na jasną, puszystą masę. Następnie dodać rozczyn oraz przesianą mąkę i wymieszać do połączenia składników. Dodać spirytus oraz masło i wyrabiać ręcznie aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Przełożyć je do dużej miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe, zacienione miejsce na ok. 1-1,5 godz. Po tym czasie ciasto zagnieść przez chwilę w rękach, a następnie formować w dłoniach nieduże pączki i układać na papierze obficie oprószonym mąką. Uformowane pączki przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym, zacienionym miejscu przez ok. 30 minut. Przed upływem tego czasu w wysokim i głębokim garnku umieścić olej i rozgrzewać powoli na średniej mocy palnika. Wyrośnięte pączki smażyć z dwóch stron na złoty kolor, gdy olej osiągnie temperaturę 170ºC. Za każdym razem w garnku smażyć nie więcej niż 2-3 pączki. Usmażone układać na ręczniku papierowym i pozostawić do przestudzenia. Następnie przy pomocy rękawa cukierniczego i specjalnej końcówki do nadziewania napełniać pączki przygotowanym nadzieniem. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Powidła przed nadzieniem pączków zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.


nadzienie:
100 g gorzkiej czekolady (mniej niż 70% kakao)
100 g śmietany 36%
80 g cukru pudru

Śmietanę oraz cukier puder umieścić w rondelku i zagotować. Zdjąć z palnika, dodać połamaną na cząstki czekoladę i odstawić na 2-3 minuty. Po tym czasie wszystko wymieszać do dokładnego połączenia i wystudzić. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką o niedużym, okrągłym otworze i szprycować wystudzone pączki. 

Smacznego! :)


Zapraszam również na mój, powoli powstający, kanał na YT. Co jakiś czas będę zamieszczał tam krótkie wideo z przygotowania poszczególnych ciast :)





34 komentarze:

  1. Witam nie mam spirytusu co zamiast niego mogę użyć pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Znakomite! Jakie puszyste, a to nadzienie... mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. na co dzień je jem pączków,ale raz do roku,,,do tego z czekoladą,mega !

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Dzięki! Mam nadzieję, że rozwinie się jakoś sensownie :D

      Usuń
  5. Pączki z czekoladą robiłam w zeszłym roku alb dwa lata temu... Coś cudownego! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. Świetnie,sama nie ośmieliłabym się prosić o 20:)

      Usuń
  7. to nadzienie czekoladowe- obłęd :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowne są! jadłabym bez opamiętania :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ho ho, takie nadzienie to ja rozumiem :)) <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam paczki, a te wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ile paczkow wychodzi z tej porcji

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Informacja znajduje się w przepisie. Około 8-10 sztuk. W zależności od wielkości.

      Usuń
  12. Bardzo lubię takie pączusie. Z czekoladą robiłam w zeszłym roku i wiem, że są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  13. WOW!Muszę spróbować zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak ja dawno już domowych pączków nie jadłam! A mam sprawdzony przepis po babci. Kusisz mnie, żeby się za takie pączkowe przetwórstwo zabrać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz wrócić do korzeni. Koniecznie :D

      Usuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl