iu

24 stycznia 2018

różowy drip cake


Dziś mam dla Was kolejny tort z serii drip cake. Niestety robiony w pośpiechu i nie wszystko wyszło tak jak chciałem. Chociażby różowe rozetki, które wyglądają raczej jak pierożki dim sum. W środku prosty krem malinowy. Do tego różowo biała kolorystyka idealna dla małej księżniczki :)

biszkopt:
5 jajek
180 g cukru
150 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej

Mąki przesiać do miski. Jajka umieścić w misie robota, dodać cukier, ustawić najwyższe obroty i ubić na jasną, puszystą masę. Kiedy na rózga będzie zostawiała na masie wyraźne ślady wyłączyć robota i dodawać stopniowo przesiane mąki. Mieszać delikatnie szpatułką lub dłonią. Nie za długo, aby masa nie stała się rzadka. Gotowe ciasto przełożyć do dwóch rantów o średnicy 18 cm lub 20 cm wyrównać i piec w 170°C przez ok. 30-40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąc i wystudzić. 

* Z powyższej receptury wychodzą dwa blaty. Do tortu należy upiec cztery. 

poncz:
200 g cukru
300 ml wody
150 ml rumu
sok z 1 cytryny

W rondelku umieścić cukier oraz wodę i zagotować z nich syrop. Do wystudzonego płynu dodać sok z cytryny oraz rum i dobrze wymieszać. Gotowym ponczem nasączać wszystkie blaty tortu. 

krem malinowy:
400 g malin świeżych lub mrożonych
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
500 g mascarpone
30 g cukru pudru
sok z 1 cytryny
30 g żelatyny
1 laska wanilii
200 g cukru
50 ml wody

W rondelku umieścić maliny, ziarna oraz laskę wanilii oraz cukier. Dodać wodę i gotować aż rozpadną się owoce. Wyjąć laskę wanilii. Owoce gotować aż zaczną gęstnieć. Mąkę ziemniaczaną wymieszać dokładnie w niewielkiej ilości wody i wlać cienkim strumieniem (mieszając) do gotujących się owoców. Kiedy owoce zaczną gęstnieć zdjąć garnek z palnika i odstawić do wystudzenia a następnie zmiksować dokładnie blenderem. Zmiksowane maliny przetrzeć przez gęste sitko, połączyć z sokiem z cytryny i odstawić. Żelatynę zalać zimną wodą do przykrycia i odstawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić. W misie robota umieścić mascarpone oraz cukier puder. Całość wymieszać mieszadłem łopatą do połączenia. W trakcie mieszania dodawać w partiach przetarte maliny. Do rozpuszczonej, przestudzonej żelatyny dodać połowę kremu malinowego i energicznie wymieszać ręcznie rózgą aby nie powstały grudki. Na koniec dodać resztę kremu i wymieszać. Gotowym krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką z okrągłym otworem i przełożyć nim blaty tortu. Tort składać w rancie. 

krem do dekoracji:
500 g białej czekolady
90 g miękkiego masła
120 g śmietany 36%
barwnik różowy

dodatkowo:
ok. 200-250 g ubitej śmietany

W misce umieścić śmietanę, czekoladę oraz barwnik. Składniki rozpuścić w kąpieli wodnej mieszając do uzyskanie jednolitej konsystencji. Masę odstawić do wystudzenia. W misie robota umieścić masło i ubić na jasną, puszystą masę. Nadal miksując dodawać po 1 łyżce masy czekoladowej. Boki złożonego tortu pokryć warstwą ubitej śmietany. Schłodzić, a następnie obłożyć gotowym kremem z białej czekolady. Schłodzić.

polewa:
200 g białej czekolady
80 g śmietany 30%
biały barwnik


Śmietanę rozpuścić z czekoladą w kąpieli wodnej i wymieszać z barwnikiem. Odstawić do przestudzenia i polać tort. 

dekoracja z białej czekolady:
100 g białej czekolady
kolorowe posypki
złoty barwnik
biały barwnik
perełki

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i rozsmarować grubą warstwę na kawałku papieru do pieczenia. Odstawić na 10-15 minut w chłodne miejsce. Kiedy czekolada zacznie tężeć posypać ją kolorowymi posypkami i złotym barwnikiem. Schłodzić w lodówce lub zamrażarce do stwardnienia a następnie połamać na mniejsze kawałki. 

Smacznego! :)


38 komentarzy:

  1. To jest najgorsze, jak się ma coś w głowie i się widzi jak kreacja ma wyglądać a wychodzi inaczej :)
    Ale uważam, że tort wyszedł przecudny!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie jest tak jak mówisz! Ma się ochotę zrobić takie i takie ciasto, a wychodzi coś nieco odbiegającego od pierwotnej koncepcji :D

      Usuń
  2. przepiękny, jak dla mnie idealny;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo szykownie, ciekawi mnie smak ... odzwierciedlenie będzie trudne ale chyba się odwaze. Pozdrawiam Mistrza sztuki kulinarnej i czekam na kolejne bajeczne przepisy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie! Zawsze warto podjąć wyzwanie, bo to właśnie ono doprowadzi nas kiedyś do sukcesu :)

      Usuń
  4. Kto by tam wnikliwie przyglądał się rozetkom. Idealne czy nie - całokształt wspaniały. Myślę, że księżniczka też byłą zachwycona:)

    OdpowiedzUsuń
  5. O mamo... Chciałabym, żeby w pośpiechu wychodziły mi takie piękne torty :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepiękny :D Wszystkie duże i małe księżniczki będą nim zachwycone ^_^

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten tort jest cudowny i widać, że jest dopracowany w każdym szczególe :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowny! <3 Za każdym razem kiedy wchodzę na Twój blog i patrzę na te cukiernicze dzieła, jestem pod wrażeniem. Urocze ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  9. idealny tort dla małej księżniczki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zamawiam na urodziny ;), wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ale piękny ! co prawda urodziny dopiero miałam,ale na drugi rok zamawiam jak nic :D <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma sprawy! Zawsze można zrobić poprawiny :D

      Usuń
  12. Rozbawiły mnie te pierożki, a także kontrast pomiędzy tym cudownie różowym, księżniczkowym tortem i Twoim niezwykle poważnym, brodatym zdjęciem powyżej ;)
    Torcik jest śliczny, gdybym miała dziesięć lat, zakochałabym się bez pamięci :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, pora zmienić zdjęcie w banerze :D

      Usuń
  13. 10 jaj na biszkopt w formie 18 cm? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak napisałem w przepisie: "* Z powyższej receptury wychodzą dwa blaty. Do tortu należy upiec cztery. "
      Dwa blaty, czyli jeden biszkopt o średnicy 18 cm podzielony na pół. Do całego tortu należy upiec dwa biszkopty o średnicy 18 cm i podzielić każdy na dwa blaty, co da nam cztery piętra tortu. Na każdy biszkopt wychodzi po 5 jajek, czyli w sumie 10 na dwa biszkopty (4 blaty).

      Usuń
  14. prezentuje się znakomicie, fantastyczne uzupełnienie eleganckiej imprezy !!!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl