iu

3 stycznia 2018

tort noworoczny


Witajcie w Nowym Roku! W tym miejscu chciałbym życzyć Wam wytrwałości w dążeniu do marzeń. Dni pełnych satysfakcji z osiągania kolejnych celów. Radości z życia i wielu chwil spędzonych wśród bliskich. By ten kolejny rok był tak obfity jak mój noworoczny tort :)

biszkopt:
4 jajka
145 g cukru
120 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej

Mąki przesiać do miski. Jajka umieścić w misie robota, dodać cukier, ustawić najwyższe obroty i ubić na jasną, puszystą masę. Kiedy na rózga będzie zostawiała na masie wyraźne ślady wyłączyć robota i dodawać stopniowo przesiane mąki. Mieszać delikatnie szpatułką lub dłonią. Nie za długo, aby masa nie stała się rzadka. Gotowe ciasto przełożyć do dwóch rantów o średnicy 18 cm lub 20 cm wyrównać i piec w 170°C przez ok. 30-40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąc i wystudzić. 

* Z powyższej receptury wychodzą dwa blaty. Do tortu należy upiec cztery. 


krem:
1 jajko
3 żółtka
150 g cukru
18 g żelatyny
100 ml szampana
400 g mascarpone
200 g śmietany 36%
2 łyżeczki esencji waniliowej

Żelatynę zalać zimną wodą do przykrycia i odstawić. Śmietanę, esencję waniliową oraz mascarpone umieścić w misie robota i ubić na sztywno. Odstawić. Napęczniałą żelatynę rozpuścić ją w kąpieli wodnej i pozostawić nad garnkiem aby utrzymać temperaturę. Jajko, żółtka oraz cukier umieścić w misce i zawiesić nad garnkiem z gotującą się wodą tak by miska nie dotykała wody. Jajka z cukrem ubijać mikserem na wolnych obrotach, dodając stopniowo szampana. Kiedy masa zwiększy swoją objętość, stanie się jasna i zgęstnieje dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Do masy jajecznej wmieszać na trzy razy ubitą śmietanę z mascarpone. Krem chłodzić do stężenia.

poncz:
100 g cukru
100 ml wody
skórka z 1 cytryny
100 ml szampana 

W rondelku umieścić cukier, dodać wodę oraz skórkę z cytryny i zagotować syrop. Zdjąć z palnika, odstawić na 5 minut, dodać szampana i wymieszać. 

krem do dekoracji:
400 g białej czekolady
100 g śmietany 36%
80 g miękkiego masła
barwnik biel tytanowa

dodatkowo:
ok. 150-200 g ubitej śmietany

W misce umieścić śmietanę, czekoladę oraz barwnik. Składniki rozpuścić w kąpieli wodnej mieszając do uzyskanie jednolitej konsystencji. Masę odstawić do wystudzenia. W misie robota umieścić masło i ubić na jasną, puszystą masę. Nadal miksując dodawać po 1 łyżce masy czekoladowej. Boki złożonego tortu pokryć cienką warstwą ubitej śmietany. Schłodzić, a następnie obłożyć gotowym kremem z białej czekolady. 

polewa:
1 białko
cukier puder
barwniki: żółty i złoty



Białko umieścić w misce, dodawać cukier puder i mieszać rózgą do momentu aż lukier stanie się bardzo gęsty, ale nadal lekko płynny. Na koniec zafarbować barwnikami na  żółto. Otrzymaną polewą udekorować tort odczekać aż zastygnie i pomalować złotym barwnikiem w proszku wymieszanym w alkoholu. Ozdobić słodyczami według uznania. Wierzch tortu udekorowałem balonami żelatyny, bezami, rozetkami z kremu z białej czekolady, rurkami z białą czekoladą oraz kostkami czekolady z karmelem. 

Smacznego! :)




38 komentarzy:

  1. Wow! A jak się robi balony żelatyny? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potrzebne będą baloniki, nieduże. Do tego ok 5-6 łyżek żelatyny w proszku. Należy ją zalać zimną wodą (10-12 łyżek), opcjonalnie dodać barwnik, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Następnie gotową żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Zebrać pianę i w tak przygotowanej mieszance należy obtaczać nadmuchane baloniki pozostawiając wolną przestrzeń przy wylocie. Trzeba odczekać aż pierwsza warstwa zastygnie. Czynność powtórzyć ok. 3-4 razy. Dokładniejsze instrukcje i video znajdziesz na YT :)

      Usuń
    2. P.s. po ostatniej warstwie balony należy odstawić do wyschnięcia na min. 12 godzin :)

      Usuń
  2. Ile masła należy użyć do kremu do dekoracji?? W opisie wykonania go jest masło a w podanych składnikach nie ma ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poprawione :)
      Należy użyć 80 g masła :)

      Usuń
  3. Bajeczny tort! Pyszny krem!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Z takim tortem miło jest świętować 💛💚💙❤

    OdpowiedzUsuń
  5. Tort przepiękny!! Szczęśliwego nowego roku!

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudny ten torcik, wszystkiego dobrego w Nowym Roczku :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale genialny! Mi by było aż szkoda jeść, tylko podziwiać :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniale udekorowane :) wszystkiego dobrego w Nowym Roku! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bajeczny! <3 Wygląda wspaniale i niezwykle smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękny! Piekłeś w formie 18 czy 20 cm?

    OdpowiedzUsuń
  11. ale piękny ! i ta dekoracja, super !

    OdpowiedzUsuń
  12. Omnomnom..:D .....i ta złota polewa...jadłabym i podziwiała i znów bym jadła i podziwiała ;) :D

    OdpowiedzUsuń
  13. no no pyszności i ta polewa złota ;)) Pomyślności w nowym roku

    OdpowiedzUsuń
  14. Wszystkiego najlepszego na ten nowy rok, żeby spełniały Ci się kolejne marzenia :)
    A tort fantastyczny! Zdecydowanie robi wrażenie. Choć już myślałam, że te kulki to z karmelu... ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy szampan jest wyczówalny w smaku tortu?
    Czy do kremu można dodać białą czekoladę?...jeśli tak to jak zmodyfikować przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szampan nie jest zbyt wyczuwalny, głównie chodzi o bąbelki, które nadają puszystości :)
      Można spróbować z białą czekoladą i dodać rozpuszczoną do gotowego kremu, jednak myśle, że to już będzie za dużo słodyczy w jednym cieście :)

      Usuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl