iu

14 lutego 2018

number cake


W ostatnim czasie blogosfera oszalała na punkcie tzw. "number cakes", czyli najnowszym trendzie w cukiernictwie. Number cakes to nic innego jak torty w kształcie cyfr, liter, serc itp. Z tą różnicą, że blaty wykonuje się głównie z ciasta kruchego lub maślanego, przełożonego prostym kremem. Najczęściej na bazie słodkiej śmietanki i mascarpone. Całość ozdabia się świeżymi owocami, kwiatami i makaronikami. Oprócz tego powstają też inne wersje, na blatach biszkoptowych, pokrywanych najróżniejszymi kremami. Jednak ja pozostaję wierny pierwszej wersji, która wygląda niezwykle lekko i przyjemnie. Wprowadza dużo świeżości i przywołuje nadchodzącą wiosnę. 

ciasto:
300 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
100 g cukru pudru
1 jajko

Mąkę oraz cukier puder przesiać do misy robota. Dodać zimne masło i wyrobić łopatką do momentu powstania kruszonki. Dodać jajko i wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Całość zawinąć w folię i schłodzić przez ok. 30 minut w zamrażarce. Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt i przy pomocy szablonów wyciąć cyfry (każdą dwa razy) o wysokości ok. 21 cm. Nakłuć widelcem i piec w 190ºC przez ok. 15-20 minut na złoty kolor. 

krem:
500 g śmietany 36%
500 g mascarpone
150 g cukru pudru
2 łyżeczki esencji waniliowej

Wszystkie składniki umieścić w misie robota i ubić na sztywno. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką o okrągłym otworze i szprycować na każdą literę. Przykryć drugim blatem i wyszprycować resztę kremu. Gotowe ciasto udekorować świeżymi truskawkami, kwiatami, makaronikami itp. Przed podaniem schłodzić przez ok. 3-4 godziny.

Smacznego! :)






36 komentarzy:

  1. Gdzie można zakupić takie szablony liter? Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy napisać literę w edytorze tekstu, ustawić odpowiednią wielkość czcionki, wydrukować i wyciąć :)

      Usuń
  2. Rewelacja! Mąż w tym roku ma 30, już wiem co mu przygotuję ��

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały tort, być może w czerwcu również taki wykonam =D

    OdpowiedzUsuń
  4. Chciałabym się jeszcze dopytać, jakiego używasz rękawa cukierniczego i czy tort daje się dobrze kroić widelcem podczas jedzenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używam rękawów jednorazowych, plastikowych. Najczęściej dużych zielonych, czasami mniejszych przezroczystych :)
      Ciasto musi odstać kilka godzin w lodówce aby dobrze się kroiło :)

      Usuń
  5. Bardzo pomysłowy i SZYKOWNY ten torcik. I pewnie łatwo się dzieli :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie! Masz talent!

    Ja przymierzam się do tego, ale dopadło mnie choróbsko i brak sił :(

    https://bitasmietanka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda super i patrząc na składniki, tak też smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Faktycznie, są niesamowicie urocze te ciacha, takie delikatne i leciutkie :) Chyba na Wielkanoc takie przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. A widzisz, człowiek nie siedzi w ciastach i pojęcia nie ma, że tu się takie szaleństwo odbywa ;-) Piękne jest <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki mnie będziesz na bieżąco :D

      Usuń
  10. Wszystkiego najlepszego! Cudny "tort"!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ostatnio takie torciki co chwila atakują mnie na Ig. I dobrze, bo piękne są i takie urocze. Wszystkiego dobrego!

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam. Ja pierwszy raz u Ciebie. Widzę tu same smakowitości :-). Taki tort to w sam raz na rocznicę ślubu moich rodziców . W tym roku będzie okrągła. Zamiast 2 trzeba wstawić 5 :-). Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl