iu

14 lutego 2018

number cake


W ostatnim czasie blogosfera oszalała na punkcie tzw. "number cakes", czyli najnowszym trendzie w cukiernictwie. Number cakes to nic innego jak torty w kształcie cyfr, liter, serc itp. Z tą różnicą, że blaty wykonuje się głównie z ciasta kruchego lub maślanego, przełożonego prostym kremem. Najczęściej na bazie słodkiej śmietanki i mascarpone. Całość ozdabia się świeżymi owocami, kwiatami i makaronikami. Oprócz tego powstają też inne wersje, na blatach biszkoptowych, pokrywanych najróżniejszymi kremami. Jednak ja pozostaję wierny pierwszej wersji, która wygląda niezwykle lekko i przyjemnie. Wprowadza dużo świeżości i przywołuje nadchodzącą wiosnę. 

ciasto:
300 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
100 g cukru pudru
1 żółtko

Mąkę oraz cukier puder przesiać do misy robota. Dodać zimne masło i wyrobić łopatką do momentu powstania kruszonki. Dodać jajko i wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Całość zawinąć w folię i schłodzić przez ok. 30 minut w zamrażarce. Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt i przy pomocy szablonów wyciąć cyfry (każdą dwa razy) o wysokości ok. 21 cm. Nakłuć widelcem i piec w 190ºC przez ok. 15-20 minut na złoty kolor. 

krem:
500 g śmietany 36%
500 g mascarpone
150 g cukru pudru
2 łyżeczki esencji waniliowej

Wszystkie składniki umieścić w misie robota i ubić na sztywno. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką o okrągłym otworze i szprycować na każdą literę. Przykryć drugim blatem i wyszprycować resztę kremu. Gotowe ciasto udekorować świeżymi truskawkami, kwiatami, makaronikami itp. Przed podaniem schłodzić przez ok. 3-4 godziny.

Smacznego! :)






59 komentarzy:

  1. Gdzie można zakupić takie szablony liter? Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy napisać literę w edytorze tekstu, ustawić odpowiednią wielkość czcionki, wydrukować i wyciąć :)

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  2. Rewelacja! Mąż w tym roku ma 30, już wiem co mu przygotuję ��

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały tort, być może w czerwcu również taki wykonam =D

    OdpowiedzUsuń
  4. Chciałabym się jeszcze dopytać, jakiego używasz rękawa cukierniczego i czy tort daje się dobrze kroić widelcem podczas jedzenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używam rękawów jednorazowych, plastikowych. Najczęściej dużych zielonych, czasami mniejszych przezroczystych :)
      Ciasto musi odstać kilka godzin w lodówce aby dobrze się kroiło :)

      Usuń
  5. Bardzo pomysłowy i SZYKOWNY ten torcik. I pewnie łatwo się dzieli :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie! Masz talent!

    Ja przymierzam się do tego, ale dopadło mnie choróbsko i brak sił :(

    https://bitasmietanka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda super i patrząc na składniki, tak też smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Faktycznie, są niesamowicie urocze te ciacha, takie delikatne i leciutkie :) Chyba na Wielkanoc takie przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. A widzisz, człowiek nie siedzi w ciastach i pojęcia nie ma, że tu się takie szaleństwo odbywa ;-) Piękne jest <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki mnie będziesz na bieżąco :D

      Usuń
  10. Wszystkiego najlepszego! Cudny "tort"!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ostatnio takie torciki co chwila atakują mnie na Ig. I dobrze, bo piękne są i takie urocze. Wszystkiego dobrego!

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam. Ja pierwszy raz u Ciebie. Widzę tu same smakowitości :-). Taki tort to w sam raz na rocznicę ślubu moich rodziców . W tym roku będzie okrągła. Zamiast 2 trzeba wstawić 5 :-). Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  13. Przymierzam się ale widziałam inny krem chyba twarożkowy..wyszło cudnie��

    OdpowiedzUsuń
  14. Jaka jest wysokość cyfry? Przecudny torcik ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko jest podane w przepisie powyżej :)

      Usuń
  15. No cudne po prostu! Aż szkoda by mi było ugryźć :P

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo kreatywnie i pomysłowo. Skąd bierzesz inspiracje?! bardzo podoba mi się Twoje wyczucie stylu, fantastycznie prezentują się te smakowite dzieła sztuki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Inspiracje czerpię od najlepszych cukierników francuskich i nie tylko, których śledzę na portalach społecznościowych :)

      Usuń
  17. A można zrobić całość dzień wcześniej? Nie rozmięknie ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie powinno być problemu. Chyba nawet lepiej będzie zrobić wcześniej, żeby ciasto nie było za twarde przy krojeniu :)

      Usuń
  18. A jesli nie mam robota tylko zwykły mikser to też mogę go użyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem czy zwykły mikser da radę, ale można próbować. Ewentualnie można użyć rąk :)

      Usuń
  19. Dzień dobry! Wspaniały tort! Właśnie taki chcę przygotować dla syna na roczek, ale zastanawiam się czy będę w stanie wykroić większe litery bez polamania się ciasta po upieczeniu... jak Pan sądzi? Mam też pytanie o krem, chciałbym polowę zrobić z owocami np. Truskawkami lub malinami - czy mogę użyć mrożonych i czy nie zaburzy to konsytencji kremu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! :)
      Jeżeli ciasto będzie nieco grubsze, większe blaty nie powinny się połamać. Oczywiście trzeba obchodzić się z nimi ostrożnie. Co do mrożonych owoców to stanowczo odradzam, ponieważ szybko puszczą sok, będzie to wyglądało nieestetycznie, smak takich owoców po rozmrożeniu pozostawia wiele do życzenia, poza tym ciasto może za bardzo zmięknąć. Do tego tortu zdecydowanie polecam świeże owoce.

      Usuń
  20. Robiłam na 30 urodziny mojej siostry. wyszedł cudny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się! Jeśli masz zdjęcie podziel się nim na moim fanpage: https://www.facebook.com/Kraina-Sosny-569666553050009/?ref=bookmarks

      Usuń
  21. Witam.Na jaka grubosc trzeba rozwalkowac ciasto?

    OdpowiedzUsuń
  22. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  23. Czy przepis jest podany na jedną liczbę ? I czy można zrobić jakiś inny krem ? Czy jest ryzyko że się to rozwali ?
    Nie jest ze mnie dobra kucharka ale chciałalbym zrobić niespodziankę mojemu chłopakowi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z przepisu wychodzi jeden, tort składający się z dwóch cyfr (każda wycięta 2 razy). Ciasto można przełożyć np. kremem waniliowym (patisserie) lub każdym innym, wedle uznania. Przy przenoszeniu tortu trzeba być ostrożnym.

      Usuń
  24. Witam,
    Jak dugo tort moze sta poza lodówka? Musze przewiezc tort (2 godziny jazdy)
    Dziekuje i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl