iu

28 lutego 2018

semlor - szwedzkie bułeczki


Dziś zapraszam Was na niezapomniane smaki prosto ze Szwecji. Semlor, bo o nich mowa, to delikatne bułeczki z kardamonem, nadziane domowym marcepanem i przełożone dużą ilością kremu. Dla Szwedów są tym, czym dla nas pączki w Tłusty Czwartek, bo zajadają się nimi w Tłusty Wtorek. Najczęściej podawane są w miseczce lub głębokim talerzu zalane mlekiem. Ja za mlekiem nie przepadam, więc postawiłem na suchą wersję :D

ciasto (8 sztuk):
100 ml ciepłego mleka
40 g roztopionego masła
5 g drożdży instant
1 szczypta soli
150 g mąki 
20 g cukru
1 żółtko
1 łyżeczka mielonego kardamonu

Mąkę przesiać z drożdżami do misy robota. Dodać ciepłe mleko, sól, cukier, żółtko oraz kardamon i przy pomocy haka wyrabiać ciasto przez ok. 10 minut. W trakcie dodać rozpuszczone masło. Gotowe ciasto powinno być delikatne, puszyste, gładkie i łatwo odchodzące od dłoni. Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok. 1,5 godz. Następnie ciasto podzielić na 8 równych części i uformować z niego kulki. Ułożyć na papierze do pieczenia w odstępach, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (30-40 minut). Po tym czasie bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Następnie piec 10-12 minut w 200ºC na złoty kolor. Wyjąc z pieca i wystudzić. Następnie odciąć górną część każdej bułeczki, wydłubać środek z dolnej i włożyć tam masę marcepanową. 

krem:
200 g śmietany 36%
200 g mascarpone
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki esencji waniliowej

dodatkowo:
200 g masy marcepanowej

Składniki ubić na sztywno. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą, karbowaną końcówką i wycisnąć na bułeczki. Całość oprószyć cukrem pudrem. 

Smacznego! :)




20 komentarzy:

  1. Pycha! U mnie też szwedzkie, ale co innego ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Za mlekiem również nie przepadam, ale to co widniej na zdjęciu jest bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. przepysznie wyglądają, aż chce się sięgnąć

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe bułeczki. Ślinka cieknie na sam widok. Pączki jem tylko raz w roku. Chętnie zjadłabym niezależnie od pączków Pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie nie pozostaje nic innego jak upichcenie ich w najbliższym czasie :D

      Usuń
  5. Bułeczki drożdżowe z dodatkiem kardamonu już kiedyś piekłam i faktycznie są pyszne. Nie jestem fanką marcepanu, więc ten składnik bym akurat odjęła, ale reszta pasi mi bardzo i z ogromną ochotą bym takich kilka sztuk opędzlowała ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie przepadałem za marcepanem dopóki nie spróbowałem prawdziwego. Bo te tanie, aromatyzowane podróbki są okropne. Ale prawdziwy jest znakomity :D

      Usuń
    2. Dobrze wiedzieć :) Muszę kiedyś zaryzykować i popróbować :)

      Usuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl