iu

21 lutego 2018

torcik czarny las



Jeśli w pracy czy w szkole nie idzie Wam ostatnio pomyślnie, spróbujcie tego ciasta, a zapewniam, że poprawi Wasze humory i sprawi, że świat chociaż na chwilę stanie się piękniejszy! <3


ciasto:
15 g mąki pszennej
15 g skrobi kukurydzianej
40 g gorzkiej czekolady
20 ml oleju rzepakowego
6 g gorzkiego kakao
1 szczypta soli
75 g cukru
20 g masła
4 żółtka
2 białka

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem i olejem rzepakowym. Zdjąć z palnika i odstawić do wystudzenia. W tym czasie w misie robota umieścić białka z cukrem i ubić na sztywno. Kiedy masa będzie gęsta i lśniąca, dodać żółtka i nadal miksować na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania dodać cienkim strumieniem wystudzoną czekoladę. Kiedy składniki dobrze się połączą wyłączyć robot i przesiać mąkę z kakao oraz solą. Całość wymieszać delikatnie łopatką. Otrzymaną masę przelać do rantu lub tortownicy o średnicy 18 cm i piec w 175ºC przez ok. 15-20 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzony spód wyjąć z rantu i przy pomocy niedużego noża z małymi ząbkami usunąć skorupkę z wierzchu ciasta. Przygotować warstwę wiśniową. 

żelka wiśniowa:
300 g wydrylowanych wiśni (świeże, mrożone lub ze słoika)
20 ml kirschu lub wiśniówki
8 g żelatyny + 15 ml wody
80 ml wody
50 g cukru

Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Wiśnie zagotować z wodą oraz cukrem do rozpadnięcia się owoców. Miksturę zmiksować dokładnie blenderem, dodać żelatynę i mieszać do rozpuszczenia. Do przestudzonej mieszanki dodać alkohol i połączyć. Płyn wylać do rantu lub tortownicy (dno wyłożone papierem do pieczenia) o średnicy 18 cm i zamrozić. 

ganache:
80 g gorzkiej czekolady
80 g mlecznej czekolady
200 g śmietany 36%

Śmietanę zagotować w rondelku, zdjąć z palnika, dodać połamaną na cząstki czekoladę i odstawić na 2-3 minuty. Po tym czasie całość wymieszać dokładnie do połączenia składników i wystudzić do temperatury pokojowej. 

krem waniliowy:
150 g śmietany 36%
150 g mascarpone
40-50 g cukru pudru
1 łyżeczki esencji waniliowej

Śmietanę ubić na sztywno z mascarpone, cukrem pudrem i esencją waniliową. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką o okrągłym otworze. 

złożenie:
Wierzch ciasta czekoladowego pokryć częścią schłodzonego ganache. Na nim ułożyć zamrożoną żelkę wiśniową i posmarować warstwą ganache. Schłodzić w zamrażarce przez ok. 15 minut. Schłodzone ciasto obkroić przy pomocy rantu o średnicy 16 cm. Na wierzchu wyszprycować krem z waniliowy okrągłą końcówką oraz resztę ganache końcówką karbowaną. Wolne miejsca uzupełnić czekoladowymi drażami lub orzechami laskowymi w czekoladzie. 

Smacznego! :)





26 komentarzy:

  1. Wspaniały torcik. Świetny pomysł z tym filmem. Taki przyspieszony, ale jakże dokładny przepis.
    Piję kawę i patrzę na Twój "czarny las" i mam wielką ochotę na porcję tego pysznego torciku.
    Miłego i słodkiego dnia Sosna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki wielkie Krysiu! Do kilku poprzednich przepisów też nagrałem filmiki :)

      Usuń
  2. cudownie wygląda! zresztą jak wszystko u Ciebie

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam pytanie czy w przepisie na krem waniliowy nie ma błędu w ilości cukru pudru, czy aż 540 g trzeba ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że pomyłka, miało być 40-50 :)

      Usuń
  4. wspaniale się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak pięknie przyozdobiony, wygląda smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Klasyka w nowej odsłonie. Znakomicie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudo. Perfekcja jak zawsze :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ach ta żelka wiśniowa z wiśnióweczką, mmmhhhmmm, pycha :D Cudo torcik!

    OdpowiedzUsuń
  9. aż ślinka leci na sam widok ...:)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl