iu

14 marca 2018

mazurek solony karmel-czekolada



Ledwo się obejrzałem, a już za chwilę kolejne święta. Nie wiem kiedy minął czas między świętami grudniowymi a Wielkanocą. Co prawda do tych, drugich zostało jeszcze kilka tygodni, ale przygotowania i myślenie nad świątecznym menu pora zacząć już teraz. 


Każdego roku, kiedy myślę o ciastach wielkanocnych, pierwszym, które przychodzi mi do głowy, jest mazurek. Ciasto niezwykle proste i bardzo popularne na naszych ziemiach. Każdy wie jak wygląda i jak smakuje. Jednak od jakiegoś czasu zastanawiam się nad tym, gdzie kończy się mazurek, a gdzie zaczyna tarta. W którym miejscu przebiega ta cienka granica. To właśnie z tym pytaniem zostawiam Was dziś przy okazji mojej wersji mazurka, czy tarty? 

ciasto:
65 g miękkiego masła
45 g mąki migdałowej
120 g mąki pszennej
35 g cukru pudru
1 szczypta soli
1 żółtko
1 jajko

Masło umieścić w misie robota i przy pomocy łopaty/liścia ubić je na jasną, puszystą masę. W trakcie ubijania dodać cukier puder. Kiedy masło będzie niemal białe, dodać żółtko oraz jajko i miksować do dokładnego połączenia. Na koniec dodać przesianą mąkę migdałową oraz pszenną i mieszać tylko do połączenia składników. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 2-4 godziny (najlepiej całą noc). Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości 3-4 mm, wyciąć koło o średnicy 19 cm i nakłuć widelcem. Spód odpiec w 180ºC przez 15-20 minut na złoty kolor. Wystudzić. 

solony kajmak:
150 g cukru
100 g miodu
150 g śmietany 36%
50 g miękkiego masła
2 szczypty soli morskiej

dodatkowo:
100 g orzechów laskowych
1 szczypta soli morskiej

Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni z solą morską, wystudzić i posiekać grubo. W rondelku umieścić cukier z miodem i podgrzewać na najniższej mocy palnika do rozpuszczenia składników (mieszając). Kiedy cukier dobrze się rozpuści mieszankę doprowadzić do wrzenia i gotować do uzyskania bursztynowego kolory. Wtedy dodać masło i mieszać osrożenie do połączenia. Dodać śmietanę i mieszać. Całość gotować jeszcze przez 2-3 minuty mieszając. Zdjąć z palnika, dodać sól morską i wymieszać. Gotowy kajmak wstawić do miski z lodowatą wodą i pozostawić do wystudzenia, następnie schłodzić w lodówce aż zgęstnieje. Schłodzoną masę wyłożyć na wystudzony spód ciasta i wyrównać. Na wierzchy ułożyć posiekane orzechy laskowe i docisnąć. 

krem czekoladaowy:
100 g śmietany 30%
70 g gorzkiej czekolady
30 g czekolady mlecznej 

Śmietanę zagotować, zdjąć z palnika, dodać czekolady i mieszać do rozpuszczenia składników. Gotowy ganasz wyłożyć na warstwę orzechów laskowych. Całość schłodzić w lodówce do stężenia. 

krem karmelowy:
150 g mascarpone
130 g solonego kajmaku
1/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/4 łyżeczki wrzątku


Kawę rozpuścić we wrzątku. Mascarpone wymieszać z kajmakiem, dodać rozpuszczoną kawę i połączyć. Gotowy krem schłodzić, a następnie przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką o okrągłym otworze.

mus czekoladowy:
100 g czekolady deserowej (55%)
150 g śmietany 30%


Śmietanę zagotować w rondelku. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę i mieszać do uzyskania gładkiego kremu. Mieszankę odstawić do wystudzenia, schłodzić a następnie ubić mikserem na puszysty krem. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką i wyszprycować na ciasto na zmianę z kremem karmelowym. 

dodatkowo:
150-200 g cukru
orzechy laskowe


Cukier rozpuścić w rondelku i doprowadzić do bursztynowego koloru. Każdy orzech nabić na długą wykałaczkę i obtaczać w lekko przestudzonym karmelu. Odczekać do zastygnięcia. Orzechami udekorować ciasto. 









31 komentarzy:

  1. Muszę jeszcze raz to napisać :) Wyszedł PIĘKNY <3 <3 <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! jestem pod wrażeniem. chyba nie dam rady tego powtórzyć, więc chcociaż sobie popatrzę na to cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudo,zainspirowałeś mnie do robienia w tym roku mazurków. Już powoli trafiłam nadzieję że znajdę pomysł na coś ekstra :)

    OdpowiedzUsuń
  4. piękny, popatrzę sobie, bo ja do mazurków to coś serca nie mam :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda wspaniale! Bardzo podoba mi się filmowa wersja przygotowań :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jaki wspaniały! zawsze chciałam zrobić orzeszki w karmelu:)

    OdpowiedzUsuń
  7. szkoda jeść :D wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeśli smakuje tak, jak wygląda, to zjadłabym cały co do okruszka! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniale się prezentuje, a ze składników wynika, że i smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękny, wszystkie Twoje wypieki są cudowne, od samego patrzenia człowiek ma ochotę na zjedzenie konkretnego kawałka :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiesz jak bardzo jest to budujące :)

      Usuń
  11. Wow! Trafiłam do cukierniczego raju ;) REWELACJA! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mam pytanie, gdzie kupię solony kajmak do kremu karmelowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy użyć tego kajmaku, który zostanie z mazurka.
      Część solonego kajmaku wykładamy na mazurek i zostawiamy ok. 130-150 g do kremu.

      Usuń
  13. Oszalałam ostatnio na punkcie solonego karmelu! Kawusia tak doprawiona to istna ambrozja :) Mazurek Twój na pewno by mi też przypadł do gustu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam solony karmel, to świetne połączenie :)

      Usuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl