iu

7 marca 2018

paris brest z kremem orzechowym


Paris Brest to niezwykle popularne ciasto o francuskim rodowodzie. Ten rustykalny okrąg składa się z ciasta parzonego, które piecze się z migdałami oraz fantastycznie delikatnego kremu pralinowego na bazie klasycznego kremu waniliowego. Ciasto doskonałe w smaku i swej prostocie.  To moje drugie podejście do tego wypieku i wierzcie mi, mimo że jego przygotowanie zajmuje trochę czasu, to warto. Smak jest niepowtarzalny. 

ciasto:
105 g mleka
105 g wody
90 g masła
140 g mąki
4 jajka
1 szczypta soli
1 roztrzepane jajko
płatki migdałowe

Na arkuszu papieru do pieczenia odrysować okrąg o średnicy ok. 15-18 cm. Wodę, mleko, sól oraz masło umieścić w rondelku i zagotować. Do gotującej się mieszanki wsypać przesianą mąkę i mieszać energicznie łyżką do połączenia składników. Ciasto parzyć do momentu aż będzie odchodziło od ścianek garnka. Wystudzić. Schłodzone ciasto przełożyć do misy robota, dodać jajka i mieszać łopatą do dokładnego wchłonięcia się jajek. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką o okrągłym otworze i wycisnąć okrąg na przygotowany papier. W środku wycisnąć drug tak, aby dobrze się stykały. Na górze między okręgami wycisnąć trzeci. Całość posmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać płatkami migdałów. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175ºC i piec przez 45-50 minut na złoty kolor (nie otwierać piekarnika w trakcie suszenia). Po tym czasie ciasto pozostawić na 2 godziny w piekarniku. Następnie między drzwiczki włożyć drewnianą łyżkę i studzić tak ok. 15-20 minut. Ciasto wyjąc z piekarnika i wystudzić na kratce. Odciąć górną część ciasta.

krem waniliowy:
500 ml mleka
1 laska wanilii
36 g skrobi kukurydzianej
180 g miękkiego masła
80 g cukru
6 żółtek

W rondelku umieścić żółtka, cukier (20 g) oraz skrobię kukurydzianą i wymieszać ręcznie przy pomocy rózgi. W rondelku zagotować mleko z cukrem (20 g), nasionami oraz laską wanilii. Gorącym mlekiem zalać (przez sitko) żółtka wymieszane z cukrem, mieszając energicznie aby się nie ścięły. Mieszankę z żółtkami wstawić na palnik i gotować na najniższej mocy do zgęstnienia (ok. 85ºC). Kiedy krem osiągnie odpowiednią temperaturę wstawić go szybko do miski z zimną wodą aby zatrzymać proces gotowania i wystudzić do temperatury ok 40ºC. Wtedy dodać miękkie masło i wymieszać do rozpuszczenia. Gotowy krem wystudzić do temperatury pokojowej. W tym czasie przygotować pastę pralinową. 

pasta pralinowa:
120 g orzechów laskowych
120 g migdałów/płatków migdałowych
80 g cukru

dodatkowo:
180 g miękkiego masła

Orzechy oraz migdały sprażyć na patelni, wystudzić, posiekać. Mieszankę połączyć w misce z cukrem i zmiksować blenderem na gładką pastę. Zajmie to od 5-10 minut w zależności od mocy sprzętu. Jeżeli Wasz blender ma słabszą moc róbcie odstępy w miksowaniu, aby silnik się nie przegrzał. Gotową pastę dodać do wystudzonego kremu waniliowego i wymieszać ręcznie przy pomocy rózgi. Następnie całość przełożyć do misy robota, dodać miękkie masło i mieszać przy pomocy łopaty/liścia przez ok. 7-10 minut do uzyskania jasnego, puszystego kremu. Otrzymany krem schłodzić w zamrażarce przez ok. 15 minut, przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą, karbowaną końcówką i szprycować na spód ciasta. Całość przykryć odciętą częścią i oprószyć cukrem pudrem. 

Smacznego! :)





30 komentarzy:

  1. Och, Sosna, Sosna... Nie przestajesz zadziwiać.
    Dzisiaj jest przepis łatwy, ale efekt finalny doskonały. Jak zwykle u Ciebie.
    Wspaniały deser. A ta pasta pralinowa to dobry pomysł na dosmaczenie kremu.
    Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się! Pasta nadaje nowego smaku, krem jest niezwykle delikatny i esencjonalny. Jest mega :D

      Usuń
  2. Cudowny! Wygląda jak z prawdziwej cukierni :D Wyśmienity :) Z chęcią wypróbuję przepis, tylko nie wiem czy wyjdzie mi tak idealnie, jak Tobie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wbrew pozorom nie jest to takie trudne :D

      Usuń
  3. uu lala.. pięknie wygląda, aż ślinka leci :D

    OdpowiedzUsuń
  4. cudowne ciasto!! wspaniale wygląda!!

    OdpowiedzUsuń
  5. To ostatnie mieszanie kremu faktycznie moze potrwac 70min? ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! To duzo optymistyczniejsza opcja :))

      Usuń
  6. Taki wielki, pyszny ptyś :D Wspaniale jak zawsze <3

    OdpowiedzUsuń
  7. jakie piękne ciasto, udekoruje każde przyjęcie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się. Jest mega reprezentacyjne :D

      Usuń
  8. Od razu przyznaję, że robić mi by się nie chciało :P Ale zjeść, to bym zjadła z ogromną przyjemnością :D Cudnie się prezentuje i akurat pod moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie kiedyś upichcę specjalnie dla Ciebie :D

      Usuń
  9. Takie cudo, aż krzyczy z ekranu aby go skosztować ^_^ Mniam...;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy do kremu rzeczywiście potrzeba 360g masła? Najpierw 180g, a potem kolejne 180g?

    OdpowiedzUsuń
  11. Obejrzałam i wpadłam...ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl