iu

21 marca 2018

pomarańczowa baba z rumem


Uwielbiam wielkanocne baby. Za ich kształty, za ich wielkość i dostojność. Jednak zawsze brakowało mi czegoś w tych ciastach. Poza kilkoma wyjątkami, są to zwykle suche ciasta, a oblewanie lukrem, polewą czy nawet dekorowanie śmietaną nie wystarcza. I właśnie dlatego powstała moja wersja świątecznej baby. Jest bardzo wilgotna, a wręcz mokra i ociekająca syropem rumowym.


ciasto:
500 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
70 ml ciepłego mleka
skórka z 1 pomarańczy
150 g masła
30 g cukru
5 g soli
6 jajek

Do ciepłego mleka dodać 1 łyżkę cukru oraz mąki. Dodać pokruszone drożdże i wymieszać do rozpuszczenia. Mieszankę przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut. Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do wystudzenia. Do misy robota przesiać mąkę, sól, dodać cukier, skórkę z pomarańczy, roztrzepane jajka oraz wyrośnięty zaczyn. Wymieszać przez chwilę łopatką, a następnie wyrabiać robotem przy pomocy haka przez ok. 5-7 minut (na wolnych obrotach). Nadal wyrabiając wlać wystudzone masło i wyrabiać kolejne 5-7 minut. Ciasto powinno być gładkie, ale dosyć luźne. Nie tak gęste jak ciasto na drożdżówki. Misę z wyrobionym ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsca do podwojenia objętości na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto przełożyć do (wysmarowanej masłem) formy na babkę z kominkiem o pojemności 2-2,5 l. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. Wyrośniętą babę wstawić ostrożnie do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec na złoty kolor przez ok. 35-40 minut. Gotową babkę wyjąć z piekarnika i studzić przez 15-20 minut na kratce. Po tym czasie formę z ciastem odwrócić, wyjąć babkę i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. W tym czasie przygotować syrop. 

syrop:
600 g cukru
1400 ml wody
200 ml ciemnego rumu
sok i skórka z 3 pomarańczy

W rondelku zagotować cukier z wodą oraz skórką pomarańczową. Gotować przez 7-8 minut aż lekko zgęstnieje. Przelać przez sito (skórkę pozostawić do dekoracji) i wystudzić. Na koniec do wystudzonego syropu wmieszać rum i połączyć. Wystudzoną babkę ustawić na kratce,  wstawić do brytfanki i polać obficie syropem. Resztę syropu, która spłynęła do brytfanki przelać i polać ciasto ponownie. Czynność powtarzać do wchłonięcia całego syropu. Ciasto udekorować bitą śmietaną, skórką pomarańczową oraz posiekanymi orzechami laskowymi. 

Smacznego! :)





29 komentarzy:

  1. Czy do syropu potrzeba aż tyle wody ? Madalena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już poprawione. 600 g cukru i 1,4 l wody :)

      Usuń
  2. o co chodzi z podwójną wodą

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomyłka :) Miało być 600 g cukru :)

      Usuń
  3. Chyba zamiast jednej wody powinien być cukier?

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda świetnie! Będzie robiona :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Koniecznie muszę zrobić. Spróbuję zredukować troszkę cukier w ponczu zobaczę co wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
  6. ale wygląda apetycznie, i teraz muszę zjeść słodką kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wygląda, procentowa wystrzałowa ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. jaka piękna :) przepis już zapisany

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie też wykorzystany :)

      Usuń
  9. pomarańcza i rum - super połaczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Widać, że idzie Wielkanoc, baba jak marzenie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Niby nie lubię ciast nasączanych, ale ten smak rumu i pomarańczy mnie kusi - oj spróbowałabym! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudowna! Zrobiłam :)
    Juz jest na moim blogu. Świetny przepis. Pozdrawiam, wesołych Świąt !:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Baba prezentuje się super smakowicie!
    Zdrowych i spokojnych Świąt!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl