iu

25 kwietnia 2018

entremet kokosowy z mango



Kombinacja smaków kokosa i mango jest jedną z najlepszych, które doskonale przywołują egzotyczne wakacje. Wystarczy spróbować kawałek tego deseru, a od razu poczujecie tropikalne słońce, lekką letnią bryzę i ciepły piasek pod stopami. Ten entremet przeniesie Was w najpiękniejsze zakątki świata. Tylko nie otwierajcie oczu!

spód kokosowy:
75 g rurek deserowych bez kremu
60 g wiórków kokosowych
150 g białej czekolady
50 g śmietany 36%

Rant o średnicy ok. 24-25 cm ułożyć na blaszce lub desce wyłożonej papierem do pieczenia. Śmietanę zagotować w rondelku, zdjąć z palnika i zalać nią białą czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia. Mieszankę wystudzić do temperatury pokojowej. Następnie dodać wiórki kokosowe wymieszane z drobno pokruszonymi rurkami i dokładnie wymieszać. Masę wylać do rantu, wyrównać i zamrozić. 

wkładka z mango:
1 łyżka masła lub oleju kokosowego
400 g dojrzałego mango
skórka z 1/2 limonki
1 łyżeczka maizeny*
50 g cukru


*(skrobia kukurydziana)

Mango obrać i pokroić w równą kostkę (niezbyt drobną). W rondelku rozgrzać masło lub olej kokosowy, posypać cukrem i rozpuścić. Na wrzące masło wrzucić posiekane mango, dodać skórkę z limonki i smażyć cały czas mieszając. Kiedy owoc puści dużo soku, odlać jego nadmiar do miseczki, a garnuszek zdjąć z palnika. Do odlanego soku dodać maizenę i dokładnie rozetrzeć. Rondelek z mango ponownie wstawić na palnik, dodać sok z maizeną i mieszając zagotować do zgęstnienia a następnie wystudzić. Gotowe nadzienie przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką o okrągłym otworze, schłodzić. Przygotować mus kokosowy. 

mus kokosowy:
400 g mleczka kokosowego
100 g pasty kokosowej
200 g śmietany 36%
150 g mascarpone
30 g maizeny
25 g żelatyny
100 ml mleka
80 g cukru
3 żółtka

Przygotować dwa rondelki. W jednym zagotować mleczko kokosowe z mlekiem oraz pastą kokosową. W tym samym czasie w drugim garnuszku wymieszać przy pomocy rózgi żółtka z cukrem oraz maizeną (skrobią kukurydzianą). Gotującym się mlekiem zalać masę z żółtek, mieszając energicznie aby nie powstały grudki. Miksturę wstawić na palnik i mieszając gotować do zgęstnienia. Krem zafoliować na kontakt i wystudzić do temperatury pokojowej. Na koniec połączyć ze śmietaną ubitą na sztywno z mascarpone. Otrzymany mus przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką o okrągłym otworze i wyszprycować część do silikonowej formy w kształcie dużego donata o średnicy 23 cm. Na mus kokosowy wyszprycować mango, przykryć resztą musu i zamrozić. 

polewa:
75 ml wody
150 g cukru
150 g syropu glukozowego
100 g mleka skondensowanego słodzonego
12 g żelatyny + 50 ml zimnej wody
150 g białej czekolady
barwniki: żółty i pomarańczowy

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. W rondelku umieścić cukier, glukozę oraz wodę i podgrzewać cały czas mieszając. Kiedy cukier się rozpuści mieszankę doprowadzić do wrzenia i gotować do uzyskania 103ºC. Dodać mleko skondensowane i wymieszać. Garnek zdjąć z palnika, dodać namoczoną żelatynę i wymieszać do połączenia. Gorącą miksturą zalać połamaną na cząstki czekoladę z barwnikiem i wymieszać szpatułką. Całość zmiksować blenderem (końcówką do zup) nie podnosząc ostrza ponad powierzchnię polewy (zapobiegnie to powstawaniu pęcherzyków powietrza). Polewę dwukrotnie przelać przez sitko w celu odpowietrzenia. Zamrożone ciasto oblać glazą, kiedy ta będzie miała temperaturę ok. 30-35ºC. Ciasto udekorować zamrożonymi kulkami, kwiatami i pokruszoną bezą. 

Smacznego! :)







32 komentarze:

  1. deser jak milion $$$$$:) Pytanie mam - po co wkładkę z mango mrozimy w rance i jeszcze ze szklanką, skoro i tak później wyszprycowujemy ją na mus kokosowy???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już poprawiam! Zaszła pomyłka bo planowałem zrobić to inaczej :D

      Usuń
    2. ciekawa jestem czy mus kokosowy sprawdzi się jako krem do tortów? po wymieszaniu, ale bez mrożenia wydaje się być dość zwarty.

      Usuń
  2. Ależ cudny deser - je się oczami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale piękny deser, na naprawdę wyjątkowe okazje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam wszystkie desery z mango, ten prezentuje się fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. deser wygląda obłędnie :D gdzie można dostać taką formę silikonową do tego deserku ? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sklepach internetowych. Chociaż ja kupiłem w jednym z francuskich supermarketów :)

      Usuń
  6. Cudownie wygląda! I jaka precyzja wykonania... Podziwiam! Chętnie bym zjadła taki wspaniały deser :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To musimy się umówić na coś słodkiego :D

      Usuń
  7. Wyszukane cudeńko, do podziwiania te Twoje ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda przepięknie i bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Coś cudownego! A jak musiało smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak zawsze u Ciebie słodkie arcydzieła! Smak na pewno palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Moje ulubione smaki. Wygląd obłędnie apetyczny.

    OdpowiedzUsuń
  12. Deser absolutnie wart miliona monet! :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Kocham mango <3 Ten deser to absolutne arcydzieło <3

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl