iu

4 kwietnia 2018

galette des rois



Galette des rois to popularne ciasto wywodzące się z kraju najlepszych cukierników, czyli z Francji. Bo chyba nikt nie ma wątpliwości, że Francuzki robią to najlepiej. Galette de rois to prosty wypiek, który przygotowuje się z ciasta francuskiego, który skrywa nadzienie w postaci zapiekanego kremu migdałowego czyli frangipane. I jak pewnie wiecie, ciasto wypiekane jest 6 stycznia z okazji święta Trzech Króli. Mimo to uważam, że każdy dzień w roku jest właściwym na to aby zajadać się tym ciastem. 

składniki:
600 g ciasta francuskiego*
100 g mąki migdałowej
100 g miękkiego masła
10 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
1 szczypta soli
2 jajka

* dwie rolki gotowego ciasta po 300 g 

syrop:
50 g cukru
50 ml wody
2 łyżki rumu

W misie robota umieścić masło z cukrem pudrem i przy pomocy rózgi ubić na jasną, puszystą masę. Kiedy masło będzie niemal białe, nadal ubijając, dodać jajko i mieszać do dokładnego połączenia. Masa powinna być puszysta. Następnie dodać przesiane mąki z solą i zmiksować do połączenia składników. Otrzymaną masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką o okrągłym otworze. Przygotować ciasto. 
Arkusz ciasta francuskiego ułożyć na papierze do pieczenia i przekroić na dwa równe prostokąty. Jeden z płatów posmarować roztrzepanym jajkiem, ułożyć na nim drugi i docisnąć a następnie przy pomocy rantu wyciąć kółko o średnicy 20 cm, odłożyć. To samo zrobić z drugim arkuszem ciasta francuskiego. Powinniśmy otrzymać dwa kółka (śr. 20 cm) składające się z 2 warstw ciasta. Brzegi jednego z okręgów posmarować cienko roztrzepanym jajkiem lub wodą i zaczynając od środka wyszprycować masę migdałową i pozostawić ok. 1 cm marginesu na brzegach ciasta. Całość przykryć drugim okręgiem i docisnąć palcami dokładnie sklejając oba płaty ciasta. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem. Następnie przy pomocy ostrego noża wykonać dekoracyjne wzory na wierzchu ciasta. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec ok. 25-30 minut na złoty kolor. Pod koniec pieczenia zagotować syrop cukrowy z wody i cukru. Wystudzić, dodać rum i wymieszać. Otrzymanym syropem posmarować gorące ciasto. Całość wystudzić i podawać. 

Smacznego! :)






11 komentarzy:

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl