iu

9 maja 2018

kosmiczny entremet czekoladowo-jagodowy


Tak, wiem, że ostatnio trochę zamęczam Was ciastami dekorowanymi popularną mirror glaze, ale póki mam pomysły, to muszę je realizować. A na chwilę obecną jest ich jeszcze trochę. więc mam nadzieję, że się nie znudzicie :) Tym razem postawiłem na dosyć proste połączenie gorzkiej czekolady z jagodami. Całość uzupełniłem spodem brownie i wykończyłem "kosmiczną" polewą, do której zabierałem się już od dłuższego czasu. Mam nadzieję, że udało mi się uzyskać efekt gwiaździstej galaktyki mimo że zabrakło mi tu nieco zielonego lub turkusowego odcienia. 

spód:
110 g czekolady deserowej
60 g mąki pszennej
100 g masła
110 g cukru
30 g kakao
1 jajko


Przygotować rant lub tortownicę o średnicy ok. 20-22 cm. Masło rozpuścić w rondelku. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić. Jajko ubić z cukrem na puch. Kiedy masa będzie niemal biała wlać cienkim strumieniem wystudzoną czekoladę z masłem. Na koniec dodać przesianą mąkę z kakao i wymieszać szpatułką. Otrzymane ciasto przelać do formy i piec w 160ºC przez ok. 20-25 minut aż na powierzchni powstanie skorupka. Upieczony spód wystudzić, a następnie usunąć wierzchnią warstwę przy pomocy ostrego noża.

nadzienie:
400 g jagód
250 g cukru
3 łyżki soku z cytryny
8 g żelatyny


Żelatynę zalać zimną wodą do przykrycia i odstawić. Jagody umieścić w rondelku, dodać cukier oraz niewielką ilość wody i doprowadzić do wrzenia. Owoce gotować aż zaczną się rozpadać i lekko zgęstnieją, zdjąć z palnika, przestudzić do temperatury ok. 65-70ºC. Dodać namoczoną żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Mieszankę można zmiksować blenderem na gładko lub pozostawić kawałki owoców. Jagody przełożyć do rantu o średnicy ok. 15-16 cm i zamrozić.  

mus:
170 g śmietany 30%
170 g czekolady deserowej
330 g śmietany 30%


Śmietanę (170 g) umieścić w rondelku i zagotować. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę i mieszać do dokładnego połączenia. Powstały ganache odstawić. W tym samym czasie śmietanę (330 g) umieścić w misie robota i ubijać na wolnych obrotach. Na samym początku dodać (ciepły) ganache i dokładnie zmiksować. Mus powinien mieć płynną konsystencję. Jeśli będzie zbyt gęsty, można podgrzać go w kąpieli wodnej. Połowę gotowego musu przelać do formy silikonowej o średnicy ok. 18-19 cm. Ułożyć zamrożony krążek z jagód lekko dociskając i wylać pozostały mus. Całość zamrozić. 

polewa:
75 ml wody
150 g cukru
150 g syropu glukozowego
100 g mleka skondensowanego słodzonego
12 g żelatyny + 50 ml zimnej wody
150 g białej czekolady
barwniki: granat, fiolet, róż, złoto w proszku


Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. W rondelku umieścić cukier, glukozę oraz wodę i podgrzewać cały czas mieszając. Kiedy cukier się rozpuści mieszankę doprowadzić do wrzenia i gotować do uzyskania 103ºC-105ºC. Dodać mleko skondensowane i wymieszać. Garnek zdjąć z palnika, dodać namoczoną żelatynę i wymieszać do połączenia. Gorącą miksturą zalać połamaną na cząstki czekoladę wymieszać szpatułką. Całość zmiksować blenderem (końcówką do zup) nie podnosząc ostrza ponad powierzchnię polewy (zapobiegnie to powstawaniu pęcherzyków powietrza). Polewę podzielić na dwie części, mniejszą i większą. Mniejszą część zabarwić na różowo, natomiast większą na ciemny granat z dodatkiem fioletu. Każdą z polew przelać dwukrotnie przez sitko w celu odpowietrzenia. Zamrożone ciasto wyjąć z zamrażarki i ustawić na szklance lub odwróconej kokilce/miseczce. Do ciemnej glazury wlać różową tworząc paski i wzory. Zamieszać lekko szpatułką tak by nie kolory nie wymieszały się dokładnie. Gotową polewą (ok. 30ºC-35ºC) oblać zamrożony mus. Ciasto przełożyć na wystudzony spód brownie a następnie udekorować złotym barwnikiem w proszku. 

Smacznego! :)




33 komentarze:

  1. Ciasto wygląda naprawdę fazowo, kosmicznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne ciasto - jagody i czekolada to przepyszne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dla mnie mogą być same etremet <3
    Syrop glukozowy mogę zastąpić golden syrupem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Glukozy nie polecam zastępować niczym podobnym, zwłaszcza miodem czy golden syrupem, mają one zupełnie inną gęstość i konsystencję.

      Usuń
  4. Sosna ale Ty masz pomysły!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda rewelacyjnie, moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wow, zdecydowanie kosmiczne ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  7. Prawdziwe dzieło sztuki. A film wyszedł świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kosmicznie smakowity! :) Wygląda bajecznie <3

    OdpowiedzUsuń
  9. ależ on super wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Niemożliwe! Wygląda pięknie, niesamowicie i apetycznie. Kosmiczny!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wow! Jak zwykle wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Hej, próbuje znalesc przepis z twojego bloga na deser w półkulach brzoskwiniowo/kokosowy z pomarańczową chyba polewą i nie mogę go znalesc...Czyżby został usunięty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, przepis został usunięty przez przypadek :(

      Usuń
    2. o kurcze... wielka szkoda bo było to coś pysznego, robiłam kilka razy... no to już wszystko jasne :P

      Usuń
  13. Ciasto wygląda absolutnie przepięknie! Dzieło sztuki :) Mam pytanie, czy syrop glukozowy jest konieczny w tego typu polewach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, niestety nie da się go zastąpić niczym innym. Nawet glukozą w proszku :(

      Usuń
  14. Kosmicznie piękne i apetyczne ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ojoj Sosna no to zaszalałeś i to na całego. Coś cudownego wyczarowałeś :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Panie Sosno, w tym momencie przeszedłeś samego siebie! Absolutny kosmos chciałoby się rzec :D

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl