iu

30 maja 2018

tarta z truskawkami i rabarbarem


Kochani! Po krótkiej nieobecności wracam z nowymi przepisami! Dziś mam dla Was klasyczne połączenie dwóch smaków, czyli tartę z truskawkami i rabarbarem, która należy do tych ciast, które znajdują się na liście moich ulubionych i sprawdzają się świetnie w tak ciepłe dni jak dziś. Spróbujcie sami i przekonajcie się, że ciasta z rabarbarem to nic trudnego i jakże smacznego :)

ciasto:
65 g miękkiego masła
45 g mąki migdałowej
120 g mąki pszennej
35 g cukru pudru
1 szczypta soli
1 żółtko
1 jajko

Masło ubić z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Kiedy masło będzie niemal białe, dodać żółtko oraz jajko i miksować do dokładnego połączenia. Na koniec dodać przesianą mąkę migdałową oraz pszenną i mieszać tylko do dokładnego połączenia składników. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 3-4 godziny (najlepiej całą noc). Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 5 mm. Wyciąć kółko o średnicy 19 cm i nakłuć. Resztę ciasta rozwałkować na wąski i długi prostokąt (grubość ok. 5 mm). Wyciąć z niego pasek o długości 60 cm (lub dwa po 30 cm) i szerokości 2 cm. Paskiem wyłożyć boki foremki. Korpus odpiec w 180ºC przez 15-20 minut na złoty kolor. Wystudzić. 

krem patisserie:
3 żółtka
30 g cukru
185 ml mleka
1 laska wanilii
65 g miękkiego masła
15 g skrobi kukurydzianej

Przygotować dwa rondelki. W jednym przy pomocy rózgi wymieszać dokładnie żółtka z cukrem oraz skrobią kukurydzianą. Odstawić. W drugim garnuszku zagotować mleko z wanilią. Gorącym mlekiem zalać przez sitko żółtka z cukrem i skrobią, mieszając energicznie aby nie powstały grudki. Rondelek z miksturą wstawić na palnik o najmniejszej mocy i podgrzewać do zgęstnienia (ok. 85C). Zdjąć i wstawić do miski z zimną wodą. Kiedy krem osiągnie temperaturę ok. 40C, dodać miękkie masło i dokładnie wymieszać. Gotowy krem przełożyć na wystudzony korpus tarty, wyrównać i wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować owoce.

owoce:
2-3 łodygi rabarbaru
300 g truskawek
1 szklanka wody
200 g cukru
truskawki do dekoracji

Rabarbar umyć, obrać z liści i odciąć dolne końcówki. Łodygi pokroić pod ukosem w 3-4 cm kawałki. W rondelku zagotować truskawki z cukrem i szklanką wody. Gotować przez 3-4 minuty. Wyłączyć palnik, dodać rabarbar, przykryć szczelnie folią aluminiową i pozostawić tak na 10-15 minut. Sprawdzać co jakiś czas twardość rabarbaru wykałaczką. Gotowy rabarbar odcedzić i odłożyć do wystudzenia. Świeże truskawki do dekoracji umyć, osuszyć i część przekroić na pół. Owoce ułożyć na schłodzone ciasto i udekorować kawałkami wystudzonego rabarbaru. 

Smacznego! :)





15 komentarzy:

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl