iu

6 czerwca 2018

coś dobrego, czyli babeczki z truskawkami



Nie chcąc przegapić sezonu truskawkowego, przygotowałem dla Was kolejny wypiek z tymi owocami. Tym razem jest jeszcze prościej i szybciej. Jednocześnie równie pysznie. Te delikatne i puszyste babeczki z truskawkami w środku to coś, czego nie możecie odmówić :)


składniki (8 sztuk):
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g miękkiej margaryny Palma
125 g cukru pudru
1 łyżka mleka
125 g mąki
2 jajka
ok. 6 truskawek

Gniazda formy do muffinek wyłożyć papilotkami. Masło ubić z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać 1 jajko, zmiksować do dokładnego połączenia. Dodać drugie jajko i dobrze wymieszać. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta. Na koniec wmieszać mleko. Otrzymane ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką o okrągłym otworze. Ciastem napełnić papilotki w formie do 1/4 wysokości, ułożyć po 1 połówce truskawki i przykryć je pozostałą porcją ciasta. Babeczki piec w 180°C przez 20-25 minut na złoty kolor. Wyjąć i wystudzić. 

krem:
200 g śmietany 36%
200 g mascarpone
30 g cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej
truskawki do dekoracji

Śmietanę ubić na sztywno z mascarpone, cukrem i wanilią. Otrzymany krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą, karbowaną końcówką i szprycować na wystudzone babeczki. Udekorować świeżymi truskawkami. 

Smacznego! :)





Palma - zróbmy coś dobrego

11 komentarzy:

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl