iu

21 czerwca 2018

torcik jogurtowo malinowy



Ostatnie tygodnie pochłaniają mnie na tyle, że niestety nie mam za wiele czasu na pichcenie w domu. W końcu jesteśmy w środku sezonu, który wymaga dużo pracy i poświęcenia. Mam nadzieję, że niedługo uda mi się trochę zwolnić i oddać się nowym przepisom. Tymczasem przygotowałem dla Was dosyć prosty torcik jogurtowo malinowy. Powstał on na bazie musu jogurtowo-malinowego z kruszonką z dodatkiem białej czekolady. Mam nadzieję, że smak malin orzeźwi Was chociaż trochę w te upalne dni :)

pate breton:
130 g cukru pudru
150 g miękkiego masła
10 g proszku do pieczenia
1 szczypta soli
200 g mąki
3 żółtka

Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Nadal miksując dodawać partiami miękkie masło. Za każdym razem odczekać aż składniki dobrze się połączą. Na koniec dodać mąkę przesianą z solą oraz proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Otrzymane ciasto zafoliować i schłodzić w zamrażarce. Następnie ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 4 mm-5 mm i wyciąć okrąg o średnicy ok. 22 cm. Ciasto piec w rancie w 180ºC przez 10-15 minut do uzyskania złotego koloru. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. 

chrupka:
75 g masła
62 g cukru
125 g mąki pszennej
62 g mielonych migdałów

dodatkowo:
88 g białej czekolady
14 ml oleju roślinnego

Masło, cukier, mąkę i mielone migdały umieścić w misce i zagnieść szybko kruszonkę. Następnie rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odpiec w 180ºC na lekko złoty kolor (pilnować aby się nie spaliła). Gotową kruszonkę wystudzić. W tym czasie czekoladę rozpuścić z olejem, dodać do wystudzonej kruszonki i dokładnie wymieszać. Część kruszonki odłożyć do dekoracji. Mieszankę przełożyć do rantu o średnicy ok. 19 cm, wyrównać i zamrozić. Przygotować mus malinowy.

mus malinowo-jogurtowy:
170 g malin (mogą być mrożone)
80 g jogurtu naturalnego
200 g śmietany 36%
8 g żelatyny
40 g cukru

Żelatynę zalać zimną wodą do przykrycia i odstawić do napęcznienia. Maliny zagotować z cukrem i odrobiną wody. Kiedy owoce się rozpadną i mieszanka lekko zgęstnieje, zdjąć z palnika i przetrzeć przez gęste sito. Do ciepłego puree malinowego dodać napęczniałą żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Kiedy mieszanka wystygnie do temperatury pokojowej, dodać jogurt naturalny i wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć dokładnie z masą malinową. Gotowy mus wylać na zamrożoną chrupkę w rancie i zamrozić. 

polewa:
150 g cukru
90 ml wody
15 g żelatyny
150 g glukozy
150 g białej czekolady
105 g mleka skondensowanego słodzonego
różowy barwnik spożywczy w żelu 

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. W rondelku umieścić cukier, glukozę oraz wodę i podgrzewać cały czas mieszając. Kiedy cukier się rozpuści mieszankę doprowadzić do wrzenia i gotować do uzyskania 103ºC. Dodać mleko skondensowane i wymieszać. Garnek zdjąć z palnika, dodać namoczoną żelatynę i wymieszać do połączenia. Gorącą miksturą zalać połamaną na cząstki czekoladę z barwnikiem i wymieszać szpatułką. Całość zmiksować blenderem (końcówką do zup) nie podnosząc ostrza ponad powierzchnię polewy (zapobiegnie to powstawaniu pęcherzyków powietrza). Polewę dwukrotnie przelać przez sitko w celu odpowietrzenia. Zamrożony mus oblać glazą, kiedy ta będzie miała temperaturę ok. 30-35ºC. Torcik jogurtowo malinowy udekorować pozostałą kruszonką z białą czekoladą.

Smacznego! :)





24 komentarze:

  1. Jak zwykle mistrzowsko :) aż chce się wbić widelczyk w to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie ma rozowego barwnika w skladnikach, mozna przeoczyc robiac zakupy co ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie mogę tu wchodzić, bo ślinię ekran :D :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepięknie wygląda i na pewno nieziemsko smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. w którym momencie kładzie się kruszonkę z musem na pate breton?

    OdpowiedzUsuń
  6. Glukoza ma być w proszku, płynie, czy syrop glukozowy?

    OdpowiedzUsuń
  7. Skusiłam się i zrobiłam - wyszedł pycha :)
    Mam trochę nietypowe pytanie... Planuję zrobić sernik na zimno i czy jest jakaś polewa, którą można oblać sernik i zamrozić na kilka dni? Niestety w tym przypadku muszę przygotować gotowca kilka dni wcześniej i mam zagwozdkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie mam pojęcia :(

      Usuń
    2. A jak długo można przechowywać w lodówce glazurę lustrzaną? Czy po tygodniu będzie ok?

      Usuń
    3. Tak, glazurę wystarczy dokładnie zafoliować, a przed użyciem rozpuścić w mikrofalówce do temperatury ok. 30-35 stopni :)

      Usuń
  8. Pięknie wygląda, a z malinami to i na pewno świetnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl