tarta różana z czerwonym pieprzem


 

Za nami pierwszy dzień kalendarzowej wiosny, a to idealna okazja do przygotowania czegoś wyjątkowego. Uwielbiam ten stan kiedy wszystko powoli zaczyna budzić się do życia. Obserwować pojawiające się na drzewach pierwsze pąki i jak wszystko zaczyna się zielenić a dni wypełnione są pięknym, rozgrzewającym słońcem oraz porannym śpiewem ptaków. W powietrzu czuć ten wyjątkowy czas i niesamowitą energię. Też to kochacie? Jeśli tak to zachęcam Was do przygotowania kolejnego, pysznego ciasta, które idealnie wpisuje się w wiosenną aurę narodzin nowego. Tarta różana z czerwonym pieprzem jest niezwykle delikatna i subtelna. Początkowo miał być to sernik, ale zależało mi na bardzo na niskim cieście, aby po zjedzeniu jednego kawałka pozostawał niedosyt i chęć na kolejny. Do tego celu nadawał się najbardziej rant cukierniczy do tarty, jednak wszystkie jakie mam są perforowane i masa wypłynęłaby. Dlatego musiałem zabezpieczyć boki kruchym ciastem. I tak powstała tarta serowa lub sernik z różą i czerwonym pieprzem, który nadaje, delikatnej i momentami mdłej, róży niezłego pazura i staje się ona piękną, dziką różą z charakterem. 

icon sredni

korpus

  • 120 gmąki pszennej
  • 45 gmączki migdałowej
  • 65 gmasła
  • 35 gcukru pudru
  • 1 szczyptasoli
  • 1jajko
  • 1żółtko
  • 1jajko do posmarowania (opcjonalnie)

krem do dekoracji

  • 350 gśmietany 36%
  • 100 gserka Philadelphia
  • 150-200 gmascarpone
  • 80 gcukru pudru
  • 2-3 łyżkiwody różanej

Masło ubić z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę (rózgą). Kiedy masło będzie niemal białe, dodać żółtko oraz jajko i miksować do dokładnego połączenia. Na koniec dodać przesianą mąkę migdałową oraz pszenną i mieszać tylko do dokładnego połączenia składników (liściem/łopatą). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 3-4 godziny (najlepiej całą noc). Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 5 mm. Wyciąć kółko o średnicy 19 cm, nakłuć widelcem i schować do zamrażarki. Resztę ciasta rozwałkować na wąski i długi pasek (grubość ok. 4-5 mm). Wyciąć z niego pasek o długości ok. 65 cm (lub dwa po 30 cm) i szerokości 2 cm. Paskiem wyłożyć boki rantu o średnicy 20 cm Całość ułożyć na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. W rancie umieścić schłodzony spód i docisnąć dokładnie do boków ciasta. Korpus odpiec w 180ºC przez 15-20 minut na złoty kolor. Wystudzić.

* W połowie pieczenia, kiedy ciasta będzie zapieczone, ale nadal białe, można wyjąć ciasto z piekarnika, usunąć ostrożnie rant, a korpus posmarować dokładnie roztrzepanym jajkiem i ponownie wstawić do piekarnika. Piec na złoty kolor. Dzięki temu ciasto nabierze połysku oraz ładnego złotego koloru.

W misie robota umieścić śmietanę, mascarpone, Philadelphię oraz cukier puder i przy pomocy rózgi ubić na sztywny krem. Na koniec dodać wodę różaną i dokładnie wymieszać. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką do Saint Honore wstawić do lodówki do momentu wykończenia ciasta. 

masa

  • 150 gserka Philadelphia
  • 250 gmascarpone
  • 50 gśmietany 36%
  • 50 g cukru pudru
  • 4-5 łyżekwody różanej (według uznania)
  • 3-4 łyżkikonfitury z płatków róży
  • 2jajka
  • 1/4 łyżeczkiświeżo mielonego czerwonego pieprzu
  • skórka z 1/2 cytryny
  • różowy barwnik spożywczyopcjonalnie

 Piekarnik nagrzać do 175ºC. Na dolnej blasze umieścić keksówkę i napełnić ją gotującą się wodą do 3/4 wysokości. Wyżej umieścić kratkę do pieczenia. W misie robota umieścić mascarpone, Philadelphię oraz śmietanę i przy pomocy blendera z długą końcówką zmiksować na gładką masę. Dodać cukier puder oraz jajka i zmiksować ponownie. Na koniec dodać wodę różaną, konfiturę oraz pieprz i dokładnie zblendować. W tym momencie można zabarwić masę na jasno różowy kolor. Otrzymaną masę serową przełożyć na wystudzony spód, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut, następnie wyjąć z pieca i odstawić na kratkę na ok. 10-15 minut. Zredukować temperaturę piekarnika do 120ºC. Ciasto ponownie wstawić do piecyka i piec przez 40-50 minut. Gotową tartę wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia a następnie schłodzić w lodówce. Schłodzone ciasto udekorować przygotowanym wcześniej kremem w ten sposób. Przed podaniem udekorować odrobiną czerwonego pieprzu oraz płatkami róży. 

Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

Jedna odpowiedź do “tarta różana z czerwonym pieprzem”

  1. Witam.Widze,ze tarta pieczona w rancie perforowanym? Prosze zrobic tutorial na temat tych rantow i jak zrobic takie korpusy ,zeby byly perfekcyjne.Czekam na dostawe takich 8 cm. srednica (od chinskich „przyjaciol”,bo duzo taniej niz te oryginalne).Pozdrawiam.

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *