mazurek czekoladowo-kawowy z solonym karmelem


Witajcie kochani!

Znowu nie było mnie tu przez jakiś czas. Muszę przyznać, że niestety nie mam zbyt wiele wolnych chwil na zajmowanie się wypiekami w domu i kreowanie nowych deserów. Oprócz codziennych obowiązków dochodzą jeszcze przygotowania świąteczne, które w  gastronomii wymagają ogromnego poświęcenia i zaangażowania. Nie jest to fajne, bo chciałbym dalej blogować i przekraczać kolejne granice moich umiejętności cukierniczych. Niemniej staram się jak tylko mogę wygospodarować sobie choć małą chwilę na stworzenie nowej receptury a potem przeniesienie jej w realny świat wypieków. Pozostając w temacie wielkanocnym udało mi się w końcu przygotować przepis na nową wersję mazurka. Bardzo prostego w połączenia smaków solonego karmelu z czekoladą i odrobiną kawy w nieco nowoczesnej wersji estetycznej. Mam nadzieję, że taki lub podobny mazurek zagości w tym roku na Waszych świątecznych stołach! 🙂

icon trudny

korpus

  • 160 gmąki pszennej
  • 12 gkakao
  • 60 gcukru pudru
  • 90 gmasła
  • 1 żółtko
  • 1 szczyptasoli

solony karmel

  • 240 gcukru
  • 120 gmasła
  • 80 gśmietany 36%
  • 1-2 szczyptysoli morskiej

Do misy robota przesiać mąkę, kakao, cukier puder oraz sól. Dodać zimne masło pokrojone w drobną kostkę i przy pomocy liścia/łopaty wyrobić kruszonkę. Na koniec dodać jajko i mieszać do momentu aż powstanie kruche ciasto. Wyłączyć mikser, ciasto uformować (energicznie) w dłoniach w kulkę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w zamrażarce przez ok. 15 minut. Schłodzone ciasto kruche rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 3-4 mm i wyciąć kółko o średnicy 19 cm, nakłuć widelcem i schować do zamrażarki. Resztę ciasta rozwałkować na wąski i długi pasek (grubość ok. 4-5 mm). Wyciąć z niego pasek o długości ok. 65 cm (lub dwa po 30 cm) i szerokości 2 cm. Paskiem wyłożyć boki rantu o średnicy 20 cm Całość ułożyć na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. W rancie umieścić schłodzony spód i docisnąć dokładnie do boków ciasta. Korpus odpiec w 180ºC przez 15-20 minut i wystudzić.

Śmietanę (80 g) zagotować i utrzymywać temperaturę na małym ogniu. W rondelku umieścić wodę i cukier. Zagotować syrop cukrowy nie mieszając, a następnie karmel o złoto-burszynowym kolorze. Garnek zdjąć z palnika, dodać gorąca śmietanę i mieszać energicznie do połączenia. Wstawić na palnik, dodać masło i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Karmel zdjąć z palnika, dodać sól morską i wymieszać. Część przestudzonego karmelu wylać na schłodzoną chrupkę w korpusie tworząc cienką warstwę i ponownie schłodzić do stężenia. 

chrupka

  • 50 ggorzkiej czekolady
  • 50 grurek deserowych bez kremu
  • 70 g nutelli
  • 1 szczyptasoli

ganache kawowy

  • 50 ggorzkiej czekolady
  • 50 gmasła
  • 50 gczekolady mlecznej
  • 100 gśmietany 36%
  • 2 łyżeczkikawy rozpuszczalnej

Rurki pokruszyć na drobne kawałki. Czekoladę rozpuścić z nutellą w kąpieli wodnej, dodać pokruszone rurki i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na wystudzony korpus i schłodzić w lodówce do stężenia. 

Śmietanę umieścić w rondelku, dodać kawę i zagotować mieszając. Gorącą mieszanką zalać czekolady i mieszać do dokładnego połączenia składników. Następnie dodać masło i wymieszać. Część przestudzonego ganache wylać na schłodzony w korpusie karmel na równi z brzegiem ciasta. Schłodzić do stężenia. 

dekoracja

  • 250 gmascarpone
  • ganachektóry pozostał
  • karmelktóry pozostał

Mascarpone wymieszać z karmelem tworząc karmelowy krem, przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką o okrągłym otworze i wyszprycować na schłodzonym ganache. Wolne miejsca wyszprycować w ten sam sposób ganache. Całość dopełnić kawałkami kruchego ciasta oraz patyczkami bezowymi. 

Kontakt Masz jakieś pytania dotyczące przepisu?
Napisz do mnie!

15 odpowiedzi na “mazurek czekoladowo-kawowy z solonym karmelem”

  1. Wspaniały mazurek! Mam pytanie, w opisie jest mowa o żelatynie, o jaką ilość chodzi? Czy te patyczki bezowe można gdzieś kupić czy do samodzielnego wykonania:)

  2. Mazurek (a raczej torcik) przepyszny. Niestety bez ozdób. Domownicy i goście zachwyceni. Już druga Wielkanoc z Twoimi mazurkami. Dziękuję i serdecznie pozdrawiam Jola S.

  3. Czy ozdobne krążki z ciasta kruchego wypiekane są na macie perforowanej? Jeśli nie, to jak uzyskać ta piękną kratkę????

Skomentuj przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *